Jordetal og marketal

Fra Slektshistoriewiki
Revisjon per 17. jul. 2012 kl. 10:52 av Rune Nedrud (diskusjon | bidrag) (Ny side: Jordetal og marketal er en samling av landskyldsberegning, myntregning og annet som kan hjelpe slektsforskere til å finne de gamle størrelsene og verdiene, og forskjellene …)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Jordetal og marketal er en samling av landskyldsberegning, myntregning og annet som kan hjelpe slektsforskere til å finne de gamle størrelsene og verdiene, og forskjellene mellom dem, som kan fremkomme i jordebøker, skifter og annet materiale.

Frå Steinnes sitt Fyreord: "Dei uppskriftene um gamal landskyldrekning, myntrekning og meir sovore som eg på titelbladet - etter eit par av dei mest sermerkte yverskriftene - hev kalla 'Jordetal og marketal', skriv seg serleg frå siste helvti av 1500-åri og er å finna millom dei yngste tilleggi i mange gamle lovbøker. Sume av dei hev vore nytta i økonomisk-historiske utgreidingar. Men det hev havt sine vanskar å taka dei i bruk fullt ut, både av di dei er so mange og spreidde, og av di det ikkje hev vore lett å kontrollera kor langt dei er å lita på. Ei kritisk utgåva synest difor vera turvande og vert hermed framlagd."

Utgitt av A. Steinnes, Oslo 1929. Boken er fremdeles tilgjengelig for kjøp fra Riksarkivet.