Forskjell mellom versjoner av «Fildiskusjon:Johannes og Eva Synøve Lyseng gravminne Nordre gravlund Oslo.JPG»

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Ny side: Jeg kjenner ikke bakgrunnen for at Eva Synøve er gravlagt sammen med Isak og Anna Themin, men hun var sannsynligvis ikke deres datter – men det har utvilsomt vært nære bånd mel...)
 
 
(4 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 12: Linje 12:
  
 
Jeg tror dette er nok dokumentasjon til å påvise at Eva Synøves pikenavn var Vogt og ikke Themin, men har for sikkerhets skyld gående en forespørsel om hva som står i dødsfallsprotokollen ved Isak Themins død i 1959. Forventer svar derfra en gang i august og velger å la denne familien ligge på vent frem til da. Har dog endret bildeinformasjonen i bildefila til gravminnet.
 
Jeg tror dette er nok dokumentasjon til å påvise at Eva Synøves pikenavn var Vogt og ikke Themin, men har for sikkerhets skyld gående en forespørsel om hva som står i dødsfallsprotokollen ved Isak Themins død i 1959. Forventer svar derfra en gang i august og velger å la denne familien ligge på vent frem til da. Har dog endret bildeinformasjonen i bildefila til gravminnet.
 +
: Takk for at du retter opp. Jeg har vel etter alt å dømme vært litt for rask på labben. Skal bli spennende å finne ut av sammenhengen, det må jo være mulig å finne ut av Vogt-Themin-forbindelsen. [[Bruker:Dag T. Hoelseth|Dag T. Hoelseth]] ([[Brukerdiskusjon:Dag T. Hoelseth|diskusjon]]) 18. jul 2017 kl. 23:25 (CEST)
 +
:: Da har vi fått svar på hva som står i dødsfallsprotokollen: https://forum.arkivverket.no/topic/212800-oppslag-i-d%C3%B8dsfallsprotokoll-for-oslo-1959/ Isak Themin hadde ingen barn, kun enken og 3 søsken er nevnt. Tror nok vi trygt kan konkludere med at Eva Synøve/Tullik var datter av ekteparet Vogt. Har dog ikke funnet ut av forbindelsen mellom Vogt og Themin, men har da heller ikke sjekket ut noe om Anna Themins opphav med tanke på eventuelt slektskap. Om Isak Themin vet jeg via søketreff på NB at han ble arrestert i en jødeaksjon under krigen og satt flere år i fangenskap. Hans kone Anna har antagelig ikke  hatt det så enkelt under denne tiden, kan hende det ligger noe der? Uansett vil bildet av gravminnet og mer tekst bli lagt til i artikkelen etterhvert, men vet ikke om det er det som skjer allerførst da jeg har en del annet under arbeid i kladden.--[[Bruker:Espen Tjernshaugen|Espen Tjernshaugen]] ([[Brukerdiskusjon:Espen Tjernshaugen|diskusjon]]) 31. jul 2017 kl. 14:31 (CEST)
 +
::: Ja, jeg tviler da ikke på at Eva Synøve var datter til Birger Chr. Vogt og Astrid Vogt, f. Nilsen – min opprinnelige bildetekst til gravbildet bygget som sagt på en forhastet tolkning. Spørsmålet er nå forbindelsen til Themin. Men det er mindre relevant for Ingvaldsen-prosjektet, så du må gjerne fokusere på det, så skal jeg pusle litt med Themin og Vogt innimellom ... [[Bruker:Dag T. Hoelseth|Dag T. Hoelseth]] ([[Brukerdiskusjon:Dag T. Hoelseth|diskusjon]]) 31. jul 2017 kl. 19:51 (CEST)
 +
:::: Vel, når de er gravlagt sammen og du samtidig hadde tilføyd "f. Themin" i filteksten så ble jeg faktisk i tvil, synes derfor det var greit å få en avklaring. :-) Innlegget jeg lenket til er forresten nå slettet pga klausulering ettersom det var et par år for ferskt. Har kopi av bildet om du vil ha. Ja, jeg nøyer meg med det jeg har om Themin i artikkelen, i forhold til strukturen i oppsettet blir det for langt utenfor til å bruke tid på å fordype seg i det, men av det lille jeg har sett om disse folkene så tror jeg så absolutt at du har rett i at Themin fortjener sin egen artikkel. --[[Bruker:Espen Tjernshaugen|Espen Tjernshaugen]] ([[Brukerdiskusjon:Espen Tjernshaugen|diskusjon]]) 31. jul 2017 kl. 21:13 (CEST)
 +
==Themin==
 +
Jf. diskusjonen over. Themin bør bli en egen artikkel etter hvert. Foreløbig nøyer jeg meg med å vise til spørreskjema for jøder i Norge, 1942, som viser at [https://media.digitalarkivet.no/db20100219311472 Isak Themins hustru] het Anna Kirstine Themin, f. Lindgren, f. Oslo 14. juli 1888. Det kan ha vært Isak Abraham Themins andre hustru, for i 1910-tellingen var Isak gift med [https://digitalarkivet.no/census/person/pf01036392150147 Karen] fra Løten. Den Isak Themin oppgitt i spørreskjemaet i 1942 var dog født 19. januar 1886, mens Isak i folketellingen 1910 var født 21. januar 1885. Merkelig hvis det er to med samme navn, men det kan jo ikke utelukkes. Han skal, jf. spørreskjemaet, ha tilhørt statskirken, men statspolitiet mistenkte ham for å være jødisk. Så her er det mye spennende å finne ut av. Men det får jeg komme tilbake til etter sommeren. [[Bruker:Dag T. Hoelseth|Dag T. Hoelseth]] ([[Brukerdiskusjon:Dag T. Hoelseth|diskusjon]]) 31. jul 2017 kl. 20:28 (CEST)

