Forskjell mellom versjoner av «Epitafium»

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk
 
(En mellomliggende revisjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Epitafium/epitaf''' (latin fra gresk «ved graven»: Minnetavle, gravmæle eller gravskrift, ofte opphengt på kirkeveggen inne i kirkene. Populært på 15- og 1600-tallet, men skikken avtok mot slutten av 1700-tallet. Det henger epitafier i en rekke norske kirker, og det er ikke uvanlig at de inneholder informasjon om slektsforhold.
+
'''Epitafium''' (''epitaf'') (latin fra gresk «ved graven»: Minnetavle, gravmæle eller gravskrift, ofte opphengt på kirkeveggen inne i kirkene. Populært på 15- og 1600-tallet, men skikken avtok mot slutten av 1700-tallet. Det henger epitafier i en rekke norske kirker, og det er ikke uvanlig at de inneholder informasjon om slektsforhold og person- eller [[slektsvåpen]].<ref>Lund, Kjell T. [[Han far. Prestehistorie og bygdeliv. Vang i Valdres (bok)|Han far. Prestehistorie og bygdeliv. Vang i Valdres]], Vang Historielag, 1997. Ordliste v/statsarkivar Anders Frøholm.</ref>
  
[[Norsk Slektshistorisk Forening]] har satt i gang et frivillig prosjekt med å fotografere og systematisere norske epitafier - se http://www.genealogi.no/content/epitafier-i-norske-kirker - der målet er å gjøre denne kilden tilgjengelig i digitalisert form.
+
[[Norsk Slektshistorisk Forening]] har satt i gang et frivillig prosjekt med å fotografere og systematisere norske epitafier &ndash; se foreningens nettside<ref>[http://www.genealogi.no/content/epitafier-i-norske-kirker Epitafier i norske kirker], Kilderegistreringsprosjektet.</ref> &ndash; der målet er å gjøre denne kilden tilgjengelig i digitalisert form.
  
== Kilder ==
+
==Referanser==
 
+
<references/>
* Kilderegistreringsprosjektet i regi av [http://www.genealogi.no/content/epitafier-i-norske-kirker Norsk Slektshistorisk Forening].
 
* Lund, Kjell T. [[Han far. Prestehistorie og bygdeliv. Vang i Valdres (bok)|Han far. Prestehistorie og bygdeliv. Vang i Valdres]], Vang Historielag, 1997. Ordliste v/statsarkivar Anders Frøholm.
 
  
 
[[Kategori:Genealogiske faguttrykk]]
 
[[Kategori:Genealogiske faguttrykk]]
 
[[Kategori:Ordliste i «Han far» av Kjell T. Lund]]
 
[[Kategori:Ordliste i «Han far» av Kjell T. Lund]]

Nåværende revisjon fra 11. okt. 2014 kl. 09:37

Epitafium (epitaf) (latin fra gresk «ved graven»: Minnetavle, gravmæle eller gravskrift, ofte opphengt på kirkeveggen inne i kirkene. Populært på 15- og 1600-tallet, men skikken avtok mot slutten av 1700-tallet. Det henger epitafier i en rekke norske kirker, og det er ikke uvanlig at de inneholder informasjon om slektsforhold og person- eller slektsvåpen.[1]

Norsk Slektshistorisk Forening har satt i gang et frivillig prosjekt med å fotografere og systematisere norske epitafier – se foreningens nettside[2] – der målet er å gjøre denne kilden tilgjengelig i digitalisert form.

Referanser

  1. Lund, Kjell T. Han far. Prestehistorie og bygdeliv. Vang i Valdres, Vang Historielag, 1997. Ordliste v/statsarkivar Anders Frøholm.
  2. Epitafier i norske kirker, Kilderegistreringsprosjektet.