Diskusjon:Bruun (fra Larvik) (slekt)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til: navigasjon, søk

Maren Wright Bruun x 2

Ser det er 2 med dette navnet i oversikten din. Hvordan passer Maren Wright Bruun, f. ca. 1780, inn i bildet. Slektsoversikten din er fin, men jeg håper det kan komme flere lenker til primærkilder etterhvert, spesielt når du ikke direkte oppgir at oversikten bygger på bokpublisert materiale. Dag T. Hoelseth (diskusjon) 22. jun 2013 kl. 12:39 (CEST)

Hei Dag. Det eksisterer egentlig tre Maren Wright Bruun. En var datter av Just Bruun og Antonette Wibe Steen, en annen var datter av Eiler Bruun og Elisabeth Kielman. En tredje datter av Christian Eiler Bruun og Johanne Frederica Strøm. Referanser til både kirkebøker og bøker kommer, men frem til jeg har sidetallet foran meg venter jeg litt. Takker for linken til folketellinga 1801, hun som nevnes der var gift med Søren Lyche Smith og datter av Eiler Bruun og Elisabeth Kielman.Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 22. jun 2013 kl. 14:12 (CEST)

Christian og Eilert Bruun

Hei Leif. Takker for rettelsene, en følgefeil førte tydeligvis til at feil fornavn ble kopiert.. Er veldig glad for nettsiden du har og er veldig interessert i å finne ut om denne personen kan ha noe med min Bruun slekt å gjøre: http://solumslekt.org/slekta/famark.php?person=15118 Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 25. jun 2013 kl. 14:39 (CEST) (Det eksisterer jo flere Bruun slekter..)

Jeg antar at Christian Bruun er sønn av en Peder Bruun, jevnfør navnet på hans eldste sønn. Jeg tok et raskt kildesøk i registret mitt og fant følgende. I kirkeboka for Skien, begravet 19.12.1759: «Afgangne hr. Peder Bruns enke 85 aar» og det er trolig mor til Christian. Videre finner jeg i Schilbreds borgerbok for Skien side 24 (1727-31). «Christian Brun. Borgerbrev 05.10.1730» og i kirkebok for østre Porsgrunn 04.03.1796: «Begr. skibscapitain Christian Bruun 87 aar». Han er ikke i Porsgrunn i 1762. Jeg har heller ikke funnet spor av barna hans. For øvrig er det å bemerke at Finn C. Knudsen er notorisk upålitelig, og jeg bruker ham selv som kilde bare i nødsfall :) --Leif B. Kristensen (diskusjon) 25. jun 2013 kl. 15:14 (CEST)
Det er litt pussig at Christian Bruun som er begravet i Porsgrunn 1796 sammenfaller eksakt i fødsels- og dødsår med din «Christian Bruun sr.» (2b) fra Larvik. Er dette et sammentreff? --Leif B. Kristensen (diskusjon) 25. jun 2013 kl. 15:46 (CEST)
Broren (?) Eilert Bruun og kona Maren Schjerven er begge døde og begravde på Vestsida i Porsgrunn. --Leif B. Kristensen (diskusjon) 25. jun 2013 kl. 21:39 (CEST)
Hei Leif. Takker for de opplysningene, er det slik da at jeg kan føre Christian Bruun opp som en mulig sønn av Peter Bruun (f. 1743?) med en klar henvisning til at dette er noe usikkert? Var ikke klar over at Finn C. Knudsen var såpass upålitelig. Jeg har forsøkt å nøste opp ved å sjekke kirkebøkene for Larvik, men det er mye som har gått tapt (Bare bruddstykker av de eldste) så det finne svært lite. Finner noen kronologiske lister 1696, 1741-1746, det er ike før 1779 at kildene begynner å bli mer fyldige..
Det er veldig spesielt at de har omrent samme fødsel og død, det har kanskje skjedd at noen trodde de var samme.. Christian Bruun sr. har jeg registrert født 12 Februar 1709 i Larvik og begravet 4 Mars 1796 i Østre Porsgrunn kirke. Årstallene er nevnt bla. både i Larviks historie og Studenterne 1893. Fødselsdatoen mener jeg at sto i Larviks historie, men skal se om jeg finner det igjen. Han døde hos sin sønn skipsfører Henrich Bruun, som på den tiden var bosatt i Porsgrunn. Men ser nå at denne dødsdatoen kan være for den Christian som er nevnt på dine sider? Dette må jeg bruke litt tid for å få nøstet opp i.
I en liste over Saugbruksbetjenter 1735-1748 (Fritzøe) blir Eilert Bruun kalt Eilert Christiansen Bruun. --Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 26. jun 2013 kl. 02:29 (CEST)
Det er jo en mulighet for at det er den samme Christian Bruun som har vært gift to ganger, først med Mette Andersdatter Baar og deretter med Maren Henrichsdatter Wright. Christian Bruun forsvinner fra Grenland etter 1738, men er nevnt igjen ved ymse anledninger i kirkebøkene i perioden 1759-1783. (Det vil føre for langt å sitere innførslene her, men du kan gjerne ta det opp som tema på f.eks. DAs Brukerforum.) Jeg kikket litt etter familien i skifteregistrene for Skien og Larvik, men finner ikke noe større om dem. --Leif B. Kristensen (diskusjon) 26. jun 2013 kl. 10:29 (CEST)
Jeg lurer på om det har skjedd en sammenblanding, muilig at den ene var undertollbetjent og den andre skipskaptein? Men jeg finner også flere andre Christian Bruun i området.. Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 26. jun 2013 kl. 14:07 (CEST) (Se debattforumet på Digitalarkivet: Debatt om slekten Bruun.)

