NSF-forum
http://www.genealogi.no/phpbb/

Skalleberg i Tjølling (flere slekter)
http://www.genealogi.no/phpbb/viewtopic.php?f=5&t=525
Side 1 av 1

Forfatter:  AreGustavsen [ 31 Mar 2017 02:32 ]
Innleggets emne:  Skalleberg i Tjølling (flere slekter)

Med jevne mellomrom stilles det spørsmål om middelalderslekter knyttet til Grenland og Vestfold.

Nå nylig er det blitt referert til Gyrd-ætta på Skalleberg i Tjølling (innlegg på DA, 28. mars 2017): https://forum.arkivverket.no/topic/2089 ... nd-holum-født-skardaberg-tjølling-vestfold/

Spørsmålstiller forholder seg til lokal litteratur (Agder, Sørlandet) som også finnes gjengitt på et angitt nettsted. Det kan dermed passe på å gjøre rede for hva vi vet om Gyrd-navnet og Skalleberg, idet det synes å være en del misforståelser i den lokale litteraturen, som igjen har fått nytt liv på ulike nettsider.

Noen egentlig Gyrd-ætt finnes ikke knyttet til Skalleberg i Tjølling.

Vi har derimot to brev fra henholdsvis 1406 (DN I, nr. 607) og 1420 (DN I, nr. 669) [ http://www.dokpro.uio.no/perl/middelald ... 8&s=n&str= ], hvor Andres Gjurdsson i 1406 bekreftet et skifte hans mor tidligere hadde gjort slik at herr Gjermund hadde overtatt parter i nordre (13 øb) og midtre gård (12 øb) av Østre Skalleberg, i 1420 kalt Lille Skalleberg, og hvor han da altså i 1420 tilbakekaller en gave til Olavsklosteret i Tunsberg idet han på det senere tidspunkt, hvor han ikke hadde husket den forutgående stadfestelse, hadde gitt samme part til klosteret.

Denne Andres Gjurdsson holdt til på Toten tidlig på 1390-tallet, og han er etter alt å dømme den ved samme navn som omkring 1391-1392 makeskiftet mye jordgods i søndre Vestfold til Gudbrand Erlingsson, mot å få tilsvarende gods tilbake på Toten.

Om vi skal tro han er den samme som er nevnt i en innførsel i Biskop Eysteins Jordebog (s. 542), så knyttes Andres til en viss herr Kristoffer, hvor de begge var arvinger etter Herr Ragnvald og etter Aslak Ragnvaldsson.

Andres opptrådte uansett sammen med Herr Gjurd Gjurdsson i en sak fra 1407 om arv etter en viss Gurdrun Torsteinsdotter (DN XXI, nr. 243)
[ http://www.dokpro.uio.no/perl/middelald ... 8&s=n&str= ].

Herr Gjurd Gjurdsson er kjent i kildene 1397-1417, og han synes å ha vært en halvbror av Andres. Dette idet han ikke kan knyttes til Skalleberg, samtidig som han er nevnt i ett arveforhold, men ikke i det andre. Basert på navnene og seglmerkene som fremkommer i Norske Sigiller, så er det mulig å finne frem til hvem som har vært brødrenes far, nemlig en viss Gjurd Håkonsson. Denne er nevnt i noen få østlandske brev 1356-1358, og bærer herre-tittel i et av brevene.

Idet verken Herr Gjurd Håkonsson eller herr Gjurd Gjurdsson, kan knyttes til Skalleberg, og siden Andres Gjurdsson i det minste bodde på Toten tidlig på 1390-tallet, så synes det klart at vi kan ikke snakke om "Gyrd-ætta" på Skalleberg i middelalder.

Det er flere slekter knyttet til Skalleberg. Jeg har studert mye av dette, siden jeg for 10 år siden gjorde ferdig min hovedoppgave i historie, hvor hovedpersonen var herr Bjarne Audunsson (n. 1292-1320), som hadde en av Skalleberg-gårdene som sin hovedgård (trolig vestre).

Jeg vil komme tilbake med mer om Skalleberg i Tjølling og om Andres Gjurdsson ved en senere anledning. I mellomtiden så kan jo andre komme med innspill i denne tråden.

Mvh Are

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/