Slekten Huitfeldt. 600 år i Danmarks og Norges historie (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
TittelSlekten Huitfeldt.
600 år i Danmarks og Norges historie
Forfatter(e)Huitfeldt, Carl
UtgiverC. Huitfeldts forlag
UtgivelsesstedOslo
Årstall2012
Sideantall647 s.
BibliotekkatalogOria

Carl Huitfeldt (1956–) ga ut Slekten Huitfeldt. 600 år i Danmarks og Norges historie[1] i Oslo 2012.

Forfatteren redegjør for slekten Huitfeldts historie i 600 år. Han har konsultert fagpersoner som har gjennomgått deler av boken. Boken er ifølge anmelderen spesielt verdifull som kilde til informasjon om dansk-norske slekter. Slekten har mange historisk kjente personer, og boken er gjennomillustrert med portretter, bilder og heraldikk.

Iver Tønnesen Huitfeldt (1665–1710), sjøoffiser i den dansk-norske flåten.

Omtaler og anmeldelser

Heraldiker og formann i Norsk Heraldisk Forening Kaare Seeberg Sidselrud anmeldte Slekten Huitfeldt. 600 år i Danmarks og Norges historie i Genealogen 2012.[2]

«Carl Huitfeldt har over drøye 600 sider tatt for seg sin slekts historie sett i lys av sin samtid. Han har overtatt og gjennomført et prosjekt som riksarkivar Henrik Jørgen Huidtfeldt-Kaas[sic] arbeidet med til sin død i 1905. Foreliggende verk er den første grundige familiehistorikk for familien Huitfeldt. Tidligere publisert materiale er slektstavler i Danmarks Adels Aarbog, enkeltartikler i leksikografiske verk, noen monografier over enkeltpersoner i slekten, Ludvig Daaes posthume utgivelse av Huitfeldt-Kaas’ manuskript m.m.

Denne boken er en tungvekter av en slektshistorie, vi blir presentert for slektens historie og betydning i sin samtid. Vi møter enkeltpersoner og skjebner, og det tegnes med bred penn opp et bilde av en slekt som i medgang og motgang har holdt fast på sine tradisjoner og sin historiske arv. Det er svært mange kjente Huitfeldter gjennom årene; Arild Huitfeldt, kansler og riksråd, Tønne Huitfeldt, oberst, Haldens forsvarer, Iver Huitfeldt, sjøhelten fra Køge bukt og statsråd Anniken Huitfeldt m.fl. trekker lange historiske linjer som gir mye god lesning.

Slekten Huitfeldt er et monument over en slekt, men den er også en gullgruve for informasjon om slekter og forhold i Danmark-Norge i perioden som behandles. Forfatteren har arbeidet med prosjektet i 7–8 år og nedlagt omtrent like mange tusen arbeidstimer. Han har knyttet til seg gode hjelpere innen akademia slik at flere faghistorikere har lest deler eller hele manuskriptet og kommet med råd og innspill. Resultatet er en ualminnelig velskrevet og balansert slektsbok, som også gir mye som en historiebok. Her blir historien sett gjennom enkeltindividene som agerer – og deres handlinger skaper den historiske utvikling. Boken bidrar til en god forståelse av adelens utvikling i helstaten, både før og efter eneveldets innføring.

Boken er gjennomillustrert med bilder, portretter, malerier, stikk, kart etc. etc., dels i farver og dels i sort-hvitt. Forfatteren har nedlagt et imponerende arbeid med å fremskaffe gode og velplasserte illustrasjoner. Det er gjengitt mye heraldikk med tilknytning til slekten, men også andre dansk-norske adelsslekter – og er i så måte en glede for de av oss som har like store interesser i heraldikk som genealogi.

Boken anbefales for enhver med interesse for adelshistorie og for Danmark-Norges felles historie. Kaare Seeberg Sidselrud»

Referanser

  1. Huitfeldt, Carl. Slekten Huitfeldt. 600 år i Danmarks og Norges historie. C. Huitfeldts forlag, Oslo, 2012.
  2. Sidselrud, Kaare Seeberg. «En bauta blant slektshistorie», Genealogen, hefte 2, 2012, s.40.

Litteratur

  • Huitfeldt, Carl (2012). Slekten Huitfeldt. 600 år i Danmarks og Norges historie. C. Huitfeldts forlag, Oslo –  647 s.

Se også