Hjelp:Bilder

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

Nye bilder

Artikler blir ofte bedre med bilder. Med et digitalkamera kan du ta nye bilder som kan illustrere artikkelen du har skrevet.

Gamle bilder

Gamle bilder, enten de henger på veggen eller ligger i et album, kan du avfotografere med digitalkamera. Hvis personene du skriver om fremdeles er i live, må du huske å spørre dem om lov til å publisere bildet. (Se personvern).

Skanne bilder

Du kan også skanne gamle bilder, for eksempel fra et album du har liggende hjemme. Det gir ofte et bedre resultat.

Hvis du skanner et bilde fra en bok eller en annen publikasjon, må du huske på at det kan være åndsverksrettigheter knyttet til bruken av bildet.

Last opp bilder

Når du har lagret bildet på din egen PC (i så høy oppløsning som mulig) kan du klikke deg inn på Last opp bilde i menyen i venstre marg. Her får du veiledning i hvordan du laster opp bilder i wikien og hvilke opplysninger du må ha med om bildet.

Lisensiering

Alle bilder som lastes opp i Slektshistoriewiki, må ha en bildelisens. Bildelisensen informerer om hvilke rettigheter og vilkår som er knyttet til bruk og gjenbruk av bildet. Det lønner seg å velge lisens samtidig som man laster opp bildet. Hvilken lisens du skal velge, er i stor grad avhengig av hvem som har tatt bildet eller eier det. Gjennom veiledningen for opplasting av bilder vil du få råd om lisensvalg. <Admin.: Et eget opplegg med lisensvalg som i Lokalhistoriewiki og Wikipedia er ikke på plass ennå. Følg anvisningen i hjelpeartikkelen Bruk av bilder og andre illustrasjoner.>

Se også