14. april

Fra Slektshistoriewiki
Revisjon per 17. jun. 2020 kl. 23:15 av Dag T. Hoelseth (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

14. april er den 104. dagen i året, den 105. i skuddår. Det er 261 dager igjen av året.

Den gangen man brukte primstav som kalender, ble 14. april regnet som første sommerdag eller første dag i sommerhalvåret. 14. april kalles også Lundkommardag på Helgeland. Dette fordi lundefuglen kommer tilbake til øya Lovund hvert år på denne datoen. 14. april var flyttedag om våren, en ordning som ble praktisert frem til første verdenskrig. Det var også en tilsvarende flyttedag om høsten 14. oktober. Utenom disse dagene var det ikke lov for tjenestefolk å flytte eller skaffe seg nytt arbeid. Det var også vanlig å avtale siste frist for utflytting fra eller første mulighet for innflytting i boliger på disse dagene, enten ved eierskifte eller utleieforhold.

Navnedag

  • Ellinor, Nora.

Hendelser

Fødsler

  • 1913 – Gerhard Naeseth (d. 10. juni 1994, norskamerikansk bibliotekar og genealog.

Dødsfall

Primstaven

  • Sommermål (av norr. sumarmál, også kalt vårblot, sommerdag og sommernatt) refererer til det blotet (en hedensk offerfest) som våre norrøne forfedre holdt 28 dager (fire syvdagersuker) etter vårjevndøgn.

Sommermål markerte starten på sommerhalvåret og refererer i dag til datoen 14. april. I kirkekalenderen er dagen viet Tiburtius og Valerianus, som i følge legenden var brødre og led martyrdøden i Roma på 300-tallet.

På den norske primstaven er datoen markert som et løvtre eller en gren.

Referanser

Eksterne lenker