Anetavle

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

En anetavle er en grafisk eller skriftlig fremstilling av en persons forfedre både på kvinnelig og mannlig side. Tavlen gir en oversikt over en persons foreldre, besteforeldre, oldeforeldre og videre bakover så langt forfedrene er kjent. Det motsatte er en stamtavle, som viser en persons etterkommere, en slik tavle kalles også etterslektstavle. Anetavler kan fremstilles i de aller fleste slektsprogrammer, og prydanetavler i papir kan kjøpes for innramming og som gave til slektens medlemmer. Og kan også ved hjelp av ASCII-formatet lages i wiki-format, som denne:

Anetavle.png

En anetavle kan også fremstilles i horisontal format og kan fremtilles i grafisk format, i tabellformat eller i skriftlig format, som alle kan brukes på denne wikien.
Det finnes mange metoder for å systematisere sine forfedre og blant disse er den mest brukte Stradonitz sitt system, der probanten (startpersonen) er nr. 1, probantens far er nr. 2 og mor er nr. 3. Prinsippet er at far alltid er det dobbelte av barnets nummer (partall) og mor er det dobbelte pluss en (oddetall), i systemet vil man da lett kunne finne fremover og bakover ved å enten doble eller halvere nummeret. Hver generasjon starter i tillegg med antallet forfedre i hver generasjon og kan brukes ubegrenset bakover i tid.

Se også

Eksterne lenker