Portal:Hovedside

Fra Slektshistoriewiki
(Omdirigert fra Portal Hovedside)
Hopp til: navigasjon, søk
rediger Velkommen til Slektshistoriewiki – Slektsforskernes encyklopedi

Slektshistoriewiki er Norsk Slektshistorisk Forenings egen wiki for slektsforskere.

Vær med og utvikle Slektshistoriewiki til en uuttømmelig kilde for slektsforskere. Del dine kunnskaper med andre, og bidra sammen med andre til å gjøre Slektshistoriewiki til det viktigste oppslagsverket på nettet både for nybegynnere og for veteraner. Denne wikien har nå kommet opp i 2 221 artikler.

arkiv  rediger Utvalgt slekt
Mylius våpen.jpg
Mylius-slektens stamfar i Norge er Franz Christian Anton von Mylius. Han ble født 1759 i Schleswig og døpt i domkirken der 16. april. Hans foreldre var premierløytnant Otto Carl von Mylius og hustru Maria Rebecca Bønick (Bønck).

Franz Christian fulgte i sin far og farfars fotspor som militær, og begynte som kadett ved det jyske infanteriregiment. Senere ble han sekondløytnant ved Det nordenfjeldske infanteriregiment og siden premierløytnant i det samme regiments nasjonale totenske kompani og overført med dette til 1. Akershusiske infanteriregiment 1. januar 1792. Han bosatte seg på Toten og ble gift med Marthe Gundersdatter 15. desember 1794, da var han pensjonert fra militæret grunnet en skade i hånden.

Les mer...

arkiv  rediger Utvalgt sted

Refsnes er en av de første gårdene på Jeløya som skilles ut fra opphavsgården Alby. Den ble antagelig skilt ut en gang mellom 400 og 700 e. Kr. Refsnes er første gang nevnt 1593. Gården ble i andre halvdel av 1800-årene begynt å bli oppstykket i tomter siden den lå inntil bygrensen. Dette ble deretter gjort i stor stil på begynnelsen av 1900-tallet slik at det i dag bare er en liten del igjen av gården. Den gamle hovedbygningen er i dag kjent som Refsnes Gods. Ved sammenslåingen av Moss bysogn og Moss landsogn i 1943 (1946) ble gården helt og holdent liggende i Moss.

Les mer...

arkiv  rediger Utvalgt biografi

Cornelius Severin Scheel Schilbred var genealog, lokalhistoriker og skolemann, født 13.12.1906 og døde 4.10.1985. Foreldre: Oberstløytnant Cornelius Mathias Schilbred (1878–1949) og Marie Henriette Petersen (1885–1965). Gift 1939 med Margrethe Lomsdal (7.12.1908–9.12.2000), datter av skogeier Andreas Lomsdal (1869–1934) og Else Mathea Gjefle (1874–1918).

C. S. Schilbred var i to tiår den ubetingede nestor i norsk genealogi. Han var aktiv fagbokforfatter innen flere felt. Som redaktør for Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (NST) evnet han lenge å motvirke den faglige nedgangsperiode som skulle komme med hans etterfølgere.

Les mer...

arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Maråker säteri (Sundsholm herrgård) Her var Frantz Gustaf Widerberg (1742–1819) frälsesinspektör. Fotograf: David Widerberg Howden, 2010.

Widerberg er en opprinnelig svensk slekt som stammer fra Småland i Sverige. Slekten kan føres tilbake til Frantz Gustaf Widerberg (1740–1819), Bruksdirektør ved Mörtfors kopparverk i Småland. Hans sønn Nicolaus Magnus Widerberg (1777–1841) kom til Norge som forvalter for Bernt Anker på Hakadal jernverk i 1798. Han er kanskje mest kjent for historien Henrik Wergeland gjengir I sin biografi Hassel-Nødder. Her fortelles det at han hadde først blitt vist inn på et gjesteværelse av tjenestepiken, men da forvalteren skjønte at det var han, ble han kastet på dør. Han ble en markant skikkelse i bygda og hans tid som forvalter ble en glansperiode. Han hadde ingen sønner, men dattersønnen fikk morens slektsnavn og ble derfor stamfar for den norske grenen.

Les mer...

rediger Nyttige kilder

Digital litteratur:

Artikler om kilder

Aviser

Bøker

Se også Portal:Kilder

rediger Hvordan bruke wikien

Slektshistoriewiki krever at du har en konto for å kunne redigere på wikien. Opprett en konto!

Hvordan bli bruker?

About the wiki

rediger Kontaktinformasjon

Gå til Slektshistoriewikis administrasion for kontaktinformasjon m.m.