Nåværende revisjon fra 31. jul. 2017 kl. 21:13

Jeg kjenner ikke bakgrunnen for at Eva Synøve er gravlagt sammen med Isak og Anna Themin, men hun var sannsynligvis ikke deres datter – men det har utvilsomt vært nære bånd mellom familiene Vogt og Themin. Dåpen til Eva Synøve/Tullik med foreldre Birger Christian og Astrid Vogt, samt overensstemmende fødselsdato: https://media.digitalarkivet.no/kb10041002230286

Kun enken Anna er nevnt i dødsannonsen til Isak Themin i 1959.

Ordlyden i dødsannonsen til Birger Chr. Vogt: Dødsannonse i Aftenposten 20. januar 1969: Min kjære mann, vår oppofrende far, vår snille morfar og farfar, svigerfar, bror og svoger Birger Chr. Vogt døde fra oss i dag. Oslo 14. januar 1969. Astrid Vogt. Randi/Odd. Lillemor/Arthur. Tullik/Johs. Kjell/Bjørg. Jan/Nynne. Barnebarna. Bisettes i Vestre krematorium, nye kapell, tirsdag 21. jan. kl. 15.

Ordlyden i dødsannonsen til Astrid Vogt: Dødsannonse i Aftenposten 25. februar 1980: Vår inderlig kjære mor, vår snille mormor, farmor og oldemor Astrid Vogt døde fra oss i dag. Oslo, 23. februar 1980. Randi/Odd. Arthur. Tullik/Johs. Kjell/Bjørg. Jan/Nynne. Barnebarn og oldebarn.

Ordlyden i dødsannonsen til Anna Themin: Dødsannonse i Aftenposten 10. oktober 1975: Vår alles kjære Anna Themin døde fra oss i dag. Oslo, 8. oktober 1975. Eva og Johs Lyseng. Astrid Vogt. Bisettes i Vestre krematorium, gamle kapell, mandag. 13. oktober kl. 15.45.

I tillegg viser dødsannonsen til Johs. Lyseng at Johs. og Tullik Lyseng hadde en datter Berit Kristin, og hun er vel trolig identisk med en person i Gjøvikområdet som dukker opp ved Google-søk som "Berit Kristin Vogt Lyseng".

