Samiske flaggdager

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
Det samiske flagget.

De offisielle samiske flaggdagene er ifølge forskrift om bruk av det samiske flagget § 4:[1]

Dato Anledning
6. februar Det samiske folkets nasjonaldag
2. mars Dagen da Sametinget i Finland ble åpnet – 2. mars 1996
25. mars Marimesse – Maria bebudelsesdag. Tradisjonell samisk merkedag
24. juni Midtsommersdagen – Sankthansdagen. Tradisjonell samisk merkedag
9. august FNs internasjonale urfolksdag
15. august Dagen da det samiske flagget ble godkjent – 15. august 1986
18. august Dagen da Samerådet ble opprettet – 18. august 1956
26. august Dagen da Sametinget i Sverige ble åpnet – 26. august 1993
9. oktober Dagen da Sametinget i Norge ble åpnet – 9. oktober 1989
9. november Dagen da Sameparlamentet i Finland ble opprettet – 9. november 1973
15. november Dagen da Isak Saba ble født – 15. november 1875

De offisielle samiske flaggdagene ble vedtatt på Samekonferansen i Helsingfors i 1992, Samekonferansen i Murmansk i 1996. I tillegg vedtok Samekonferansen i Tråante 2017 at 29. november – Elsa Laula Renbergs fødselsdag 1877 – også skulle være offisiell flaggdag, men det er ennå ikke kunngjort noen endring i forskriften for å få denne datoen på plass.[2]

Ifølge forskrift om bruk av det samiske flagget § 4[3] kan det samiske flagget brukes på de fastsatte samiske flaggdagene og ved offisielle samiske anledninger og markeringer. Flagget kan også brukes ved andre høytider og festlige anledninger for det samiske folket. Flagget kan også brukes ved offisielle norske flaggdager, ved offisielle norske anledninger og ved høytider og festlige anledninger for det norske folket, samt når det av forskjellige hensyn er spesielt viktig eller ønskelig. Dessuten kan det samiske flagget også benyttes ved høytider av privat karakter.

Forskriften § 5[4] sier at det samiske flagget kan brukes alene eller sammen med det norske statsflagget, det norske handelsflagget, andre nasjoners flagg og andre typer flagg, mens det i § 6 første ledd[5] står at «Ved bruk av det samiske flagget ved offisielle norske flaggdager og ved offisielle norske anledninger, skal det samiske flagget plasseres på plassen til høyre for det norske flagget». Videre står det i annet ledd at «Ved bruk av det samiske flagget sammen med det norske flagget på samiske flaggdager og ved samiske anledninger, skal flaggene plasseres som nevnt i første ledd.» Se forskriften[6] for flere detaljer.

Referanser

Se også

Eksterne lenker