Finn: Pussig, hadde deg i tankene akkurat da jeg skrev dette, for i en av diskusjonene om Teiste i det gml DA forumet (den siste), hadde vi en dissens om Jon Teiste`s patronym (Jon Teiste= erkebiskopens ombudsmann ved erkebispegården i Bergen og senere erkebiskopens Kjøgemester), der jeg tok til ordet for at han var en Olssønn, og du at han var en Gunnarssønn. Lar dette ligge litt, men skal kommentere dette helt til slutt i dette innlegget.
At det har eksistert en søskenflokk ”Teister” der to av brødrene het Jon Olssønn Teiste og
Stein Olssønn Teiste, fremkommer i tre eldre ”våpenbøkene”: 1)”Hirztholms våpenbok”, 2)”Ole Bangs En fortegnelse på den norske adel”, og i 3)”En norsk våpenbok fra 1700-tallet”
1)Jnsignia qvædam virorum illustrium in Norvegia qvondam habitantium", en kopi fra ca 1690 av Iver Nielssøn Hirtzholms (1635-93) norske våpenbok : (Nasjonalbiblioteket Oslo: Håndskriftavdelingen, Ms 4o nr. 597).
No. 189. Strider. Steen Stride förte dette hans daatter Bolde gifft med Ole Teisen i Norland, deris börn Jon Teisen Michel Steener og Svend.http://www.vigerust.net/tore/adel/heraldica_ubo597.html2)Ole Bang: En gammel fortegnelse på den norske adel: (RA, København, Håndskriftsamlingen XIII. Genealogisk-Heraldisk Selskabs samling, Generalia 2o nr. 3).
Teiste
Oluf Teiste i Nordhordlehn, hans Hustru var Bodild Steensdatter, deres börn
1 Joen Teiste 2 Michel Teiste 3 Steen Teiste 4 Svend Teistehttp://www.vigerust.net/tore/adel/heraldica_olebang.html3)En norsk våpenbok fra 1700-tallet: (Nasjonalbiblioteket Oslo, Håndskriftsamlingen, ms 1515, 8o.)
83 R.N.V. No. 84. De Strider. Steen Stride - - - Hans Datter
Bolde ): Bodild * Oluf Theiste i Nordland.http://www.vigerust.net/tore/adel/heraldica_ubo1515.htmlOm
sammenhengen mellom disse våpenbøkene, skal jeg ikke uttale meg, men overlater det til eksperter på dette området (som f.eks Geirr Leistad). To av disse våpenbøkene nevner altså en søskenflokk med navnene Jon Teiste, Mikkel Teiste, Sten Teiste og Svein Teiste, og som alle var sønner av en Olav Teiste, altså må de ha vært ”Olssønner”
To av disse bøkene plasserer denne familien i ”Nordland”, den tredje i Nordhordaland. Sistnevnte opplysning er nok
gal, da det vitterlig eksisterte både en Jon Teiste og Mikkel Teiste i Rødøy i Nordland:
Jon Teiste
NRJ III, side 180, (1521) under Rødøy i Herøen, der han skattet med 4 lodd sølv.
Mikkel Teiste
Erkebiskopens setesvein i Rødøy i 1533 (OER, side 132) og i 1536 (OER side 141)
Når det gjelder
troverdigheten av opplysningene om Strid/ Teiste som fremkommer i disse våpenbøkene, nevnte bla. Tore Vigerust at han holdt disse opplysningene for å være riktige og at de muligens stammet fra et nå ukjent diplom, kanskje et arveoppgjør. Uavhengig av Tores mening her, så blir ikke akkurat disse opplysningene i våpenbøkene svekket av at det faktisk eksisterte både en Jon Teiste og en Mikkel Teiste i Nordland, og etter min påstand, begge to identiske med de to i erkebiskopens tjeneste, den ene som ombudsmann ved erkebispegården i Bergen, den andre som setesvein i Rødøy. Min påstand er dermed at begge disse var ”Olssønner” og er identisk med de to som nevnes i de tre våpenbøkene. Av samme følger det altså at disse to hadde en bror ved navnet Sten Olssønn Teiste.
