Diskusjon:Undall (slekt)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

Er ikke dette den danske adelsfamilien Undalls slektsvåpen?Hans Cappelen (diskusjon) 11. sep 2013 kl. 10:26 (CEST)

Ja, det er samme familie. Bruker:Undall- Siri 17. sept. 2013. (Kopiert fra Hans Cappelens diskusjonside for oversiktens skyld av Adm..
Det normale er at bare etterkommerne til den adlete kan føre adelsvåpenet, ifølge adelspatenter. Stiftsbefalingsmann Andreas Undall førte våpenet uten hjerteskjoldet, og med hjelmtegnet uten krone på hjelmen og rundt ørnens hals, og det samme gjorde sorenskriver Jacob Jersin Undall, ifølge Krag side 4 og 54. Lagmann Lauritz Anderssønn Wndall førte sparre om gitt av tre V i skjoldet, ifølge Krag side 38. Hilsen Hans Cappelen (diskusjon) 17. sep 2013 kl. 19:53 (CEST)
Det er vel greit å bruke det i artikkelen, men kunne kanskje være greit med en opplysning om hvem som brukte våpenet i bildeteksten? Kunne da også vært interessant å vist forskjellige versjoner av våpenet.. --Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 17. sep 2013 kl. 20:29 (CEST)
Bildet har jeg arvet etter min far, antar at det kommer fra den danske grenen som en gave en gang i tiden. Vi har tradisjon også i vår del av i familien, fra før min tid, å bruke slektsvåpenet på smykker, brevpapir, segl osv. Artikkelen gjelder hele familien, så uansett sedvane rundt slektsvåpen antar jeg det er greit å pryde artikkelen med bildet. :-) Siri Undall
Tja, dette våpenet ble tildelt ved adelspatent av 22.5.1829 til den danske kapteinen Laurids Chr. U, fordi faren ble adlet 1777 uten at noe adelspatent da ble utferdiget. Dette ifølge Thiset og Wittrup: Nyt dansk Adelslexikon, København 1904 side 301-302. Adelsvåpenet har hjerteskjold med en variant av den norske løve og krone på hjelmen. Disse elementene har ikke de norske Undall-våpnene i Krags bok. Hvorfor bruker da ikke den norske grenen det norske våpenet? Hans Cappelen (diskusjon) 28. sep 2013 kl. 19:31 (CEST)
Takk for info! :-) Ingen av disse personene hører til vår gren. Vi har en felles forfar med disse, Anders Jonssøn, toller i Snig. Alle nålevende Undall'er i Norge stammer etter Axel Rosenkrantz Undall 1807-1886, femmenning til kaptein Laurids Christian Undall 1783-1861. Årsaken til at vi bruker dette våpenskjoldet, antar jeg er på grunn kontakt med den danske grenen av familien på sent 1800- eller tidlig 1900-tall. Har du noen teori for hvorfor den danske kapteinen brukte en variant av den norske løve i 1829? - Siri Undall
Jeg har ikke undersøkt dette nærmere, men tror det ikke har vært helt tilfeldig med den varianten av løven, selv om det var i en tidsperiode da det ble gjort mye rart, heraldisk sett. Kanskje var det bare en kraftfull markering av slektens opprinnelse i Norge? Når den norske grenen tok i bruk det danske våpenet, kan det ha vært fordi de ikke kjente våpenbruken til personene i Krags bok. Det norske våpenet er noe enklere enn det danske, og det norske er derfor mer i samsvar de nye våpnene som lages i dag.Hans Cappelen (diskusjon) 30. sep 2013 kl. 13:41 (CEST)