NSF-forum

Forum for Norsk Slektshistorisk Forening
Dato/klokkeslett: 22 Sep 2019 22:23

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Forumregler


Dette forumet er beregnet på diskusjoner angående personer, slekter og forhold i tiden før 1660. Diskusjoner som dreier seg om nyere slekter vil bli slettet, med mindre de tilhører den eldre slektskretsen i et allerede opprettet forumemne. Emner skal opprettes på slektsnavn eller personens patronymikon. Blir trafikken stor vil det vurderes geografisk oppdeling.Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 3 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Kven var Solve Sæbjørnson?
InnleggSkrevet: 16 Jan 2013 22:14 

Registrert: 31 Okt 2012 01:22
Innlegg: 42
24. januar 1507 selde Solve Sæbjørnson 26 månadsmatbol i garden Vik i Ulstein (Ulsteinvik) på Sunnmøre til Asbjørn "Geisbudson". (http://www.dokpro.uio.no/perl/middelald ... 4&s=n&str=) Det dreidde seg om ein svært stor jordeigedom.

Korkje seljaren eller kjøparen er kjende fra andre sunnmørsdokument. Namnet Solve er elles ikkje brukt på Sunnmøre. Kjøparen sitt farsnamn, "Geisbud", er heller ikkje kjent, men det kan vere ei mistyding av Gudbrand.

Ein Solve Sæbjørnson i Buskerud/Vestfold er nemnt i eitt dokument fra 1543 (http://www.dokpro.uio.no/perl/middelald ... 7&s=n&str=) og tre fra 1544 (http://www.dokpro.uio.no/perl/middelald ... 7&s=n&str=), (http://www.dokpro.uio.no/perl/middelald ... 1&s=n&str=) og (http://www.dokpro.uio.no/perl/middelald ... 1&s=n&str=). Av det siste dokumentet går det fram at kona til Solve Sæbjørnson heitte Tora Kolbjørnsdatter.

Spørsmål:
Er Solve Sæbjørnson 1507 nemnd i andre dokument? Er Solve Sæbjørnson 1507 og mannen av samme namnet 1543-44 samme person?

Dokumentet fra 1507 er ei avskrift, og det er mulig at avskrifta inneheld nokre feil. Likevel: Er namnet "Geisbud" funne nemnt elles? Kan det dreie seg om "Gisbrigt"?

Enno så seint som i 1661 var Asbjørn si eige i Vik i privateige (delar av gardane Vik, Saunes og Holseikr), og rimeligvis var eigarane då etterkommarane hans, men sammenhengen er ikkje kjent.

Eg er takksam for hjelp til å finne ut meir om dette.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Jan 2013 05:14 

Registrert: 28 Okt 2012 23:38
Innlegg: 187
Bjoern,

Det er mulig jeg har noeom dette. Odd Arne Helleberg var innom dette navnet I en artikkel I Gjallarhorn for en del aar siden, mener jeg aa huske. Jeg kommer tilbake med mer om kort.

"Geisbud" var forresten en spenstig variant. Kanskje vi burde ha en spalte om frovanskede navn?

Mvh Are


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Jan 2013 15:50 
Site Admin

Registrert: 27 Apr 2012 16:01
Innlegg: 331
Bosted: Bærum
AreGustavsen skrev:
"Geisbud" var forresten en spenstig variant. Kanskje vi burde ha en spalte om frovanskede navn?


Etter å ha holdt på med 1600- og 1700-tallsdokumenter i mange år har jeg etterhvert blitt ganske overbevist om at lesevansker ikke bare kommer av øynene som ser. Det er mye av den gamle håndskriften som er grisete, på godt norsk.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 3 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Gå til forum:  
cron
Drevet av phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support