Når det så gjelder
endelige bevis for erkebiskopens ombudsmann og kjøgemester, Jon Teiste, var en Olssønn, så er dette vanskelig, for å ikke si umulig å fremvise. Dog benevnes Jon Teiste som en Olssønn også et annet sted, nemlig i den ovenfor nevnte
”En norsk våpenbok fra 1700-tallet”, der det heter under nr.14, Hans Kruckow:
14. [2 våpenbilder.] Hans Krukov Norges Rigis Rad under Kong Christopher Beier 1442. Hvitf. p. 830, 834. Resen siger i sin Vaabenbog at han førte hosstaaende Vaaben [rutene og oksehodet]. Hans søn var
Hans Kruchov 1483, Hvitf. p. 976. Hans Søn med Karen - - -
var Johan Kruchov Norges Rigis Raad 1524. See om ham Hvitf. pag. 1275, 1316, 1419. Han eyede Krogengaard og wae Befalingsmand paa Wardehuus.
* <Karen> Guren Kamp til Kierlit. Hans Børn
1. Anne Krukov * Jon Olufsen Theiste til Biellandgaard.
2. Jørgen Krokov til Tierne + 16. sept. 1582.
3. Johan * Guren Thorsdatter See No 82http://www.vigerust.net/tore/adel/heraldica_ubo1515.htmlRegner med at det er denne kilden som E.Thomle har benyttet, da han uten referanse kaller erkebiskopens tjenestemann, Jon Teiste, for en ”Olssønn”. (E.Thomle: Hvorledes er familienavnet Teiste kommet til den nulenede slægt af dette navn ? (1903), side 10)
http://www.wangensteen.net/Thomle-filer/teiste.pdfAt ”En norsk våpenbok fra 1700-tallet” oppgir Jon Teistes
setegård som Bjelland, kan ikke automatisk diskvalifisere
hele opplysningen om Jon Teiste. At han var gift med Anne Kruckow, datter av Hans Kruckow, er
kildebelagt flere steder, bla i NHD. Men, at han satt med Bjelland er feil ( som påpekt av Tore mfl.): Bjelland kom først inn i Teiste slekten i tiden til Jon Teistes sønn, Olav Teiste, som ble gift med en datter av Christoffer Trondssønn. Denne opplysningen er med andre ord direkte
feil.Etter en grundig gjennomgang i diplom materialet, har det
ikke vært mulig å finne erkebiskopens tjenestemann Jon Teiste benevnt med
patronym. Men, det finnes andre mulige metoder. Etter at Jon Teiste
brøt med erkebiskopen i 1532, er det all grunn til å tro at han ble skjøvet ut i kulden av erkebiskopen, og dermed sørget for å holde en ”lav profil”; f.eks nevnes han ikke i herredagen i Bud i 1533, selv ikke de de navnemessige svært omfattende diplomene fra Bud som er trykt i D.N.22. Men at han etter 1532 vitterlig
sto i Eske Billes tjeneste, er helt klart( Dette bekreftes f,eks av D.N.22, nr. 407 (1537), der han sammen Tord Roed formidlet et ønske fra Hans Bagge (lagmann i Steigen) om å få et len på avgift. Av sammenhengen i diplomet, fremkommer det ellers at Hans Bagge ikke kunne dra fra Steigen, og dermed skulle vi tro at Jon Teiste hadde vært oppe i området sammen Tord Roed.
Det skal derfor ikke utelukkes at den
Jon Olssønn som Eske Bille sender nordover (fra Bergen) mot Fosen for å speide i mars 1537, er = Jon Olssønn Teiste (D.N.22, nr. 363)
Når det så gjelder den ”tiligere væpneren” Sten, så heller jeg mot at han, som sagt, er identisk med
Stein Halvardssønn, erkebiskopens setesvein, fremfor Stein Olssønn Teiste.
