Nyhetsarkiv

[2. mars 2011] NY PORSJON DUBLETTER TIL SALGS FRA BIBLIOTEKET
Dataregistreringen av biblioteket i Slektsforskernes hus har avdekket en god del dubletter. Nå legger vi femte bolk av disse ut for salg til priser vi har funnet for tilsvarende i antikvariater - men er du medlem av Norsk Slektshistorisk Forening eller DIS-Norge, får du 20 prosent rabatt. > Se listen her!

 

[24. februar 2011] BLI MED PÅ SVENSKE SLEKTSFORSKERDAGER I NORRKÖPING 26.-28. AUGUST
Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge arrangerer felles stand på de svenske slektsforskerdagene i august. vil du være med? Meld deg på innen 31. mars og opplev Sverige med gode slektsforskerkolleger. > Les mer!

Kristin Krohn Devold var sist ut i serien Hvem tror du at du er? Foto: NRK

[21. februar 2011] KRISTIN KROHN DEVOLD SIST UT I HVEM TROR DU AT DU ER?
Så er serien slutt, i alle fall for denne gang - men du kan fremdeles få med deg reprise av siste episode av Hvem tror du at du er? At serien har fenget, om den saken hersker ingen tvil. Riksarkivet rapporterer om eksplosjon i antall søk, og for egen del kan vi i Norsk Slektshistorisk Forening ønske stadig nye medlemmer velkommen. Sist ut i serien var Kristin Krohn Devold. Fikk du ikke programmet med deg i går, har du sjansen i kveld. Reprisen på NRK2 går 23.30.

[16. februar 2011] ALT FOR NORGE FOR SVENSKENE
TV Norge-suksessen Alt for Norge skal snart gjøre svenske av seg, også. Les mer om The Great Swedish Adventure her - de søker etter deltakere i den svenske varianten av det populære norske programkonseptet.

[11. februar 2011] STORT SØK PÅ FOLKETELLINGENE
At slektsforskerinteressen øker viser lenken til Aftenposten - og hvor nok både Aftenpostens egen artikkel i forkant og annen tung mediefokusering har sin del av ansvaret. Uansett: Det tyder godt for slektsforskermiljøet, og vi kan bare glede oss! > Les artikkelen her!

[
9. februar 2011] EAU CLAIRES KIRKEGÅRDSARKIVER PÅ NETT

Den ”norske” byen Eau Claire i Wisconsin har fått kirkegårdsarkivene på nett. Mange her til lands kan finne slekt her. > Les mer på webcemeteries.com

[9. februar 2011] VIKINGRØTTER SPORES PÅ ISLE OF MAN
Genealoger fra University of Leicester bruker DNA-tester til å spore Manx-familier tilbake til vikingtiden, melder BBC. Menn med etternavn vanlige i Manx blir bedt om å gi blodprøver for å hjelpe forskerne finne sammenhengene mellom Y-kromosomer, etternavn og slekt. Undersøkelsen starter 19. februar 2011 ved Manx Museum. > Les mer på BBC.

[8. februar 2011] NYE NETTSIDER - BLI MED PÅ LAGET!
NSFs nye internettsider begynner å ta form - men mye gjenstår. Til den siste innspurten, både før og etter at nettsidene publiseres, skulle vi gjerne hatt ytterligere noen frivillige med på laget. > Les mer!

[7. februar 2011] VI GLEDER OSS OVER NYE MEDLEMMER!
Velkommen til dere som har meldt dere inn så langt, og velkommen til dere som tenker på det! NRK-serien Hvem tror du at du er? går mot slutten, og at temaet fenger, om det er det ingen tvil! Det sjette programmet, med Kåre Willoch, ble sendt 6. februar. Igjen klarer programmet å grave fram de spennende detaljene som ligger der ute i kildene, og ikke minst gjør programskaperne det man bør gjøre som slektsforsker: Personene og begivenhetene settes inn i en større historisk sammenheng. Fikk du det ikke med deg i går, kan du se blant andre ammen og skomakerkonen ved det danske hoff i reprise på NRK2 i kveld. (Foto: Monster/NRK)

[1. februar 2011] GRUNN TIL Å GLEDE SEG!
I likhet med fotballspillere liker også slektsforskere plass i media, selv om det blir færre spaltemillimetre på de smalere hobbyene. Les Aftenposten-journalist Cato Guhnfeldts artikkel i gårsdagens avis.

[31. januar 2011] RUNE NEDRUD PÅ RADIO NORGE I DAG!
Lyttet du på Radio Norge i løpet av dagen, fikk du kanskje med deg Norsk Slektshistorisk Forenings formann i intervju om den økte interessen for slektsforskning som kommer med NRK-serien Hvem tror du at du er? Fjerde av sju program - med Unni Lindell på ukjente og spennende stier i skjærgården mot Østersjøen - ble sendt i går og kommer i reprise på NRK2 23.20 i kveld (mandag 31. januar). T.v.: Unni Lindell (Foto: Monster/NRK)

[31. januar 2011] MIKROFILMER GIS BORT (FØRSTEMANN TIL MØLLA) MELDING FRA RIKSARKIVET!

FRA RIKSARKIVET: Riksarkivet har redusert sine mikrofilmtjenester på lesesalen. I den forbindelse gir vi bort i alt 3 910 mikrofilmer av kirkebøker, skiftemateriale, tinglysingsmateriale og rettergangsmateriale (tingbøker). Innholdsfortegnelser til mikrofilmene, som i hovedsak er 35 mm, kan fås på forespørsel. Mikrofilmene er blitt overflødige for oss etter at de er blitt digitalisert, og innholdet på dem er nå tilgjengelig på digitalarkivet.no.

