Slekt og Data

Fra Slektshistoriewiki
(Omdirigert fra DIS-Norge)
Hopp til: navigasjon, søk
Slekt og Data
Org.nr.:975 782 190
Stiftet12. januar 1990
TilholdsstedOslo
LederMorten Thorvaldsen
NestlederSissel Marit Bue
GeneralsekretærAnne Schiøtz
Medlemmer9 500
Lokallag19 lokallag
NettstedDisnorge.no

Slekt og Data er landets største forening for slektsforskere, med over 9 500 medlemmer. DIS-Norge ble stiftet 12. januar 1990, og endret navn til DIS-Norge, Slekt og Data i 2012. I 2016 endret foreningen navn til Slekt og Data.[1] Foreningens formål er å skape et landsomfattende forum for slekts- og personhistorie hvor databehandling og Internett brukes som hjelpemiddel, spre kunnskap om dette og for øvrig stimulere til slektsforskning i Norge.

Lokallag

Foreningen har 19 lag og disse dekker alle landets fylker, alle medlemmer er tilknyttet et lag. Lagene står for den lokale aktiviteten i foreningen, de arrangerer møter, temakvelder og kurs. Hvilke aktiviteter som foregår i det enkelte distrikt framgår av hjemmesiden for det enkelte lag. De fleste lagene har satt i gang med gravsteds- og kirkebokregistrering. Dette er et enormt dugnadsarbeid som gjøres for at vi alle skal få enklere tilgang til kildene.

Aktiviteter

Mye av aktiviteten til DIS-Norge er basert på Internett og elektronisk post. Slektsforum og DISchat er tjenester som skaper kontakt mellom medlemmer og der gis det svar på spørsmål innen data og slektsforskning.

Medlemsbladet, Slekt og Data, er et fagblad med et variert innhold som vil være av interesse for alle slektshistorie- og lokalhistorieinteresserte. Bladet kommer ut fire ganger i året. Medlemmer kan lese alle tidligere årganger på vår hjemmeside.

Foruten aktivitet på det lokale plan har foreningen et styre som blir valgt på landsmøtet annet hvert år. Foreningens kontor ligger i Oslo og er er bemannet med en kontorleder og to deltidsansatte. Foreningen var frem til 2012 samlokalisert med Norsk Slektshistorisk Forening.

DIS-Norge har to faglige utvalg for internett og for slektsfaglig virksomhet. I tillegg etableres det etter behov prosjekter for større oppgaver. For tiden er prosjektene «Gravminner i Norge», DIStreff, kirkebokregistrering og «Lag Slektsbok» i aktivitet.

I tillegg etableres det grupper for mindre tiltak. For tiden er det en gruppe i gang for å komme fram til etiske retningslinjer for foreningen og for slektsforsking, mens en annen jobber med tilbud til slektsforskere om testementering av slektsforskingsmateriale.

Foreningen er tilsluttet Norges kulturvernforbund og studieforbundet FOLK. Den har et godt samarbeid med Riksarkivaren, og samarbeider med andre nordiske foreninger for slektsforskning gjennom NORDGEN.

Hovedstyret 2018–2020

Hovedstyret for perioden 2018–2020 består av leder Morten Thorvaldsen, Vestfold, styremedlemmer Sissel Marit Bue, Oslo/Akershus (nestleder), Per-Ove Uthaug, Hordaland (økonomiansvarlig), Viggo Eide, Salten, Heidi Ringsrød, Hedmark og Jan Fredrik Sagdahl, Sør-Trøndelag samt varamedlemmer Jonny Lyngstad, Møre og Romsdal, Trond Gangnes, Oppland og Brit Hauge, Vest-Agder.[2]

Foreningens ledere

  • Wilhelm Færden (1990–1994)
  • Sjur Madsen (1994–1996)
  • Bjørn Nilsen (1996–1998)
  • Jan Solberg (1998–2000)
  • Jan Eri (2000–2004)
  • Finn Karlsen (2004–2006)
  • Torill Johnsen (2006–2014)
  • Tone Eli Moseid (2014–2018)
  • Morten Thorvaldsen (2018–)

Referanser

Litteratur

  • Felberg, Knut. «DIS-Norge, en slektsforening i vekst! DIS står for Databehandling i Slektsforskning», Genealogen 2/2002, s. 40–41.

<Her vil åpenbart mer bli tilføyd etter hvert.>

Eksterne lenker