Kategoridiskusjon:Kongehuset

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

Artikkelnavn m.m.

Først en takk til Bruker:Alfaalfa for å ha tatt initiativ til å opprette artikler om medlemmer av det norske kongehuset og den norske kongefamilien.

Jeg har dog noen kommentarer til valg av artikkelnavn. Disse ser ut til å være basert på valgene Wikipedia har gjort, men man bør ikke ukritisk følge dem i ett og alt. Jeg tenker først og fremst på Wikipedias påstand om at prinsesse Märtha Louise etter inngått ekteskap ikke lenger har den geografiske benevnelsen «av Norge», og at hun derfor ikke har denne delen i artikkelnavnet, i motsetning til kronprins Haakon og de inngifte medlemmene av kongehuset og kongefamilien. Ved hoffet er det ingen medlemmer av kongehuset/kongefamilien som har den geografiske benevnelsen «av Norge» (se biografiene deres på Kongehuset.no), da dette ville være fullstendig overflødig. Kun sett ut fra utlandet vil dette halehenget ha noe mening. Det er med andre ord ingen forskjell mellom Märtha Louise og de øvrige medlemmene av kongefamilien i så henseende. Den eneste forskjellen er at prinsessen ikke lenger var medlem av kongehuset etter at hun 1. februar 2002 ga avkall på den protokollære tittelen «Kongelig Høyhet».

Jeg kommer derfor til å endre artikkelnavnet til «Märtha Louise av Norge», selv om det kan være like hensiktsmessig – og tar gjerne en diskusjon på det – at kongehusets medlemmer får artikkelnavnene «Kong Haakon VII», «Dronning Maud» osv. Artikkelnavnet for kronprins Haakon må jo endres når han en gang overtar tronen uansett den ene eller andre formen.

Jeg uttrykker ellers et håp om at artiklene etterhvert vil utvides og får mer «kjøtt på beina» og med spesielt fokus på genealogien, da dette jo bør være Slektshistoriewikis misjon. Bruk av referanser er uansett viktig å få på plass! Jeg har også ønske om at det etter hvert lages artikler om anene til kong Harald og de inngifte medlemmene (Sonja, Mette-Marit, Ari Behn, Johan Martin Ferner og Erling Sven Lorentzen). Dag T. Hoelseth (diskusjon) 6. feb 2014 kl. 20:19 (CET)

Hei Dag, ville det ikke være mer riktig å bruke tiltaleformen Prinsesse Märta Louise i tittelen? Tenker spesielt siden alle de andre får artikkelnavn Kong Harald, Kronprins Haakon (Magnus?), osv.. Hun blir vel fortsatt kalt prinsesse, selv om hun ikke er Kongelig høyhet? --Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 7. feb 2014 kl. 08:44 (CET)
Per i dag er artikkelnavnene kun Harald V, Haakon Magnus av Norge osv. Jeg er over inne på tanken om å gjøre om artikkelnavnene til «Kong Harald V», «Kronprins Haakon» osv, men syntes det var greit å lufte tanken først. I utgangspunktet skal man bruke kun navn i tittelen til biografiske artikler, men ettersom medlemmene av kongehuset ikke bruker etternavn, så blir titlene det nærmeste vi kommer (og de er registrert i Folkeregisteret med tittelen i etternavnsfeltet, etter det jeg har hørt). Dag T. Hoelseth (diskusjon) 7. feb 2014 kl. 10:59 (CET)