Som ovenfor referert, nevner disse våpenbøkene at Olav Teiste, far til søskenflokken Jon, Mikkel, Sten og Svein, var gift med en
datter av Sten Strid. Denne Sten Strid hevder jeg er
far til Hallvard Stenssønn og Taralde Stenssønn. Begrunnelsen for dette, skal jeg ikke dra her nå, men er fyldig omtalt i min kommende skrivelse. Her vill det også finnes en biografi om Teiste ættene, og særlig Jon Teistes ætt. Kan ellers bare kort nevne, at den Olav Teiste som var erkebiskopens tjenestemann, mener jeg og er lik Jon Teistes far, samt at denne er identisk med den Olav Teiste som ble drept i 1539. (D.N.16, nr. 599) (1539)
http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=14085&s=n&str=Diplomet er svært interessant, for det første, så fremkommer det at Olav Teiste og Torbjørn Olavsssønn (Skakktavl) var
frender:
”….som Oluff jndkom aff dørrenn, tha stoed Mesther Torbiørnn wp och bad were welkommenn myn kiere frende,…..”(Frendskapet her er kommentert i min skrivelse, men kan bare kort peke på gården Flenes i Nord-Norge, og de omtalte ”Lilje” personer ”til Flenes” som nevnes i diverse likprekener. Disse”Lilje til Flenes” var i virkeligheten ingen andre en ”Bratt personer” (altså med liljer i våpenet) og nærmere bestemt av slekten til brødrene Olav Torbjørnssønn og Christen Torbjørnssønn. Mag. Torbjørn Olavssønn (Skakktavl) hadde med andre ord Torbjørn navnet sitt fra far til brødrene Olav og Christen (Bratt), og de var med andre ord nært beslektet, hvilket også er svært interessant i forbindelse med å ”tolke” Aspa tavla, og hvem den geistlige Torbjørn er,: Mag.Torbjørn Olavssønn (Skakktavl) eller Superintendant/biskop Torbjørn Olavssønn (Bratt) )
Av brevet får vi også opplyst at Hans Kruckow representerte arvingene etter Olav Teiste:
”…offwerwerendis Hans Krwcke y fuls ombud paa erffwingenis wegne, forthij erffwingenn waer ther langt fra…”Forutsatt min påstand, at denne Olav Teiste var Jon Teistes far, er det naturligvis svært rimelig at Hans Teiste til Tjerne, var arvingenes representant: Jon Teiste og Hans Kruckow var
svogre.
Dernest, at Olav Teiste tjente Peder Hanssønn (Litle), men at han (…i drukken tilstand..) ikke ville utbringe Peder Hanssønn`s skål….
”Saa drack M: Torbiørn Olluff Teesthe Peder Hanszens skaall till, tha kwnde icke Oluff giøre mere end halffparthen Retth, Sagdhe tha M: Torbiørn, Hwarledes tienne y etthers Herre och Hoszbwnde, men y icke will giøre hans Skaall Rætth,”Dette vil kunne være svært forståelig, dersom denne Olav Teiste er identisk med erkebiskopens mann (Han omtales flere steder i OER og i D.N. …), og at han i ”drukken tilstand” viste frem sin mening om en dansk adelsmann, Peder Hanssønn, som han atpåtil tjente. Han hadde blitt benådet av kongen i 1538, men trolig nærte han altså stadig innerst inne en ”forakt” mot både danskekongen og hans embetsmenn, og altså til og med mot sin ”egen herre”
(NRR I, side 56) (1538)
http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesside&bokid=riksreg1&sideid=29&storleik=Olav Teiste tjente erkebiskopen til det siste, og det er derfor
feil når Tore hevdet i 2008 at han tjente Jens Splid i 1537. Rett nok refererer Tore at Olav Teiste kom til Holland, og fikk orlov i Enckhusen i 1537, men når han sier at Olav Teiste drar til Nordlandene i 1537 pva av Jens Splid for å tinge almuen for danskekongen, så er det direkte feil. Tore refererer her til D.N.22, nr. 385, D.N.22, nr. 386. (Debatten om ”Strid og Teiste” i det gml DA forumet: (Tores innlegg 52 og 54)
http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=57492&sok=teiste&nr=10&antinnlegg=120&startnr=&antall=&spraak=#ankerDersom vi tar for oss, kronologisk, de diplomene i D.N.22 og i D.N.23 som berører hendelsene i 1537, og som omhandler Olav Teiste`s rolle i forbindelse med hans ferd fra Trondheim til Nord-Norge, så har vi disse:
Den 28.april 1537, skriver Haakon Torsteinssønn (på Egge) fra Fornes (i NordTrøndelag) brev til Jens Splid og Toerd Roed (som ligger ved Trondheim og Steinvikholmen) at han etter løfte har fanget erkebiskopens sendebud til Nordland, Herr Hans Simonssønn, sammen erkebiskopens tjener, Jon. Han gir utrykk for at Herr Hans må få velvillig behandling. Det Herr Hans har oppbåret i Nordland, har han levert til Olav Teiste mot kvittering.
