Forskjell mellom versjoner av «Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt (bok)»

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Ny side: {{Infoboks litteratur | bilde = | bildetekst = | tittel = '''Slægten Resen/Reesen fra Resen<br>sogn, Skodborg herred,<br>Ringkøbing amt''' | forfatter(e) = Windfelt Kaiser, Mary…)
 
 
(En mellomliggende revisjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 3: Linje 3:
 
| bildetekst =  
 
| bildetekst =  
 
| tittel = '''Slægten Resen/Reesen fra Resen<br>sogn, Skodborg herred,<br>Ringkøbing amt'''
 
| tittel = '''Slægten Resen/Reesen fra Resen<br>sogn, Skodborg herred,<br>Ringkøbing amt'''
| forfatter(e) = Windfelt Kaiser, Mary     
+
| forfatter(e) = Windfeldt Kaiser, Mary     
 
| bidragsyter =  
 
| bidragsyter =  
 
| redaktør(er) =  
 
| redaktør(er) =  
Linje 19: Linje 19:
 
| digitalt tilgjengelig =}}
 
| digitalt tilgjengelig =}}
  
Mary Windfelt Kaiser ga ut '''Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt'''<ref>Windfeldt Kaiser, Mary. ''Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt''. Dansk historisk håndbogsforlag, København, 1978.</ref> i København 1978.  
+
Mary Windfeldt Kaiser ga ut '''Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt'''<ref>Windfeldt Kaiser, Mary. ''Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt''. Dansk historisk håndbogsforlag, København, 1978.</ref> i København 1978.  
  
 
Den danske slektens [[stamfar]] var Hans Andersen Vedel, prest i Resen sogn ved Limfjorden 1513&ndash;1560. Forfatteren har hatt mangelfull kunnskap om norske slektsmedlemmer. I boken finnes opplysninger om de omtalte personene, og boken er illustrert og har navneregister.
 
Den danske slektens [[stamfar]] var Hans Andersen Vedel, prest i Resen sogn ved Limfjorden 1513&ndash;1560. Forfatteren har hatt mangelfull kunnskap om norske slektsmedlemmer. I boken finnes opplysninger om de omtalte personene, og boken er illustrert og har navneregister.
Linje 46: Linje 46:
 
*[https://biografiskleksikon.lex.dk/Resen Resen] (Dansk biografisk leksikon/biografiskleksikon.lex.dk)
 
*[https://biografiskleksikon.lex.dk/Resen Resen] (Dansk biografisk leksikon/biografiskleksikon.lex.dk)
  
[[Kategori:Danske slektsbøker | Resen ]]
+
[[Kategori:Danske slektsbøker|Resen]]
 +
[[Kategori:Bokomtaler i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift|Resen]]

Nåværende revisjon fra 6. sep. 2021 kl. 19:16

TittelSlægten Resen/Reesen fra Resen
sogn, Skodborg herred,
Ringkøbing amt
Forfatter(e)Windfeldt Kaiser, Mary
UtgiverDansk historisk håndbogsforlag
UtgivelsesstedKøbenhavn
Årstall1978
Sideantall78 s.
SpråkDansk
NoterDanske slægter nr. 1
BibliotekkatalogDet Kgl. Bibliotek

Mary Windfeldt Kaiser ga ut Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt[1] i København 1978.

Den danske slektens stamfar var Hans Andersen Vedel, prest i Resen sogn ved Limfjorden 1513–1560. Forfatteren har hatt mangelfull kunnskap om norske slektsmedlemmer. I boken finnes opplysninger om de omtalte personene, og boken er illustrert og har navneregister.

Omtaler og anmeldelser

Lege og formann i NSF Per Seland (1924–1991) anmeldte Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift 1987–88[2]

«Det utkommer til stadighet bøker i Danmark som kan være av betydelig interesse for Norge. En av disse er boken om slekten Resen utgitt som bind nr. 1 i serien «Danske slægter» som Dansk Historisk Håndbogsforlag har planlagt.

Slektsnavnet stammer fra Resen sogn på sydsiden av Limfjorden ikke så langt fra byen Lemvig. Stamfaren Hans Andersen Vedel var prest her i årene 1513–1560. Hverken han eller sønnen Poul Hansen, som også var prest her på stedet, benyttet Resen som familienavn. Det var først sistnevntes sønner som antok dette.

Det er forresten her nødvendig å gjøre oppmerksom på at det i Danmark finnes 3 forskjellige sogn ved navn Resen, og det finnes slekter utgått også fra de andre 2 sognene, men det er slekten fra Resen i Skodborg herred som har interesse for Norge. Den efterfølgende oversiktstavle viser noen av de personene som har hatt betydning for Norge. Forlaget har gjort oppmerksom på at siden boken kom ut i 1978 «er der fremkommet mange, nye oplysninger, som jo desværre ikke ifølge sagens natur er med i bogen». Dette viser seg spesielt å gjøre seg gjeldende hva de norske grenene angår.

Oversiktstavle

En av de trykte kilder forfatterinnen tydeligvis ikke har hatt kjennskap til er «Stamtavle over Slægten Bernhoft», utgitt i Christiania i 1885.[3] På sidene 245–252 i denne nevnes en god del om slekten Resen i Norge, opplysninger som nok burde vært med i slektsboken. Boken gir stort sett fyldige opplysninger om de enkelte personer, og den er forsynt med fotografier av bra kvalitet. Noe som høyner bokens verdi er at den også er utstyrt med navneregister.

Det som trekker bokens verdi noe ned er at de norske grenene nok er noe stemoderlig behandlet, men dette kunne kanskje være en oppgave for oss her hjemme å ta oss av? […] P.S»

Referanser

  1. Windfeldt Kaiser, Mary. Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt. Dansk historisk håndbogsforlag, København, 1978.
  2. P[er] S[eland]: «Mary Windfeldt Kaiser. Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt», NST, bind 31, 1987–88, s. 340–41.
  3. Bernhoft, Emilie. Stamtavle over Slægten Bernhoft. Christiania, 1885.

Litteratur

  • Windfeldt Kaiser, Mary (1978). Slægten Resen/Reesen fra Resen sogn, Skodborg herred, Ringkøbing amt. Dansk Historisk Håndbogsforlag, København –  78 s.

Eksterne kilder

  • Resen (Dansk biografisk leksikon/biografiskleksikon.lex.dk)