NSF-forum

Forum for Norsk Slektshistorisk Forening
Dato/klokkeslett: 19 Sep 2020 02:36

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Forumregler


Dette forumet er beregnet på diskusjoner angående personer, slekter og forhold i tiden før 1660. Diskusjoner som dreier seg om nyere slekter vil bli slettet, med mindre de tilhører den eldre slektskretsen i et allerede opprettet forumemne. Emner skal opprettes på slektsnavn eller personens patronymikon. Blir trafikken stor vil det vurderes geografisk oppdeling.Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 20 Jun 2019 19:44 

Registrert: 11 Nov 2016 17:47
Innlegg: 1
I tavle 10 (s.36) er det tatt inn en tentativ anetavle for de tidligste Benkestokker. Det er flere spørsmålstegn knyttet til tavlen. Jeg ser for tiden på potensielle Benkestokker i Hordaland og kom over en problemstilling som ikke er diskutert i rapporten. Saken om Smørgodset i 1557 mellom Erik Ormson og Trond 3 Benkestokk avgjøres ved at Smørgodset stort sett deles likt mellom disse to. Den ene parten i saken omtales slik «Erich Ormsen, Paa Hans Hustruis og Hans Søsters Veigne og Deris Arvinger» og den andre parten slik «Trund Benckestoch Og Hans Arvinger». Det ser ut for at det er bare Trond 3 Torleifson og hans arvinger som er involvert i saken.

I den nevnte tavlen har Trond 3 Torleifson en potensiell bror, Anders 2, og to mulige farbrødre Tord 3 og Anders 1. Jeg tolker det slik at formuleringen i forlikssaken betyr at ingen av disse personene var i live eller hadde etterkommere i 1557. Det kan for så vidt være rimelig når det gjelder de to onklene, men Anders 2 er antatt å være far til Adelutse Andersdt. som var gift med Henrik Jørgenson Staur. De hadde etterkommere som nok kunne gjort krav på noe av Smørgodset. Formuleringen i forliket i 1557 må vel bety at Adelutse ikke er datter av Anders 2. Nå kan sistnevnte teoretisk også være sønn av Anders 1, men problemstillingen blir den samme.

En annen tolkning kan være at Anders 1 og 2 var etterkommere etter Jon 1 Tordson n.1435. Da ville de ikke ha noe krav på Smørgodset som kom via broren Trond 2 sin kone Bergiot Torleifsdt.
Nå kan vi ikke se bort fra at de nevnte personene i tavlen eller deres etterkommere i ettertid har gjort krav på deler av Smørgodset mot Trond 3 Benkestokk. Trond 3 fikk utenom Hananger, bygårder og Færøisk/Shetlandsk gods, parter i 43 gårder med til sammen ca. 53 løper smør og 24 engelske (har ikke funnet smørverdien av dette). I skiftet etter Trond 3 Benkestokk i 1570 finner vi bare 15 gårdsparter av Smørgodset med til sammen ca. 22 løper smør og null engelske. Han eier da godt under halvparten av det han fikk i forliket. Det kan bety at broren Anders 2 har fått sin part, men det kan også bety at Trond 3 har solgt, pantsatt og makeskiftet mye Smørgods i årene etter 1557.
Har noen synspunkter på dette?


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 1 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Gå til forum:  
cron
Drevet av phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support