(D.N.23, nr. 441) (28. april 1537)
Den 30. april 1537, skriver høvedsmennene for de danske styrkene foran Steinvikholmen til Eske Bille, og forteller de at de har sendt Knut Alvssønn med Tyren nordover til Eskes fogder for at de skal få tak i Olav Teiste med pinken.
(D.N.22, nr. 385) (30. april 1537)
Den 1. mai 1537 skriver Jens Splid til Eske Bille om at pinken som dro nordover med hr Hans Simonssønn, Truls Jute og Olav Teiste, begynte å tinge i Namdalen, og Herr Hans er kommet tilbake med beskjed om at skatten er lovet, men ikke innbetalt. Fra kirker og prestegårder fra Namdalen til Trondenes der erkebiskopens bror, Aslak er, har Olav og hans folk, tatt kalker, disker, sølv, penger og annet, og nå vil de tilbake om Lofoten.
(D.N.22, nr. 386) (1. mai 1537)
Av OER, fremkommer det som Tore ganske riktig påpeker, at Olav Teiste er orlovet i Holland i 1537 (OER side 120),
men ikke i Enckhusen, men i Lier (se nedenfor).
Av diplomene som er nevnt ovenfor, fremgår det ganske tydelig at Olav Teiste
ikke fulgte hovedstyrken til erkebiskopen til Holland (som forlot Trondheimsfjorden 1. april 1537), men ble sendt nordover, og i erkebiskopens tjeneste, og ikke i Jens Splids tjeneste. Av teksten i D.N.22, nr. 386 fra 1 mai 1537, skinner det også igjennom at et av oppdragene til Olav Teiste, var
å hente erkebiskopens bror, Aslak Engelbregtssønn i Trondenes. At han har lyktes med dette oppdraget, bekreftes også av OER, der vi ser at både Olav Teiste og Aslak Engelbregtssønn oppholder seg i Holland.
Men, begge disse må ha ankommet Enckhusen
før 7. juni 1537, da hele følget til erkebiskopen denne datoen reiser fra Enchusen til Lier (”Lyre” i OER), der de ankommer 14. juni 1537 (OER side 128). Dette er åpenbart, ettersom Olav Teiste fikk lønn i Enckhusen (OER side 120), og som derfor må ha skjedd
før 7. juni 1537. Imidlertid har
ikke Olav Teiste fått ”orlov” i Enckhusen, men i Lier, ettersom han også fikk utbetalt lønn i Lier (OER side 120). Olav Teiste gikk ut av tjenesten til erkebiskopen en gang etter 14 juni 1537.
Så en liten detalj: under avlønningen til Olav Teiste ved ankomsten til Holland, fikk han i Enckhusen en relativt ”saftig” betaling:
xxvj lot syffuer oc x golt g. (OER side 120). Etter min mening, en klar indikasjon på at erkebiskopen har lønnet han svært godt for å ha brakt bla. hans broder, Aslak, trygt til Holland (..flere andre sentrale tjenestemenn kom også med pinken til Olav Teiste…)
Vel, dette ble litt springende, men håper moderator ser litt mellom ”fingrene” i forhold til dette forholdsvis lange innlegget. Dog har det relevans i forhold til tema, og særlig med tanke på en mulig identifikasjon av Sten, ”fordum væpner”. Dessuten, er det jo svært interessant å merke seg at mange i ”persongalleriet” over, uten tvil vil kunne klassifiseres som en ”tjenesteadel” hos erkebiskopen.
Bjørn: Takk for oppmuntrende ord !