Farvel Norge. Utvandringen til Amerika 1825–1975 (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
TittelFarvel Norge.
Utvandringen til Amerika 1825–1975
Forfatter(e)Mørkhagen, Sverre
UtgiverGyldendal
UtgivelsesstedOslo
Årstall2009
Sideantall660 s.
NoterBind 1
BibliotekkatalogOria

Sverre Mørkhagen (1949–)[1] ga ut Farvel Norge. Utvandringen til Amerika 1825–1975[2] i Oslo 2009.

Bindet omhandler årsakene til utvandringen til Amerika, hvilke reiseruter nordmennene tok, og hvor de bosatte seg. Dette er ifølge anmelderen et meget solid verk som anbefales til alle med slekt i USA eller interesse for migrasjonsspørsmål. Enkeltpersoner nevnes kun som illustrasjoner til historien.

Første bind utkom i andre utgave 2012. Andre bind, andre utgave[3] ble utgitt i Oslo 2017.

Omtaler og anmeldelser

Leder av Norsk Heraldisk Forening, Kaare Seeberg Sidselrud,[4] anmeldte Farvel Norge. Utvandringen til Amerika 1825–1975 i Genealogen 2010.[5]

«Sverre Mørkhagen har levert et meget solid verk om den norske utvandringen til Amerika. Dette er det første store verket siden Ingrid Semmingsens bok for nær 30 år siden som tar for seg det lange tidsspennet som utvandringen foregikk over, og ikke minst de mange forskjellige reiseruter og grunnlag for utvandring. I perioden som boken omhandler utvandret en million nordmenn til Amerika – både USA og Canada – og for mange gikk veien til USA gjennom Canada. Nordmennene i Amerika spredte seg utover nærsagt hele kontinentet. Selv om man har de «norske» delstatene og provinsene langs grensen mellom USA og Canada som et tyngdepunkt for utvandringen spesielt fra bygdene, finnes det betydelige norske bosetninger på østkysten, i storbyene og spesielt i havnebyene hvor nordmenn med bakgrunn fra handel og skipsfart slo seg ned, eventuelt oppholdt seg skiftevis i Amerika og Norge. At medlemmer av en familie kunne være født og døpt i Norge, konfirmert i Brooklyn og gift i Norge var langt fra uvanlig.

Denne boken gir et godt inntrykk av bakgrunn for utvandringen og den sammensatte bakgrunnen for utvandrerne. Boken er nødvendig for alle som vil gå i dybden med hensyn til utvandringen til Amerika, og spesielt lengre enn bygdebokens opplysning om at Ole Olsen hadde reist til Amerika. Den som forventer å finne oversikt over alle utvandrere må søke andre steder, enkeltpersoner fremkommer selvsagt i denne beretningen, men som eksempler på utviklingstendenser og ikke som en leksikalsk oversikt – noe som heller ikke er hensikten med denne boken. Boken er første del i et tobinds verk. Andre bind som i hovedsak omhandler utvandrernes skjebne som immigranter i Amerika og hovedsakelig USA skal komme i 2011 og imøteses med stor interesse. For alle med slekt i USA eller interesse for migrasjonsspørsmål og den svært betydningsfulle utvandringen til Amerika fra Norge, er denne boken et absolutt nødvendig tilskudd til biblioteket. Kaare Seeberg Sidselrud»

Referanser

  1. Sverre Mørkhagen (Wikipedia).
  2. Mørkhagen, Sverre. Farvel Norge. Utvandringen til Amerika 1825–1975. Gyldendal, Oslo, 2009.
  3. Mørkhagen, Sverre. Drømmen om Amerika. Innvandring fra Norge 1825–1975. 2.utg. Gyldendal, Oslo, 2017.
  4. Kaare Seeberg Sidselrud (Lokalhistoriewiki).
  5. Sidselrud, Kaare Seeberg. «Den store emigrasjonen: Hvorfor reiste de?», Genealogen, hefte 2, 2010, s. 54.

Litteratur

  • Mørkhagen, Sverre (2009). Farvel Norge. Utvandringen til Amerika 1825–1975. Gyldendal, Oslo –  660 s.

Se også