Prytz (slekt)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

Prytz er en norsk slekt som tidligst kan påvises på Kvikne og Røros, men som trolig er innvandret fra Tyskland. Slektens første, kjente medlemmer og generasjoner i Norge var bergverksfolk på Kvikne og Røros. Fra midten av 1600-tallet har slektsmedlemmer bodd mange andre steder i Norge. De har vært bergverksfolk, gårdbrukere, embetsmenn, forretningsfolk, gullsmeder, arkitekter, ingeniører, økonomer, forfattere, jurister med mere. Flere fra Prytz-slekten flyttet også tidlig over til andre bergverk i Norge, blant annet til Kongsberg Sølvverk, hvor de til dels endret stavemåten på etternavnet sitt.

Slektsoversikt

Forskning på slekten

Noen har antatt at slektsnavnet stammer fra byen Pyritz i Preussen (nå Pyrzyce i Polen). Mer sannsynlig er stedene Priesa nordvest for Dresden eller Priester like nord for Leipzig. Begge disse stedene hadde i sen middelalder navneformer overensstemmende med de tidligste skrivemåtene av Prytz-navnet. Disse stedene lå i de typiske gruvedistriktene i Sachsen i Tyskland; Priesa ikke langt fra Freiberg og Priester i umiddelbar nærhet av Sangerhausen. Derfra ble mange faglærte bergverksfolk hentet til de nyetablerte verkene i Norge.

Det er ikke kjent noen slektskapslinjer til de svenske, finske eller danske slektene Prytz – enkelte av disse ble adlet.

Slektsnavnet

Prytz-navnet er i Norge skrevet på mange ulike måter til varierende tid og sted. Her er noen: Prøys, Prytzer, Prütz, Pryts, Prysser, Pryss, Prÿs, Prydz, Prydtz, Prydtser, Prydts, Pryds, Preisser, Prisser, Preÿts, Preuts, Preusser, Preuss, Preus, Preuert.

På en oppgjørsseddel fra Kvikne skrev stamfaren Johann Prytzer seg for «Johann Prysser – eigen Hand». Bergskriverne, prestene, lensmennene og videre skrev navnet på andre måter, avhengig av om de var tyske, danske, svenske eller norske. Barna til Johann skrev seg for Prytz.

(mer kommer her)

Diskusjonsfora, nyhetsgrupper

Referanser

Litteratur

Eksterne lenker