Portal:Hovedside

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
rediger Velkommen til Slektshistoriewiki – Slektsforskernes encyklopedi

Slektshistoriewiki er Norsk Slektshistorisk Forenings egen wiki for slektsforskere.

Vær med og utvikle Slektshistoriewiki til en uuttømmelig kilde for slektsforskere. Del dine kunnskaper med andre, og bidra sammen med andre til å gjøre Slektshistoriewiki til det viktigste oppslagsverket på nettet både for nybegynnere og for veteraner. Denne wikien har nå kommet opp i 2 660 artikler.

arkiv  rediger Utvalgt slekt

Slekten Adeler er en norsk slekt som stammer fra Brevik i Telemark. Stamfaren var trelasthandler og forvalter ved Det kongelige Saltværk i Langesund, Søren (Sivert) Jensen, død 1649, og hans hustru Dorothea Nilsdatter. Deres sønn generaladmiral Cort Sivertsen (Sørensen) Adelaer eller Adeler, Herre til Bratsberg og Gimsø, f. Brevik 1622, d. København 1675, ble i 1666 opptatt i den danske adelstand med navnet Adelaer (Adeler). Navnet Adeler stammer ifølge Lassen fra tiden Cort Sivertsen var i hollandsk tjeneste som «Adelborst», som var den nederlandske betegnelsen for «Midshipman» eller kadett. Da han gikk ut av hollandsk tjeneste, beholdt han fremdeles tittelen «Adelhorst» og ble under venetiansk tjeneste kaldt «Curt Siversen» eller «Curzio Suffrido Adelborst». Dette forandret han siden til «Adelaer» eller «Adeler». Etter mange år i hollandsk og senere venetiansk tjeneste gikk han inn i den danske flåte fra 1663 hvor han av kong Frederik III straks ble opphøyet til generaladmiral og visepresident i Admiralitetet. En alternativ teori er at navnet kommer av «ørn». L. Aaas skriver: «Hva navnet Adeler angår, så ser vi at det ble opptatt av både admiralen og amtmannen. Finne-Grønn har ment at det meget vel kan være dannet av det norske Ørn-navnet som var et velkjent familienavn ved Skiensfjorden og i Telemarken på 1600-tallet. Han tenker seg muligheten av at Dorthe Nielsdatter kan ha tilhørt slekten Ørn og at navnet Adeler kanskje skriver seg fra henne. Aas har ikke opplistet Lassen i sin litteraturliste.

Les mer...

arkiv  rediger Utvalgt sted

Alby er den første gården på Jeløya. Den ble ryddet en før 300 e. Kr. Gården har antagelig hatt et annet navn den første tiden før den så ble kalt Adalbyr som betyr hovedgården. Alby er første gang nevnt 1389. Gården er i dag bevart og huser et kunstgalleri - Galleri F15. Ved sammenslåingen av Moss bysogn og Moss landsogn i 1943 (1946) ble gården helt og holdent liggende i Moss.

Les mer...

arkiv  rediger Utvalgt biografi

Christopher Morgenstierne Munthe (født 1875, død 1939) var en norsk slektsforsker. Han var sønn av obersten og historikeren Hartvig Andreas Munthe (1845-1905). Han var grandnevø av historikeren og kartografen Gerhard Munthe, nevø av maleren Gerhard Munthe, forfatter Margrethe Munthe og generalmajor Carl Oscar Munthe, og fetter av bibliotekar Wilhelm Munthe og maleren Lagertha Munthe. Frem til 1926 redigerte han tidsskriftet Norsk tidsskrift for genealogi, personalhistorie, biografi og litterærhistorie sammen med Stian Herlofsen Finne-Grønn og Erik Andreas Thomle. Dette var Norges første tidsskrift om slektsgransking. I 1926 grunnla han sammen med andre Norsk Slektshistorisk Forening. Foreningen startet utgivelsen av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift fra 1926. Han skrev i tidsskriftet en viktig oversiktsartikkel om norske slektsvåpen, «Norske slegtsmerker», i bind I, Oslo 1928. Artikkelen har illustrasjoner med en rekke våpenskjold.

Les mer...

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Logo for Egner 2012
Thorbjørn Egner (1912–1990) fotografert ca. 1961.

Thorbjørn Egner (født 12. desember 1912 i Oslo, død 24. desember 1990 samme sted) var en norsk forfatter, illustratør, billedkunstner, reklametegner, visedikter, komponist og lesebokredaktør.

Egner ble født i Normannsgata 14 der faren Magnus drev kolonialhandel. Senere flyttet familien litt lenger bort i gata til Normannsgata 5, der Thorbjørn ble boende til han giftet seg i 1937 og flyttet til Marienlyst. Senere bodde Thorbjørn Egner og hans familie – kona Annie og barna Bjørn, Turi, Harald og Marit – på Ekely.

Onsdag 12. desember 2012 var det 100 år siden Thorbjørn Egner ble født, et jubileum som ble feiret over hele landet. Norsk Slektshistorisk Forening markertr jubileet ved å publisere Egners anetavle. Tavlen danner et godt utgangspunkt for videre forskning og oppdatering av artikkelen.

Thorbjørn Egner har etternavnet sitt fra gården Egner Søndre i Sørum, der han tilbrakte mange somre. Farsslekten kommer hovedsakelig fra Sørum og Gjerdrum, mens en linje går til Fåberg. Morsslekten kommer først og fremst fra Frogn og Ås, men man kan også finne en linje som går til Hallingdal.

Les mer...

rediger Nyttige kilder

Digital litteratur:

Artikler om kilder

Aviser

Bøker

Se også Portal:Kilder

rediger Hvordan bruke wikien

Slektshistoriewiki krever at du har en konto for å kunne redigere på wikien. Opprett en konto!

Hvordan bli bruker?

About the wiki

rediger Kontaktinformasjon

Gå til Slektshistoriewikis administrasion for kontaktinformasjon m.m.