Märtha Louise av Norge

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

Prinsesse Märtha Louise (født 22. september 1971 på Rikshospitalet, Gaustad i Oslo) er kong Harald og dronning Sonjas eldste barn, og kronprins Haakons søster. Hun er oppkalt etter sin farmor, kronprinsesse Märtha, og etter sin tippoldemor, kong Haakons mor, dronning Louise.

Ved en grunnlovsendring i 1990 ble Märtha Louise arveberettiget til tronen, men som en overgangsordning ble det bestemt at mann går foran kvinne for dem som er født før 1990, men hun kom dermed inn i arverekkefølgen.

Märtha Louise hadde tidligere tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet, men ga offisielt avkall på tiltaleformen den 1. februar 2002, som følge av at hun ønsket å være selvstendig næringsdrivende. Ved inngått ekteskap i 2002 beholdt hun som sine tanter prinsesse Astrid fru Ferner og prinsesse Ragnhild fru Lorentzen prinsessetittelen, men tok ikke mannens etternavn. Hun har ikke i Norge noen tiltaleform, men i utlandet vil sedvane kunne tilsi at hun til- eller omtales med tiltaleform likevel (f.eks. Hennes Høyhet).[1]

Märtha Louises fødselsdato er fra 2005 ikke lenger offisiell flaggdag i Norge.[2]

Referanser

  1. Se Kongehuset.no's biografi på engelsk.
  2. Jf. forskrift 3. desember 2004 nr. 1542 om endring i forskrift angående bruk av statsflagget og handelsflagget.

Litteratur