Middelalder-familier i Flensborg og Nordfrisland og deres efterkommere i Danmark, Tyskland og Norge (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
TittelMiddelalder-familier i Flensborg
og Nordfrisland og deres
efterkommere i Danmark,
Tyskland og Norge
Forfatter(e)Gether, Knud
UtgiverDansk historisk håndbogsforlag
UtgivelsesstedLyngby
Årstall1986–87
Sideantall2 bind
SpråkDansk
NoterBind 2. Registre, tilføjelser og
rettelser, tavler
BibliotekkatalogB.1 Oria
B.2 Oria

Knud Gether ga ut Middelalder-familier i Flensborg og Nordfrisland og deres efterkommere i Danmark, Tyskland og Norge[1] i Lyngby 1986–87.

Boken gir en genealogisk oversikt over danske Knud Gethers og inngiftede personers slekter tilbake til senmiddelalderen. Slekten hans kom fra Sønderjylland og Hertugdømmene, der også mange norske slekter stammer fra. Beskrivelsene omfatter slektenes utbredelse til Norge, og er derfor av verdi for norsk slektsforskning. Den bygger på til dels vanskelig tilgjengelige kilder. I bind 2 finnes registre, anetavler og tilføyelser.

Omtaler og anmeldelser

Lektor og styremedlem i NSF Magnus A. Mardal (1916–2016)[2] anmeldte Middelalder-familier i Flensborg og Nordfrisland og deres efterkommere i Danmark, Tyskland og Norge i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift 1987–88.[3]

«På Dansk Historisk Haandbogsforlag er nylig utkommet første bind av et stort anlagt genealogisk arbeid, nemlig Knud Gethers oversikt over sin egen slekt og ellers mange inngiftede familier. En del av disse slekter er ført tilbake til senmiddelalderen.

Fra norsk side må man hilse et slikt arbeid velkommen, særlig med tanke på at så mange norske familier har slektskapsmessig tilknytning til Sønderjylland og Hertugdømmene. Knud Gether har ved sitt verk gitt interessante bidrag til flere nålevende norske slekters historie. Jeg vil her spesielt nevne forfatterens oversikt over fogden på Helgeland, senere gårdsfogd og forpakter i Kaupanger, Jesper Hansens danske herkomst og norske etterslekt. En vesentlig fortjeneste ved dette verk er, slik jeg ser det, at forfatteren har funnet fram til ofte meget vanskelig tilgjengelig kildemateriale, og ofte har gjengitt dette in extenso med dansk oversettelse.

Det er ytterst beklagelig at verket ikke har personregister. Slik det nå foreligger, er det meget tidkrevende å finne fram til de personer man er særlig interessert i. Det er imidlertid bebudet at det vil bli utgitt et bind Il, og dette skal bli forsynt med et utførlig personregister og detaljert sakoversikt.»

Referanser

  1. Gether, Knud. Middelalder-familier i Flensborg og Nordfrisland og deres efterkommere i Danmark, Tyskland og Norge. Lyngby, 1986–87.
  2. Magnus A. Mardal (Lokalhistoriewiki).
  3. Magnus Mardal: «Knud Gether. Middelalder-Familier i Flensborg og Nordfrisland og deres efterkommere i Danmark, Tyskland og Norge», NST, bind 31, 1987–88, s. 234–35.

Litteratur

  • Gether, Knud (1986–87). Middelalder-familier i Flensborg og Nordfrisland og deres efterkommere i Danmark, Tyskland og Norge. Dansk historisk håndbogsforlag, Lyngby –  2 b.