Husing (slekt)

Fra Slektshistoriewiki
Revisjon per 3. okt. 2012 kl. 22:06 av Rune Nedrud (diskusjon | bidrag) (Ny side: Stamfaren til slekten Husing er Johan Nilsen fra Torpa i Nordre Land. ==Opprinnelse i Nordre Land i Oppland== I kirkeboken for Østre Toten er under 17/6 1843 skrevet at Johan Nil…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Stamfaren til slekten Husing er Johan Nilsen fra Torpa i Nordre Land.

Opprinnelse i Nordre Land i Oppland

I kirkeboken for Østre Toten er under 17/6 1843 skrevet at Johan Nilsen med kone Anne Olsdatter og to barn var reist til Toten fra Land i 1831, han som arbeidsmann. De to barna var Gunhild Mathea døpt i Land 16/3 1828 og Ingeborg døpt samme sted 30/8 1829, foreldrene bodde da på Haugseie, de ble viet 29/12 1829.

I vielsesnotatet er ikke fedrene nevnt, men Johans far måtte være Nils Johansen Engeset som sammen med en pige hadde sønnen Johan døpt i Land 14/3 1807. Nils Engeset og quinde var faddere til Gunhild Mathea. Her var ikke nevnt navnet Husing. Men i lensmann Even Gihles dødsfallslister for Østre Toten finner en at Johan Nilsen Husing døde på Overneie 7/7 1878 og Anne Olsdatter Husing døde på Buruldseie 24/11 1888, begge hadde fattigunderstøttelse. Johan Husing og Anne fikk tilsammen 9 barn og en stor etterslekt på Toten, i Sverige og Amerika.

Johan bodde en årrekke på garden Rogneby på Østre Toten og på husmannsplasser under denne. I denne perioden arbeidet han som kusk for sorenskriverenToten.

Navnet Husing

Det er mulig at det har vært en plass i Land ved navn Husing som er forsvunnet. Norsk Stedsnavnsfortegnelse for 1901 har ikke navnet, folketellingen 1875 er undersøkt, men det finnes ikke der heller. Men i bind II av Boka om Land side 207 og 208 fortelles det om en trollkyndig mann ved navn Husin. At dette navnet kunne bli til Husing, ville ikke være umulig, og slektskap med en person av dette slaget ville lett bli husket i mange generasjoner selv om det ikke var blitt brukt som slektsnavn.

Slekten Nicolaisen (Toten)

Sønnen Nikolaus har stor etterslekt på Toten, de bruker Nicolaisen som slektsnavn, men sier selv de er av Husingslekt. Likevel er de eneste av Johan Nilsen Husings sønner som brukte navnet Husing Johan og Thomas.