Helge. Forumet er nok riktig det, men det
forutsetter (..slik flere har vært inne på..) at det er foretatt noe
grunnarnbeide i anledning av denne slektskretsen. Videre er det en fordel om man har arbeidet med
dette området. I det minste vil det underlette arbeidet svært svært mye.
Må jo si at jeg føler litt med deg her da, ettersom du sitter (utenlands) og ikke nødvendigvis har tillgang til
sekundær kildene, og skulle gjerne ha hjulpet til, men har ikke det
minste kjennskap til akkurat denne landsdelen selv ( et absolutt "blankt" felt for min del..). Å starte dette fra "scratch" er ikke mulig for min del, da tiden allerede er fyllt opp og vel så det...
Men, du har faktisk tillgang til mange av primærkildene Helge, også fra utlandet, og det er ikke sånn voldsom "hokus-pokus" å gå i gang med dette.
Skal derfor gi deg noen helt
konkrete måter å begynne på, og som er forhåldsvis kurant, og som gjør at bydabøker egentlig ikke er noe annet en en sekundær kilde som du sjekker tilslutt...Her er en liten "oppskrift" som du kan gå etter, selv om du sitter utenlands....Start med følgende:
1.
Lokaliser alle aktuelle gårdene. Dette gjøres ved bruk av O. Rygh. Denne ligger online her:
http://www.dokpro.uio.no/rygh_ng/rygh_felt.htmlHos O.Rygh får du mange kildereferanser til hvor hvor, og i hvilke kilder, og når, den aktuelle gården er omtalt. Her er ofte referanse til diplomer (ikke alltid, desverre, men kanskje (...dette er tipping !) har O.Rygh fanget opp et sted mellom 90-100% av navnets forekomst i diplomene..)
2. Gå inn på den sk. "Skattematrikkelen av 1647",som er publisert for hele landet, for å se strukturen på de aktuelle gårdene (= Brukere, eiere, gårdsskyld etc). Ligger online her: (Bok nr. 521-537)
http://da2.uib.no/cgi-win/webbok.exeDa har du så langt i det minst en
bitte liten struktur rundt de aktuelle gårdene.
3. Så går du inn på kildereferansene, start f.eks med diplomene det henvises til i O.Rygh i D.N.
, og som du finner online her: (untatt bind 22 og bind 23)
http://www.dokpro.uio.no/dipl_norv/diplom_felt.html4. D.N. kan av og til suppleres med R.N., som du finner online her:
http://www.dokpro.uio.no/dipl_norv/regesta_felt.html5. Så går du på de øvrige kildereferansene som finnes hos O.Rygh, f.eks NRJ. Disse finnes i 5 bind, hvorav 3 ligger online her: (som Bok nr. 596-598)
http://da2.uib.no/cgi-win/webbok.exeTrenger du opplysninger som finne i bind 4 eller 5, så er det bare å be om oppslag, f.eks i dette forum eller i DA forumet. Det samme gjelder forøvrig referanser til
NLR ( 6 bind) som dessverre ikke ligger online.
Gjør ellers oppmerksom på at
både NRJ og NLR ligger som scannede originaler under lensregnskapene på DA, men det er kanskje ikke det enkleste å starte med, vet ikke hvor kjent du er med denne typen skrift, men de ligger altså tilgjengelig her:
http://www.arkivverket.no/arkivverket/content/view/full/6445Så er det på tide å gjennomgå de
yngre lensregnskapene og fogderegnskapene, og som alle ( i det minste for de eldste perioder..) er scannet og ligger tilgjengelig på DA. Mange av odelsjordebøkene, lensregnskapsbøkene og f.eks fogderegnskapene fra første del av 1600-tallet, kan være greie å tyde, men det finne mange eksempler også på det motsatte. Her kan det derfor være aktuellt å be om hjelp til å tyde innføringer, enten her, eller i DA forumet.
Så er det "bare" å fylle på med alt hva som ellers finnes av kilder, primære som sekundære etc. Starte tolkning, systematisering etc etc.
Svært mye kunne ha vært tilføyd her Helge, men lar det bli med dette, som er ment å skulle være litt "intravenøs hjelp" i nøden... Håper derfor at du går i gang ...Det er nemlig langt fra "umulig"..