Diskusjon:Handingmand (slekt)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

Her er det relativt mykje som manglar for at artikkelen skal bli god. Noko meir om personar knytta til ætta, bilde med våpen etc. bør vel på plass.

Eg har her vald å halde Handingmand adskild frå Østby-ætta (Rosensverd). Sjølv om desse flyt litt saman til tider er vel det mest rett. --Håvard Moe 4. nov 2012 kl. 19:11 (CET)

Det er mer på wikipedia som kan overføres hit, bl.a. opprinnelsen til navnet: Sjøfar og Nils Sigurdssønner fikk 1458 adelsbrev av den avsatte Erik av Pommern, på foranledning av deres søskenbarn Gudbrand Rolfsson, kannik ved Mariakirken i Oslo. I brevet står bl.a. at de "gavs Skjold og Hjelm. Frelse og Frihed, dennem og deres aegte Börn, Afkomme og Slaegt, hver, efter anden, ... ,,og dermed skulle de have til Vyrdning og Navnebod, at de skulle hede og vaere Konningens Tjenere og handgaenger Maend ". ( «were konningers thienner oc handgenger mendt» ) (Bartholdys utgave). Begrepet Handgenger mendt, dvs håndgagne menn, har vært antatt å ha ført til navneformene Handingman, Handingmand og Hartgenger.
På wikipedia er det også mer om slektsvåpenet og aktuell litteratur, bl.a.Nils G. Bartholdy: Adels- og våbenbreve udstedt af danske (unions-)konger indtil 1536, København 2007, adelsbrev nr 79, side 121-122, og Segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610.Hilsen Hans Cappelen (diskusjon) 7. okt 2015 kl. 10:50 (CEST)