Forskjell mellom versjoner av «Riksrådet»

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
m (lenke til monark)
m
 
(2 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Riksrådet var betegnelsene på de riksorganer i Norge, Sverige og Danmark hvor de fremste av adelen og [[geistlighet]]en var representert.
+
'''Riksrådet''' var betegnelsene på de riksorganer i Norge, Sverige og Danmark hvor de fremste av adelen og [[geistlighet]]en var representert.
  
Det norske riksrådet hadde sin opprinnelse i kongsrådet på 1200-tallet. Da var det en større rådgivende forsamling som skulle rådgi kongen ved større saker. Det egentlige riksrådet, som oppstod på 1300-tallet, var en selvstendig organisasjon med stor makt. De valgte [[monark|konge]]r (herav har vi ordet valgkongenes tid) vedtok [[håndfestning]]er og ivaretok i stor grad [[regjering]]en av landet under kongens mindreårighet. Dets største betydning hadde det på 1400- og 1500-tallet.
+
Det norske riksrådet hadde sin opprinnelse i kongsrådet på 1200-tallet. Da var det en større rådgivende forsamling som skulle rådgi kongen ved større saker. Det egentlige riksrådet, som oppstod på 1300-tallet, var en selvstendig organisasjon med stor makt. De valgte [[monark|konge]]r (herav har vi ordet valgkongenes tid) vedtok [[håndfestning]]er og ivaretok i stor grad [[regjering]]en av landet under kongens mindreårighet. Den største betydning hadde det på 1400- og 1500-tallet.  
 
 
I Norge bestod det frem til [[reformasjonen]] i 1537.
 
  
 
Ved [[Christian III]]s håndfestning 1536 opphørte det norske riksrådet.
 
Ved [[Christian III]]s håndfestning 1536 opphørte det norske riksrådet.
  
[[Kategori: Verdslige embeter]]
+
[[Kategori:Verdslige embeter]]
[[Kategori: Adel]]
+
[[Kategori:Adel]]

Nåværende revisjon fra 7. jun. 2017 kl. 01:01

Riksrådet var betegnelsene på de riksorganer i Norge, Sverige og Danmark hvor de fremste av adelen og geistligheten var representert.

Det norske riksrådet hadde sin opprinnelse i kongsrådet på 1200-tallet. Da var det en større rådgivende forsamling som skulle rådgi kongen ved større saker. Det egentlige riksrådet, som oppstod på 1300-tallet, var en selvstendig organisasjon med stor makt. De valgte konger (herav har vi ordet valgkongenes tid) vedtok håndfestninger og ivaretok i stor grad regjeringen av landet under kongens mindreårighet. Den største betydning hadde det på 1400- og 1500-tallet.

Ved Christian IIIs håndfestning 1536 opphørte det norske riksrådet.