Borgermester: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(Lagt til referanser til Lokalhistoriewiki.no og norsk Wikipedia)
Linje 1: Linje 1:
En '''borgermester''' er den øverste administrative og politiske lederen for en [[by]] eller [[kommune]]. Borgermesteren kan være valgt direkte av innbyggerne, eller velges av et bystyre eller kommunestyre.
En '''borgermester'''<ref>Artikkelen er hentet fra [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Borgermester Lokalhistoriewiki.no].</ref> er den øverste administrative og politiske lederen for en [[by]] eller [[kommune]]. Strengt tatt er det bare byer som kan ha en borgermester, ettersom tittelen er knyttet til [[borger]]begrepet. Borgermesteren kan enten være valgt direkte av innbyggerne eller av by- eller kommunestyret.  


Borgermesteren er vanligvis jurisdiksjonens [[utøvende myndighet]]. I noen jurisdiksjoner delegerer borgermesteren mye av sin utøvende makt til en administrativ leder, for eksempel en [[byrådsleder]].
I Norge brukes ikke tittelen i formell sammenheng lenger, da den i [[1938]] ble erstattet av tittelen [[rådmann]]. Dette har siden blitt en fast stilling og ikke et embete man velges inn i.


== Norge ==
Tittelen brukes fremdeles av og til på norsk, bl.a. har Bergens tidligere ordfører [[Herman Friele (1943)|Herman Friele]] kalt seg borgermester, men dette er upresist. Bruken er hovedsakelig historisk når det gjelder norske forhold.<ref>Artikkelen er hentet fra [http://no.wikipedia.org/wiki/Borgermester Norsk Wikipedia].</ref>
Borgermester er i Norge den tidligere betegnelsen på den nåværende stillingen [[rådmann]]. Betegnelsen rådmann ble tatt i bruk i forbindelse med de nye kommunelovene av 1938. Tittelen brukes av og til på norsk, bl.a. har Bergens tidligere ordfører [[Herman Friele (1943)|Herman Friele]] kalt seg borgermester, men dette er upresist. Bruken er likevel hovedsakelig historisk når det gjelder norske forhold. Betegnelsen brukes også om borgermestre i andre land.
 
==President==
 
I en periode fra [[1666]] hadde man i noen byer en president eller borgerpresident, som stod over borgermesteren. Et eksempel på dette er [[Bernhardus Cramerus]], som var president i [[Gamlebyen i Fredrikstad|Fredrikstad]] fra 1666 til 1693. Embetet forsvant raskt ut av bruk, og funksjonene ble igjen lagt til borgermesteren.
 
==Referanser==
<references/>


[[Kategori:Verdslige embeter]]
[[Kategori:Verdslige embeter]]

Sideversjonen fra 7. apr. 2013 kl. 17:07

En borgermester<ref>Artikkelen er hentet fra Lokalhistoriewiki.no.</ref> er den øverste administrative og politiske lederen for en by eller kommune. Strengt tatt er det bare byer som kan ha en borgermester, ettersom tittelen er knyttet til borgerbegrepet. Borgermesteren kan enten være valgt direkte av innbyggerne eller av by- eller kommunestyret.

I Norge brukes ikke tittelen i formell sammenheng lenger, da den i 1938 ble erstattet av tittelen rådmann. Dette har siden blitt en fast stilling og ikke et embete man velges inn i.

Tittelen brukes fremdeles av og til på norsk, bl.a. har Bergens tidligere ordfører Herman Friele kalt seg borgermester, men dette er upresist. Bruken er hovedsakelig historisk når det gjelder norske forhold.<ref>Artikkelen er hentet fra Norsk Wikipedia.</ref>

President

I en periode fra 1666 hadde man i noen byer en president eller borgerpresident, som stod over borgermesteren. Et eksempel på dette er Bernhardus Cramerus, som var president i Fredrikstad fra 1666 til 1693. Embetet forsvant raskt ut av bruk, og funksjonene ble igjen lagt til borgermesteren.

Referanser

<references/>