Utvandringen fra Ringsaker (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
TittelUtvandringen fra Ringsaker
Forfatter(e)Hans Myhre
UtgiverPrivat
UtgivelsesstedNes, Ringsaker
Årstall2022
Sideantall565
SpråkNorsk (bokmål)

Boken Utvandringen fra Ringsaker ble utgitt privat i desember 2022 av slektsforskeren Hans Myhre (1944–). Boken på 565 sider tar for seg emigranter som i offisielle dokumenter – kirkebøker, skips- og emigrasjonsprotokoller m.m. – har oppgitt Ringsaker, Veldre og Brøttum sogn som opprinnelig hjemsted. Den tidligste utvandringen fra Ringsaker som er omtalt i boken fant sted i 1838 da husmannen Lars Johannesen (1788–1878) fra Midt-Holo i Gaupen tok med seg familien til Dane county i Wisconsin. Den siste utvandreren som er inkludert i boken er en person fra Vea på Ring født i 1933.[1]

Boken er ifølge avisomtalen først og fremst av interesse for folk som bor eller har slekt i dagens Ringsaker kommune, og er følgelig trykket i et begrenset opplag. Boken er som nevnt utgitt privat og selges foreløpig hjemmefra, men vil muligens bli lagt ut ut for salg hos lokale bokhandlere etter hvert. Det er allerede snakk om en oppfølger til boken.[2]

Referanser

  1. I artikkelen Landgraff, Knut Erik. «Lars fra Midt-Holo brant alle bruer og dro over dammen. Slektsgransker Hans Myhre (78) med rykende fersk bok om utvandringen fra Ringsaker til Amerika», Ringsaker-blad.no 7. januar 2023, står det at den omtalte personen utvandret i 1933, men søk på Ancestry m.m. tyder vel på at vedkommende var født i 1933 og først endelig dro over for godt i 1958. Da han fortsatt er i live gjengis ikke navnet her. Se også intervju i Ringsaker Blad 13. september 1973 nr. 104, s. 1 og 4.
  2. Bokomtalen i Slektshistoriewiki bygger foreløpig kun på Landgraff, Knut Erik. «Lars fra Midt-Holo brant alle bruer og dro over dammen. Slektsgransker Hans Myhre (78) med rykende fersk bok om utvandringen fra Ringsaker til Amerika», Ringsaker-blad.no 7. januar 2023.

Litteratur

  • Landgraff, Knut Erik. «Lars fra Midt-Holo brant alle bruer og dro over dammen. Slektsgransker Hans Myhre (78) med rykende fersk bok om utvandringen fra Ringsaker til Amerika», Ringsaker-blad.no 7. januar 2023.