Genealogiska Föreningen

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
Genealogiska Föreningen
Stiftet3. november 1933
TilholdsstedSolna
LederThomas Fürth
NestlederMadeleine Caesar
TidsskriftSläkt och Hävd
NettstedGenealogi.net
Facebook-side

Genealogiska Föreningen – Riksförening för Släktforskning (GF), stiftet 1933, er Sveriges eldste slektsforskerforening og har rundt 2600 medlemmer. Foreningen har siden oppstarten hatt som formål å samle materiale for slektsforskere, som eksempelvis slektsbøker, presseutklipp, yrkesmatrikler, lokalhistorisk litteratur m.m.[1]

Genealogiska Föreningens aktiviteter består blant annet av:

  • Slektsforskningsarkiv og bibliotek med en omfattende samling av litteratur for slektsforskere. Her finnes om kring 40 000 bøker og skrifter. Foruten bøker finnes det et større arkiv med utklipp,[2] slektshistoriske utredninger m.m., både om spesifikke slekter og om sogn og landskap. Biblioteket har også en datasal med abonnement på bl.a. Arkiv Digital, SVAR og Ancestry samt en mengde CD-er.
  • Foreningens nettside Genealogi.net[3] er de senere årene bygd ut med blant annet foreningens omfattende samling av familieutklipp, som dekker perioden 1936 til 1990, digitalisert og navngitt. GF driver også prosjektet «Inrikes pass»,[4] som går ut på å fotografere «passhandlingar», dvs. passjournaler over utstedte pass med informasjon om navn, yrke, reisemål og ofte også beskrivelse av passøkerens utseende.
  • GF har siden 1950 utgitt tidsskriftet Släkt och Hävd, som inneholder slektshistoriske artikler. Frem til 2006 og fra og med 2010 kommer tidsskriftet ut med 4 utgaver i året.
  • CD-er om svenske slekter.
  • Regelbundne arrangement i egne lokaler, med foredrag, visning av samlingene, salg m.m.

Referanser

  1. Presentasjonen, hvis ikke annet er utgitt, bygger på informasjon fra Genealogiske Föreningens nettside Genealogi.net per 19. juni 2012.
  2. Se Genealogi.net, undersiden Klipparkiv.
  3. Genealogi.net.
  4. Genealogi.net, undersiden Inrikespass.