David Bruun (4b) født 1787?

Kan du ta en kikk på Henrik Bruun og fortelle meg hvordan sønnen David født 1787 kan passe inn i den familien? Som sagt har jeg ingen tillit til Finn C. Knudsen. Utsagnene hans er ofte tatt ut av løse luften, og det er en kjent sak at han aldri sjekket kirkebøkene.

Jeg finner heller ikke noen David (Henriksen) Bru(u)n nevnt i Grenland før 1814, og antagelig er personen eller familieforholdet oppdiktet. --Leif B. Kristensen (diskusjon) 25. jun 2013 kl. 21:32 (CEST)

Hei Leif. Takker igjen for den opplysningen, som sagt var jeg ikke klar over at denne forfatteren var lite til å stole på, har derfor brukt dine opplysninger isteden. Personen David er da fjernet, siden jeg ikke lenger kan stole på kilden (og i tillegg hadde det vært vanskelig å plassert han i søskenflokken) --Hilsen: David Widerberg Howden. (diskusjon) 26. jun 2013 kl. 02:29 (CEST)
Finn C. Knudsen må ha jobbet mye med folketellinger, pantebøker og takstprotokoller (og trolig i noen grad skifter), og er absolutt nyttig å bruke som støttelitteratur. Men noen genealog etter moderne standard var han definitivt ikke. Alle hans opplysninger om fødselsår, dødsår og familieforhold må derfor sjekkes nøye. --Leif B. Kristensen (diskusjon) 26. jun 2013 kl. 11:39 (CEST)
Hei Leif. Godt å høre at ikke alt er like håpløst, men hans bok, kan muligens gi pekepinn på hvilke kilder som finnes/bør sjekkes.. Men jeg har funnet en ved navn David Bruun. Han nevnes i et skifte etter hans far Casten Bruun, 24 August 1703 i Brevik, men han passer ikke i alder med den Finn Knudsen nevner (så han er da ute av bildet) Det virker som det har vært en annen Bruun slekt i Porsgrunn, men denne har jeg ikke funnet noen forbindelse til.

Døde lenker

I notene er det mange døde lenker (bl.a. til gamle Digitalarkivet) og henvisningene følger ikke vår wikistandard heller. Har du mulighet til en opprydding, David? Dag T. Hoelseth (diskusjon) 3. nov. 2019 kl. 09:41 (CET)