Forskjell mellom versjoner av «Riksrådet»

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
m (lenke til monark)
Linje 1: Linje 1:
 
Riksrådet var betegnelsene på de riksorganer i Norge, Sverige og Danmark hvor de fremste av adelen og [[geistlighet]]en var representert.
 
Riksrådet var betegnelsene på de riksorganer i Norge, Sverige og Danmark hvor de fremste av adelen og [[geistlighet]]en var representert.
  
Det norske riksrådet hadde sin opprinnelse i kongsrådet på 1200-tallet. Da var det en større rådgivende forsamling som skulle rådgi kongen ved større saker. Det egentlige riksrådet, som oppstod på 1300-tallet, var en selvstendig organisasjon med stor makt. De valgte [[konge]]r (herav har vi ordet valgkongenes tid) vedtok [[håndfestning]]er og ivaretok i stor grad [[regjering]]en av landet under kongens mindreårighet. Dets største betydning hadde det på 1400- og 1500-tallet.  
+
Det norske riksrådet hadde sin opprinnelse i kongsrådet på 1200-tallet. Da var det en større rådgivende forsamling som skulle rådgi kongen ved større saker. Det egentlige riksrådet, som oppstod på 1300-tallet, var en selvstendig organisasjon med stor makt. De valgte [[monark|konge]]r (herav har vi ordet valgkongenes tid) vedtok [[håndfestning]]er og ivaretok i stor grad [[regjering]]en av landet under kongens mindreårighet. Dets største betydning hadde det på 1400- og 1500-tallet.  
  
 
I Norge bestod det frem til [[reformasjonen]] i 1537.
 
I Norge bestod det frem til [[reformasjonen]] i 1537.

Revisjonen fra 11. aug. 2012 kl. 11:49

Riksrådet var betegnelsene på de riksorganer i Norge, Sverige og Danmark hvor de fremste av adelen og geistligheten var representert.

Det norske riksrådet hadde sin opprinnelse i kongsrådet på 1200-tallet. Da var det en større rådgivende forsamling som skulle rådgi kongen ved større saker. Det egentlige riksrådet, som oppstod på 1300-tallet, var en selvstendig organisasjon med stor makt. De valgte konger (herav har vi ordet valgkongenes tid) vedtok håndfestninger og ivaretok i stor grad regjeringen av landet under kongens mindreårighet. Dets største betydning hadde det på 1400- og 1500-tallet.

I Norge bestod det frem til reformasjonen i 1537.

Ved Christian IIIs håndfestning 1536 opphørte det norske riksrådet.