Diskusjon:Koefoed (slekt)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

NN Kofoed

Denne NN burde vel stå oppført i Danmarks Adels Aarbog? Jeg burde ha sjekket DAA da jeg var på NSFs bibliotek i går, men tiden strakk ikke til. Kan se på det senere i sommer hvis du ikke finner opplysningene i mellomtiden. Dag T. Hoelseth (diskusjon) 18. jun 2013 kl. 09:56 (CEST)

Takker for det Dag, Einar Laurentius er omtalt i snl som barnebarn av Hans Jacob, så jeg regner med at det burde være greit å finne ut. Jobber akkurat nå litt med de eldste leddene av Koefoed slekten, da det ser ut til å være noe uenighet om de to første leddene, fant mye informasjon her: http://www3.sympatico.ca/colin.swift/kofoed.htm som jeg skal prøve å få skummet igjennom. Bla. skal det eksistere et adelsbrev som er antatt å være en forfalskning eller dårlig avskrift som jeg prøver å finne i Svenskt Diplomatarium, men vet ikke om det finnes der ennå. Hvis du får sjekket DAA før jeg gjør de, så hadde det vært interessant å visst hva DAA mener om slektens opprinnelse? (Vet ikke hvor mye som er opplyst i DAA, hadde også vært interessant å visst hvordan våpenskjold Hans Jacob ble adlet med i 1903. Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 18. jun 2013 kl. 10:33 (CEST)
Fikk dette svaret fra Svenskt Diplomatarium (Gruppe på Facebook) När det gäller det här aktuella brevet (utfärdat av ärkebiskopen i Lund, Birger Gunnarsson, den 14 juni 1514) förhåller det sig så att inget original tycks vara bevarat. Texten tycks härröra från en sen avskrift. Brevet är registrerat som nr 5748 i verket Regesta Diplomatica Historiae Danicae (1857). Här hänvisas till tryck i två äldre verk om Bornholm (Thurah och Skougaard). Om äktheten av detta brev har tydligen diskuterats tidigare (se: http://www3.sympatico.ca/colin.swift/kofoed.htm). Men den sidan känner du antagligen till. /Claes Gejrot, red. --Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 18. jun 2013 kl. 14:14 (CEST)
Jeg har de to siste bindene av DAA i bokhyllen hjemme, og de hadde tilstrekkelig med detaljer til å identifisere NN... Dag T. Hoelseth (diskusjon) 18. jun 2013 kl. 20:06 (CEST)
Takker for god hjelp Dag, tror de bruker det gamle slektsvåpenet: "Et blaat Spende udi et rødt Feldt, og to Horn oven i Hielmen". Ser jo nå at det var sønnene til Hans Jacob som ble tatt inn i den Danske adel. Finner iallfall dette i Danske Wikipedia: Hans Jacob Koefoed (1785—1870), der nød stor anseelse som jurist, og som blev meget benyttet af regeringen i kommissioner og lignende. Sidstnævntes afkom fik ved åbent brev af 25. maj 1903 anerkendelse som hørende til den danske adel. Der var her faktisk tale om en ophøjelse i adelsstanden. Han var fader til statsrådssekretær Jens Laasby Rottbøll Koefoed (1832—1913), til overauditør, etatsråd Peter Frederik Christian Koefoed (1834—1917) og til kontreadmiral Vilhelm Ferdinand Koefoed (1837—1930). Medlemmer af denne slægt har ført en blå sparre i rødt felt, på Hjelmen to sølv vesselhorn. I det nævnte åbne brev omtales intet våben. Er noe usikke rpå hva det vil si å bli anerkjent som tilhørende den danske adel, Koefoederne var jo lenge ansett som adelsslekt (men som tidligere nevnt er dette adelsskapet blitt betvilet) men her altså anerkjent.
Fant foresten en avskrift fra DAA 1878, der slekta nevnes: http://www.skislekt.no/adel/Koefoed.htm --Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 18. jun 2013 kl. 23:49 (CEST)