Jeg tror dette er nok dokumentasjon til å påvise at Eva Synøves pikenavn var Vogt og ikke Themin, men har for sikkerhets skyld gående en forespørsel om hva som står i dødsfallsprotokollen ved Isak Themins død i 1959. Forventer svar derfra en gang i august og velger å la denne familien ligge på vent frem til da. Har dog endret bildeinformasjonen i bildefila til gravminnet.

Takk for at du retter opp. Jeg har vel etter alt å dømme vært litt for rask på labben. Skal bli spennende å finne ut av sammenhengen, det må jo være mulig å finne ut av Vogt-Themin-forbindelsen. Dag T. Hoelseth (diskusjon) 18. jul 2017 kl. 23:25 (CEST)
Da har vi fått svar på hva som står i dødsfallsprotokollen: https://forum.arkivverket.no/topic/212800-oppslag-i-d%C3%B8dsfallsprotokoll-for-oslo-1959/ Isak Themin hadde ingen barn, kun enken og 3 søsken er nevnt. Tror nok vi trygt kan konkludere med at Eva Synøve/Tullik var datter av ekteparet Vogt. Har dog ikke funnet ut av forbindelsen mellom Vogt og Themin, men har da heller ikke sjekket ut noe om Anna Themins opphav med tanke på eventuelt slektskap. Om Isak Themin vet jeg via søketreff på NB at han ble arrestert i en jødeaksjon under krigen og satt flere år i fangenskap. Hans kone Anna har antagelig ikke hatt det så enkelt under denne tiden, kan hende det ligger noe der? Uansett vil bildet av gravminnet og mer tekst bli lagt til i artikkelen etterhvert, men vet ikke om det er det som skjer allerførst da jeg har en del annet under arbeid i kladden.--Espen Tjernshaugen (diskusjon) 31. jul 2017 kl. 14:31 (CEST)
Ja, jeg tviler da ikke på at Eva Synøve var datter til Birger Chr. Vogt og Astrid Vogt, f. Nilsen – min opprinnelige bildetekst til gravbildet bygget som sagt på en forhastet tolkning. Spørsmålet er nå forbindelsen til Themin. Men det er mindre relevant for Ingvaldsen-prosjektet, så du må gjerne fokusere på det, så skal jeg pusle litt med Themin og Vogt innimellom ... Dag T. Hoelseth (diskusjon) 31. jul 2017 kl. 19:51 (CEST)
Vel, når de er gravlagt sammen og du samtidig hadde tilføyd "f. Themin" i filteksten så ble jeg faktisk i tvil, synes derfor det var greit å få en avklaring. :-) Innlegget jeg lenket til er forresten nå slettet pga klausulering ettersom det var et par år for ferskt. Har kopi av bildet om du vil ha. Ja, jeg nøyer meg med det jeg har om Themin i artikkelen, i forhold til strukturen i oppsettet blir det for langt utenfor til å bruke tid på å fordype seg i det, men av det lille jeg har sett om disse folkene så tror jeg så absolutt at du har rett i at Themin fortjener sin egen artikkel. --Espen Tjernshaugen (diskusjon) 31. jul 2017 kl. 21:13 (CEST)

Themin

Jf. diskusjonen over. Themin bør bli en egen artikkel etter hvert. Foreløbig nøyer jeg meg med å vise til spørreskjema for jøder i Norge, 1942, som viser at Isak Themins hustru het Anna Kirstine Themin, f. Lindgren, f. Oslo 14. juli 1888. Det kan ha vært Isak Abraham Themins andre hustru, for i 1910-tellingen var Isak gift med Karen fra Løten. Den Isak Themin oppgitt i spørreskjemaet i 1942 var dog født 19. januar 1886, mens Isak i folketellingen 1910 var født 21. januar 1885. Merkelig hvis det er to med samme navn, men det kan jo ikke utelukkes. Han skal, jf. spørreskjemaet, ha tilhørt statskirken, men statspolitiet mistenkte ham for å være jødisk. Så her er det mye spennende å finne ut av. Men det får jeg komme tilbake til etter sommeren. Dag T. Hoelseth (diskusjon) 31. jul 2017 kl. 20:28 (CEST)