Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Revisjon per 8. apr. 2021 kl. 09:59 av Sølvi Løchen (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
TittelKristiansands bebyggelse
og befolkning i eldre tider.
[Ny utgave]
Forfatter(e)Leewy, Karl
UtgiverChristianssands sparebank
Historiefondet
UtgivelsesstedKristiansand
Årstall1980–1985
Sideantall12 bind
SpråkNorsk

Oberstløytnant Karl Leewys (1881–1959)[1] Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider[2] ble utgitt i Kristiansand 1980–85.

Kapitlene ble først trykt i avisen Fædrelandsvennen på 1950-tallet. Forfatteren beskrev Kristiansands gamle kvadratur kvartal for kvartal og omtalte familiene som hadde bodd i husene. Margit Ljøstad Mørck ga ut ytterligere 2 bind med utgangspunkt i etterlatte notater etter hans død. I 1985 ga hun ut registerbindet med 4 navneregistre. Verket er illustrert med fotografier og gir et omfattende innblikk i byens lokalhistorie og befolkning.

Omtaler og anmeldelser

Lege og formann i NSF Per Seland anmeldte Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift 1989–90[3] under signaturen [P.S.].

«Den gamle Christiansands Sparebank (nu Sparebanken Pluss) har gjennom årene utgitt flere verdifulle bøker, blant andre «Kristiansands historie» i 3 bind. I årene 1956–1961 utga banken 5 bind av oberst-løytnant Leewys materiale om Kristiansands bebyggelse og innbyggere i gamle dager. Opprinnelig hadde deler av materialet vært trykt som avisartikler. Leewy tok i sitt materiale for seg kvartal efter kvartal i den gamle kvadraturen. Her beskrev han hus efter hus og omtalte de familier som hadde bodd i dem. Da han døde hadde man fått trykt 5 bind som omhandlet 8 av kvadraturens 17 gater.

Det var imidlertid mye igjen og man fikk Margit Ljøstad Mørck til å bearbeide restmaterialet og 2 nye bind kom så ut i 1980. Senere trykte man de «gale» bindene om igjen. Hele verket er nu fullført med 11 bind som omtaler «alt» i den gamle kvadraturen. Som toppen på det hele kom så et tolvte bind som består av 4 navneregistre med til sammen 29.400 henvisninger. Ved hjelp av dette er det lett å finne frem i bøkene.

Karl Leewy var født i Kristiansand i 1881. Faren var svensk mens moren var Kristiansander. Leewy levde mesteparten av sitt liv i Oslo der han døde i 1959. Allikevel presterte han å samle dette store materialet om sin fødeby. Et beundringsverdig arbeide. Ikke mindre imponerende er det at Christiansands Sparebank har finansiert et slikt storverk. Alle bind er innbundet. Prisen er rimelig, og de selges fra Sparebanken Pluss. [P.S.]»

Referanser

  1. Karl Leewy (Wikipedia).
  2. Leewy, Karl. Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider, Kristiansand, 1980–85 .
  3. [Per Seland]: «Karl Leewy. Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider», NST, bind 32, 1989–90, s. 195–96.

Litteratur

  • Leewy, Karl (1980–1985). Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider. Kristiansand –  12 b.