Retningslinjer for genetisk genealogi

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
TittelRetningslinjer for genetisk genealogi
Forfatter(e)The Genetic Genealogy Standards Committee[1]
BidragsyterFor ansvarlige for norsk versjon, se dokumentet.
Årstall2015 (norsk versjon 2019)
Sideantall4
FormatA4
SpråkNorsk (bokmål)
Digitalt tilgjengeligRetningslinjer for genetisk genealogi

Dokumentet Retningslinjer for genetisk genealogi (på engelsk Genetic Genealogy Standards) ble presentert på First Annual SLIG (Salt Lake Institute of Genealogy) Colloquium i Salt Lake City, Utah, USA 10. januar 2015. Dokumentet, som ble publisert i norsk utgave i Peter Sjölunds bok Slektsforskning med DNA i 2019, inneholder retningslinjer og praksis DNA-slektsforskere bør rette seg etter når de kjøper, anbefaler, deler eller skriver om resultater av DNA-tester for slektsforskningsformål.

Disse retningslinjene er med vilje rettet direkte mot slektsforskerne, ikke mot testleverandørene av genetisk genealogi.

I disse retningslinjene inkluderer termen «slektsforskeren» den som tar en DNA-test såvel som den som gir råd til klienter, familiemedlemmer eller andre individer når det gjelder DNA-testing. Det er imidlertid de som tar DNA-testen (testeren) som er ansvarlig for forståelsen og overveielsen av disse retningslinjene før bestilling eller godkjenning av at det tas en DNA-test.[2]

Lenke til dokumentet finnes blant annet i infoboksen.

Referanser

  1. Geneticgenealogystandards.com/ (sist besøkt 6. november 2019).
  2. Presentasjonen baserer seg på innledningen til selve dokumentet publisert på siden «Retningslinjer for genetisk genealogi»Genealogi.no's underside for publikasjoner tilknyttet Slektshistoriewiki.

Se også

Eksterne lenker