Hans Krag

Fra Slektshistoriewiki
Revisjon per 18. mar. 2015 kl. 11:36 av Hans Cappelen (diskusjon | bidrag) (trykkfeil)
Hopp til: navigasjon, søk

Hans Krag (født 14. desember 1904 i Kristiania, død 27. januar 1984 på Lastad i Søgne) var forfatter, oversetter og heraldiker. Hans Krag var sønn av dikteren Thomas Peter Krag, og bror til slavisten Erik Krag. Professor Claus Krag er sønn av Hans Krag.

Hans Krag er kjent for sine skriftlige arbeider om heraldikk og genealogi. Han utga det sentrale verket Norsk heraldisk mønstring fra Frederik IV's regjeringstid 1699–1730, Drøbak 1942 – Kristiansand S 1955. Han hadde da gjennom flere år samlet inn de våpenskjoldene fra norske embetsmenn og bønder, som er gjengitt i dette verket. Våpnene hentet han fra segl i offentlige arkiver, og han utførte selv alle våpentegningene i en forenklet og heraldisk stil. Tillatelse til å gjengi disse våpentegningene på slektshistoriewiki og wikipedia er gitt av Claus Krag på vegne av arvingene etter Hans Krag.

Hans Krag var det første norske redaksjonsmedlemmet for det skandinaviske Heraldisk Tidsskrift, som utgis i København. Han kom inn i redaksjonen allerede fra tidsskriftets første hefte i 1960, og var med helt til sin død. Han skrev flere viktige artikler i tidsskriftet, bl.a. om Ludvig Holbergs våpen, samt om segl, bumerker og tømmermerker. Han utga også fire trykte blad med egne våpentegninger, under tittelen Våben av utvalgte norske segl fra 1650–1700, Drøbak 1950.

Hans Krag var det første norske medlem av L'Académie Internationale d'Héraldique.

Hans slektshistoriske arbeider er særlig om slekten Angell, hans egen slekt Krag, og Fred. Olsens slekt fra Hvitsten.

Litteratur

  • Nekrolog over Hans Krag, skrevet av Harald Nissen i Heraldisk Tidsskrift nr. 51, København mars 1985, side 38.

Eksterne lenker