NSF-forum

Forum for Norsk Slektshistorisk Forening
Dato/klokkeslett: 01 Okt 2020 00:12

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Forumregler


Dette forumet er beregnet på diskusjoner angående personer, slekter og forhold i tiden før 1660. Diskusjoner som dreier seg om nyere slekter vil bli slettet, med mindre de tilhører den eldre slektskretsen i et allerede opprettet forumemne. Emner skal opprettes på slektsnavn eller personens patronymikon. Blir trafikken stor vil det vurderes geografisk oppdeling.Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 2 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 24 Okt 2013 11:19 

Registrert: 31 Okt 2012 13:06
Innlegg: 79
Jakob Ramlet og Oluff Gryting er blant et stort antall personer i Agder som mangler identifiserte forfedre. Det er antatt at de kan ha vært sønner av Syver (Sivert) Mørefjær, på grunn av familiens eierdeler i Vestre Mørefjær, uten at man kan fastslå et familienavn ut av dette. Det er imidlertid et spor som leder til garden Skinsnes ved Mandal, som kanskje kan føre til en nærmere avklaring.

I 1610 eide Jakob Ramlet 3 geiteskinn i Skinsnes på vegne av sin brors barn, men hvem er denne broren ? Ved nærmere søk omkring Skinsnes fremkommer følgende dels uklare opplysninger:

I 1624 eide Nils Simonsen Ormestad/Strengereid 1,5 hud i Skinsnes. Nils er antatt gift med en datter av Jakob Ramlet.

I henhold til en avtale inngått på Kallelands ting i Mandal den 25/9-1628 kjøpte sorenskriver Rasmus Lauritsson i Mandal arvegodset etter Oluff Jonsen Skinsnes av hans gjenlevende barn Tosten og Aanon Oluffsen. I 1633 makeskiftet den samme Rasmus til seg 0,5 hud i gården Skjevesland i Øyslebø, med laksefiskerettigheter, fra Daniel Oluffsen Vik i Fjære. Rasmus var gift med Svane Bentsdatter, datter av Bent Nilsen Vik i Fjære, inngiftet i Bringsvær-familien, og dermed også involvert i denne familiens eiendomsmasse, uten at det nødvendigvis er et poeng i denne sammenhengen. Jon Eivindsson Skinsnes var imidlertid også inngiftet i samme familie, ved sitt ekteskap med Bent Nilsens mor Ingeborg Gundersdatter. Hvem var Tosten og Aanon Oluffsen, og var de i slekt med Daniel Oluffsen Vik ? Var Oluff Jonsen Skinsnes sågar bror til Jakob Ramlet ?

Ved skiftet etter Oluff Bjørnsen Spilling og Thore Knudsdatter den 13/4-1640 på Lande i Halsaa inkluderte boet bl.a. 15 engelsk i Skinsnes. Denne eiendommen var ifølge overenstemmelse lovet overdratt til Nils Sivertsson allerede i 1627. Hvem var Nils Sivertsson ? Er det en sammenblanding med Nils Simonsen nevnt ovenfor ?

I 1647 eide Gasse Nilsen 5 engelsk i Skinsnes. Gasse var sønn av Nils Sivertsson Vestre Haaland (ref. over).

I 1624 eide Guttorm Jacobsen Søre Nodeland 0,5 hud i Skinsnes. Guttorm var sønn av Jacob Bentsen Stausland.

Er det noen av forumets lesere som har vært engasjert i denne problemstillingen, og kanskje kan kaste litt lys over sammenhengene som fremkommer her ?

Mvh
Helge Berntsen


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 14 Jul 2014 11:33 

Registrert: 31 Okt 2012 13:06
Innlegg: 79
Selv om mange har vært innom denne tråden, har det dessverre ikke ledet til noen kommentarer eller nærmere oppklaring omkring Skinsnes og en eventuell kobling til Ramlet i Holt. En slik kobling ville kunne gi ledetråder til viktige slekshistoriske forbindelser mellom Aust og Vest-Agder, og ethvert forslag til hvordan disse forbindelsene kan etableres mottas med stor takk !

Mvh
Helge Berntsen


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 2 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Gå til forum:  
cron
Drevet av phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support