Forskjell mellom versjoner av «Claus Mortensen Borch og efterkommere samt indgifte slægter de Albertin, Bartholin, de Brinch-Seidelin, Eichel, Fabritius-Tengnagel, Hauch, Rosenvinge, Sadolin, de Schouboe, Leth, Falenkam, Nerenst m.fl. (bok)»

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til:navigasjon, søk
(Ny side: {{Infoboks litteratur | bilde = | bildetekst = | tittel = '''Claus Mortensen Borch og efterkommere samt<br> indgifte slægter de Albertin, Bartholin,<br> de Brinch-Seidelin, Eichel, Fa…)
(Ingen forskjell)

Revisjonen fra 18. jun. 2021 kl. 09:22

TittelClaus Mortensen Borch og efterkommere samt
indgifte slægter de Albertin, Bartholin,
de Brinch-Seidelin, Eichel, Fabritius-Tengnagel,
Hauch, Rosenvinge, Sadolin, de Schouboe,
Leth, Falenkam, Nerenst m.fl.
Forfatter(e)Hertzum-Larsen, Holger
St. Asschenfeldt, Carl
UtgiverHertzums forlag
UtgivelsesstedLemvig
Årstall2001
Sideantall440 s.
SpråkDansk
BibliotekkatalogDet Kgl. Bibliotek

Holger Hertzum-Larsen (1923–2017)[1] og Carl St. Asschenfeldt ga ut Claus Mortensen Borch og efterkommere samt indgifte slægter de Albertin, Bartholin, de Brinch-Seidelin, Eichel, Fabritius-Tengnagel, Hauch,[2] Rosenvinge,[3] Sadolin, de Schouboe,[4] Leth, Falenkam, Nerenst m.fl.[5] i Lemvig 2001.

Claus Mortensen Borch (ca. 1530–1590) var prest i Bork og døde i 1604. Sønnesønnen, Alexander Clausen Borch (1596–1661), ble sogneprest i Elverum i 1623. Boken var ifølge anmelderen imponerende når det gjelder de danske ledd, men mindre etterrettelig når det gjelder inngiftede slekter og den norske etterslekten. Forfatteren har i liten grad benyttet norske kilder og leseren må selv foreta kvalitetssikringen.

Omtaler og anmeldelser

Lars Løberg anmeldte Claus Mortensen Borch og efterkommere samt indgifte slægter de Albertin, Bartholin, de Brinch-Seidelin, Eichel, Fabritius-Tengnagel, Hauch, Rosenvinge, Sadolin, de Schouboe, Leth, Falenkam, Nerenst m.fl. i Genealogen 2003.[6]

«Boken, som tar utgangspunkt i presten Claus Mortensen i Bork som døde 1604, er skrevet av en tidligere prest i Bork og en kildeutgiver, og skulle således ha de beste forutsetninger for å være vellykket. Den er da også ambisiøst anlagt, og det er særlig for de eldste, danske leddene interessante genealogiske utledninger. Det er også en god del biografisk og personhistorisk materiale gjengitt i boken, selv om kildeutvalget og fordelingen av dette kan synes noe tilfeldig. Boken er likevel imponerende nok, i hvert fall når det gjelder de danske leddene.

Interessen for norske lesere vil i høy grad knytte seg til embets- og kjøpmannsfamilier i Elverum, Drammen og Christiania. Det gjøres riktignok et nummer av inngiftede norske familier som Bull, Falenkam, Nerenst, Stenersen og Stielou, men disse er og blir inngiftede og får ingen stor plass i boken. Muligens treffer en anmeldelse urettferdig når anmelderen kjenner norsk slektshistorie og forfatterne dansk slektshistorie slik at anmelderen i hovedsak måler de deler av boka som forfatterne har minst forutsetning for å lykkes med, men det er en kjensgjerning at kildebruken for de norske leddene ikke er imponerende sterk. Mye av opplysningene f.eks. om den nærmeste etterslekten til elverumspresten Alexander Clausen Borch er hentet fra trykte verk, og ofte gjengis flere boksitat med mer eller mindre samme innhold om samme person. Bruk av norske originalkilder er nesten fraværende.

Det er dessuten litt pinlig når f.eks. kilden for Sara Johanna Hegges dødsfall i 1954 oppgis å være Norsk slektskalender utgitt i 1949. Vesentlig verre blir det når det tilsynelatende ikke er system i hvor langt kognatiske linjer føres eller når linjer får stoppe helt opp ved gjetninger av typen «Er det ham der, ved folketællingen 1801 i Gran sogn, Oppland, er 26 år, ugift skriverkarl og da hedder Ole Liv Borch?».

Mye av det norske stoffet er kildemessig direkte slett behandlet, og med tanke på det enorme arbeidet som tilsynelatende er lagt ned i den danske delen, er det beklagelig at det ikke er gjort mere for å kvalitetssikre også den norske delen, som tross alt er nokså omfattende den også. På dette grunnlag er det klart at boken i høyden kan brukes som en katalog, en slags snarvei inn til en grov oversikt over de aktuelle familieforholdene. Til dette bruk er den til gjengjeld meget nyttig, og den vil være uunnværlig for den som arbeider direkte med disse familiene. Men, som ved annen genealogisk litteratur, med unntak for de rene kildegjengivelsene må boken kun oppfattes som et hjelpemiddel. Kvalitetssikringen må leseren selv stå for. Boken er pent innbundet, er på 448 sider, inklusive plass for egne notater, og den koster 430 kroner. Lars Løberg»

Referanser

  1. Holger Hertzum-Larsen (Dødsannoncer.afdoede.dk).
  2. Hauck (slekt) (Lokalhistoriewiki).
  3. Rosenvinge (Lokalhistoriewiki).
  4. de Schouboe (Lokalhistoriewiki).
  5. Hertzum-Larsen, Holger og Carl St. Asschenfeldt. Claus Mortensen Borch og efterkommere samt indgifte slægter de Albertin, Bartholin, de Brinch-Seidelin, Eichel, Fabritius-Tengnagel, Hauch, Rosenvinge, Sadolin, de Schouboe, Leth, Falenkam, Nerenst m.fl., Hertzum forlag, Lemvig, 2001.
  6. Løberg, Lars. «Borch», Genealogen, hefte 2, 2003, s. 57.

Se også

Eksterne kilder

  • Borch (Lokalhistoriewiki).

Litteratur

  • Hertzum-Larsen, Holger og Carl St. Asscherfeldt (2001). Claus Mortensen Borch og efterkommere samt indgifte slægter de Albertin, Bartholin, de Brinch-Seidelin, Eichel, Fabritius-Tengnagel, Hauch, Rosenvinge, Sadolin, de Schouboe, Leth, Falenkam, Nerenst m.fl.. Hertzums forlag, Lemvig –  440 s.