NSF-forum

Forum for Norsk Slektshistorisk Forening
Dato/klokkeslett: 29 Nov 2020 00:23

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Forumregler


Dette forumet er beregnet på diskusjoner angående personer, slekter og forhold i tiden før 1660. Diskusjoner som dreier seg om nyere slekter vil bli slettet, med mindre de tilhører den eldre slektskretsen i et allerede opprettet forumemne. Emner skal opprettes på slektsnavn eller personens patronymikon. Blir trafikken stor vil det vurderes geografisk oppdeling.Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 2 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 31 Jan 2019 23:05 

Registrert: 28 Jan 2013 16:59
Innlegg: 10
Publikasjonen Folk i Nedenes, Mandals og Lista len 1560–1611, nylig utgitt på foreningens sider, virker tilsynelatende ikke å ha noe med middelalder å gjøre. Tittelen kan imidlertid bedra. I nevnte publikasjon er tretti middelalderkilder trukket frem og belyst på personplan. Fremstillingen fokuserer på aktørene og deres handlinger og relasjoner, derav også deres slektsforhold.

Og nettopp slektsforhold er ofte årsaken til at disse middelalderkildene er viet plass i publikasjonen. Flertallet av kildene kan nemlig ses i sammenheng med yngre kilder, ved at de er innført in extenso eller som referater i rettssaker o.l. innenfor tidsintervallet 1560–1611. Ved uenighet om eiendom kunne tvisten f.eks. løses ved å vise til rettigheter nedfelt i eldre skjøter. Noen av middelalderkildene er trykt i Diplomatarium Norvegicum, men da som oftest uten at konteksten i forhold til de yngre kildene fremkommer. I denne kildeportalen er det lagt vekt på å formidle sammenhengen mellom yngre og eldre dokumenter fra samme sak.

Dateringer og henvisninger til de eldste kildene er for øvrig oppgitt i den kronologiske kildeoversikten en finner i del 1 av Folk i Nedenes, Mandals og Lista len 1560–1611.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 01 Feb 2019 09:59 

Registrert: 28 Apr 2012 14:28
Innlegg: 990
Her er et par lenker:

https://www.genealogi.no/tematisk-for-alle/agderkilder/

https://www.genealogi.no/folk-agder-1560-1611/


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 2 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Gå til forum:  
cron
Drevet av phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support