Norge i Texas. Et bidrag til norsk emigrasjonshistorie (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Sideversjon per 22. aug. 2021 kl. 10:42 av Dag T. Hoelseth (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
TittelNorge i Texas.
Et bidrag til norsk
emigrasjonshistorie
Forfatter(e)Syversen, Odd Magnar
Johnson, Derwood
UtgiverStange historielag
UtgivelsesstedStange
Årstall1982
Sideantall526 s.
SpråkNorsk
NoterInneholder biografier over
norske innvandrere
BibliotekkatalogOria
Digitalt tilgjengeligNB

Odd Magnar Syversen (1946–2000) og Derwood Johnson (f. 1929) ga ut Norge i Texas. Et bidrag til norsk emigrasjonshistorie[1] i Stange 1982.

En organisert utvandring fra Løten til Texas startet i 1845. Johan Reinert Reiersen (f. 1810) var den første som reiste, og han ble fulgt av mer enn 2000 norske emigranter til Texas. De kom hovedsakelig fra Aust-Agder og Hedmark. Boken gir en historisk gjennomgang, og inneholder kronologisk ordnede biografier. Den omfattende boken inneholder kart, portretter og andre illustrasjoner, dessuten navneregister og kildehenvisninger.

Omtaler og anmeldelser

Lege og formann i NSF Per Seland (1924–1991) anmeldte Norge i Texas. Et bidrag til norsk emigrasjonshistorie i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift 1983–84[2] under signaturen P.S.

«De fleste bygdebøker pleier å ha et kapittel om utvandringen til Amerika. Noen har også lister over utvandrerne, men de er gjerne noe mangelfulle. I 1972 skrev Andres A. Svalestuen boken «Tinns emigrasjonshistorie 1837–1907».[3] Dette var særlig en demografisk og økonomisk undersøkelse, og en kronologisk liste over utvanderne omfattet bare 22 av bokens 337 sider.

Det er Odd Magnar Syversen som har vært primus motor, for «Norge i Texas», men han har hatt hjelp til arbeidet av den norsk-ættede amerikaneren Derwood Johnsen. Syversen skriver i forordet at det var den kjente genealogen Christian Spangen i Løten som for vel 20 år siden skrev noe som ga støtet til at Syversen senere tok saken opp. Det Spangen skrev var at få år efterat Texas ble del av De Forenede Stater i 1845 «begynte en åpenbart organisert utvandring dit fra Løten, et kapitel hvis begynnelse i Løten og avslutning i Amerika det ville være av den største interesse å få klarlagt». Og det er dette de 2 forfattere nu har gjort.

De første 198 sidene er historien om Texas og innvandringen dit. Den som startet det hele var Johan Reinert Reiersen, f. 1810 i Vestre Moland, nær Lillesand. Han reiste til Amerika første gang i 1843 og beså landet og blant annet også Texas. I 1845 dro han tilbake til Texas for godt. De 2 første utvandrere fra Løten var imidlertid Johan Engebretsen Englaugmoen og Knut Olsen som begge dro i 1850.

Og da må vi tilbake til det denne boken egentlig inneholder, nemlig kortere eller lengre biografier over ca. 2.000 norske emigranter til Texas i årene 1845–1900. Riktignok kom det mange dit fra Løten, men det reiste også mange til Texas fra andre deler av Hedemarken. Stort sett får man inntrykk av at mesteparten av innvandrerne til Texas kom fra 2 deler av Norge, nemlig Aust-Agder og Hedemarken.

Den siste halvdel av boken er et kronologisk register over innvandrerne. Her finner man ofte alle data om fødsel, vielse og død, når de dro over, hvor de slo seg ned, hvem de var gift med og hvilke barn de fikk. Selvsagt er ikke alle emigrantene alltid like godt biografert. Det ville vært ugjørlig, men stort sett får man inntrykk av at forfatteren har utført et nær sagt overveldende arbeide.

Boken inneholder mange bilder samt ikke minst kart. Den omhandler altså alle norske innvandrere til en bestemt stat, nemlig Texas. Uttrykket alle her dog tatt med forbehold. Boken har stort format og er kanskje i tyngste laget. Den kunne med fordel vært delt i 2 bind. Men dette er vel også det eneste man kan ha å utsette på den. P.S.»

Referanser

  1. Syversen, Odd Magnar/Johnson, Derwood. Norge i Texas. Et bidrag til norsk emigrasjonshistorie. Stange, 1982.
  2. C. S. S.: «Odd Magnar Syversen og Derwood Johnson. Norge i Texas. Et bidrag til norsk emigrasjonshistorie», NST, bind 29, 1983–84, s. 87.
  3. Svalastoga, Andres A. Tinns emigrasjonshistorie 1837–1907. En undersøkelse med særlig vekt på den demografiske, økonomiske og sosiale bakgrunn for Amerikafarten, og en statistisk analyse av selve utvandringen. Universitetsforlaget, Oslo, 1972.

Litteratur

Se også