Forskjell mellom versjoner av «Stamtavle»

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
m
(Se også)
 
(6 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Stamtavle er en grafisk eller listeformet oversikt over slektskapsforholdene mellom medlemmene av en slekt.  
+
En '''stamtavle''' er en grafisk eller skriftlig fremstilling av en person eller stamfars etterkommere, også kalt [[etterslektstavle]].
 +
Etterslektstavlen viser både [[agnatisk|agnatiske]] og [[kognatisk|kognatiske]] etterkommere, mens stamtavlen viser etterkommere kun gjennom mannsledd (agnatisk).
 +
Det motsatte er en [[anetavle]], som viser en persons forfedre enten i grafisk fremstilling, tabell eller skriftlig format.
 +
Stamtavler kan fremstilles i de aller fleste slektsprogrammer, og grafiske tavler kan ved hjelp av ASCII-formatet fremstilles i [http://www.genealogi.no/mediawiki/index.php/Mal:Chart/doc wiki-format].  
  
Den kalles [[anetavle]] dersom tavlen tar utgangspunkt i en person og viser dennes forfedre og etterslektstavle om den viser en bestemt persons etterkommere i tavle eller listeform.
+
Det må nevnes at uttrykket stamtavle også brukes innen klassifisering av dyr, for å vise avstamming, foreksempel om en hund er renraset.
 +
Noe som altså ikke er det samme som den genealogiske bruken av ordet.
  
[[Kategori: Genealogiske faguttrykk]]
+
==Se også==
 +
* [[Samblodstavle]].
 +
* [[Ordliste for ættegranskere (bok) – S]], «Stamtavle».
 +
 
 +
==Eksterne lenker==
 +
* [http://www.genealogi.se/wiki/index.php/Antavla Antavla] (Wiki-Rötter).
 +
* [https://snl.no/genealogi Genealogi] (Store norske leksikon)
 +
 
 +
[[Kategori:Genealogiske faguttrykk]]

Nåværende revisjon fra 4. nov. 2018 kl. 22:16

En stamtavle er en grafisk eller skriftlig fremstilling av en person eller stamfars etterkommere, også kalt etterslektstavle. Etterslektstavlen viser både agnatiske og kognatiske etterkommere, mens stamtavlen viser etterkommere kun gjennom mannsledd (agnatisk). Det motsatte er en anetavle, som viser en persons forfedre enten i grafisk fremstilling, tabell eller skriftlig format. Stamtavler kan fremstilles i de aller fleste slektsprogrammer, og grafiske tavler kan ved hjelp av ASCII-formatet fremstilles i wiki-format.

Det må nevnes at uttrykket stamtavle også brukes innen klassifisering av dyr, for å vise avstamming, foreksempel om en hund er renraset. Noe som altså ikke er det samme som den genealogiske bruken av ordet.

Se også

Eksterne lenker