”Først-til-mølla” prinsippet gjelder. Den eneste betingelsen er at du henter filmer selv i Riksarkivet på Sognsvann. Interesserte kan kontakte rådgiver Svein Warberg på e-post svwa@arkivverket.no eller tlf. 22 02 27 72.

[24. januar 2011] SLEKTSKAFÉ I SLEKTSFORSKERNES HUS LØRDAG 29. JANUAR 10-14
Hvorfor ikke kombinere en lørdagstur i Oslo med et besøk på vår SLEKTSKAFÉ i Øvre Slottsgate 2B førstkommende lørdag? I samarbeid med DIS Oslo/Akershus holder Norsk Slektshistorisk Forening åpent for slektskafé hver siste lørdag i måneden fra 10-14. Passer det ikke med siste lørdag i måneden? Biblioteket er åpent hver lørdag til samme tid, og i tillegg torsdager 17-20 foruten i kontortiden 9-15 gjennom uken! > Les mer!

[21. januar 2011] SNART TID FOR RØROSSEMINAR!

Det er ennå ikke for sent å melde seg på Rørosseminaret 5. februar. Meld deg på og betal innen neste fredag! Les mer i møtekalenderen!

[9. januar 2011] SPENNENDE MØTE MED CHRISTIAN RINGNES
Andre episode av "Hvem tror du at du er?" var en annerledes, men ikke mindre spennende reise enn forrige ukes program som hadde hele 817.000 seere. Med Christian Ringnes' som guide fikk vi i dag følge storbonde- og senere bryggerislekt på farfars side, og like så interessant; deler av Christianias høyere borgerskap på 1800-tallet. For slektsforskerinteressen borger dette godt - og NRK følger godt opp med nett-treff i etterkant av programmet, med DIS-Norges Mette Gunnari og Torill Johnsen i ekspertpanelet. > Les på NRK om programmet her!


DDEs Bjarne Brøndbo (Foto Monster/NRK)

[4. januar 2011] HVEM TROR DU AT DU ER?
Vi satt oss foran fjersynsskjermen med mild forventning da NRKs nye satsning "Hvem tror du at du er?" hadde premiere 2. januar. Forventningene ble innfridd, både på grunn av en behagelig slentrende stil fra førstemann ut i serien, DDEs Bjarne Brøndbo, men også fordi programkonseptet makter å formidle hva slektsforskning handler om. Dette er pedagogisk TV å lære av! > Les mer!

Serien går på NRK 1 kl 20:15 sju søndager fremover, med repriser i løpet av uken etter!

[23. desember 2010] GOD JUL!
Vi ønsker alle medlemmer og andre en God Jul og et riktig Godt nytt slektsforsker-år 2011!

[13. desember 2010] KOMMENTARER TIL SEGLUTGAVEN
Vi forbereder et eget område for kommentarer til Seglutgaven på de nye nettsidene som er under utvikling. Aktuelle bidrag kan være bedre gjengivelse av seglene og bumerkene i boken, identifisering eller ytterligere opplysninger om eierne, og så videre. Målet er å fremskaffe og tilgjengeliggjøre mest mulig informasjon om seglmaterialet og personene fra kongehylligene i 1591 og 1610. Send gjerne inn dine bidrag - vi har allerede mottatt bidrag til det som over tid kan utvikle seg til å bli et nyttig supplement til boken. > Les mer!

Slik ser den ut, den 526 sider store boken med segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610 (foto: Carsten Berg Høgenhoff)

[6. desember 2010] SEGLUTGAVEN UNDERVEIS
Bor du i Oslo og har bestilt din versjon av Seglutgaven levert fra kontoret i Øvre Slottsgate 2 B, kan du hente den allerede i dag - og alle dere andre: I helgen ble bøkene pakket på dugnad og sendt ut i posten eller til utleveringsstedene rundt om i landet. > Les mer!

[1. desember 2010] FT 1910 PÅ NETT
Så er årets store julepresang for slektsforskere på plass: Folketellingen 1910 på Digitalarkivet. Dette er den første folketellingen som gjøres tilgjengelig for innsyn siden 1960. > Gå inn og sjekk den ut selv!

[30. november 2010] BIBLIOTEKET STENGT FØRSTKOMMENDE LØRDAG 4. DESEMBER
På grunn av pakking og utsendelse av Seglutgaven lørdag 4. desember, ser vi oss dessverre nødt til å holde bibliotketet stengt for publikum den dagen.

[10. november 2010] ARKIVDAGEN 13. NOVEMBER I RIKSARKIVBYGNINGEN
Arkiver i hele Norden åpner dørene for publikum lørdag 13. november. Fellesnordisk tema i år er ”Vær og klima”. I tillegg til foredrag om klimaforskning, tilbys omvisninger i fjellmagasinene med fokus på værdokumentasjon. P.A. Munch markeres med et foredrag og en mindre utstilling i anledning hans 200-års jubileum. Utstillingen om skifter ”En til meg og to til deg” åpnes i tillegg til et foredrag om temaet, og performancekunstneren Maria Manuela Rodriques vil arbeide med utforming av en tre tonn tung isblokk. Med klimadagen som inspirasjon tema vil hun trekke linjer mot arkiv i miljøet. > Se pdf med program her.

[10. november 2010] RETTSPROTOKOLLER PÅ INTERNETT
Nå kan du sitte hjemme i din egen stue og se i rettsprotokoller på Internett. Du kommer nært på dagligliv og lokale hendelser for 2-400 år siden, og du kan lese om drap og trolldom. Riksarkivet og statsarkivene har digitalisert nær 3.350 rettsprotokoller og gjør dem nå fritt tilgjengelig på Internett. > Les mer!

[9. november 2010] GENEALOGEN 2-2010 ER I POSTEN
Genealogen nr 2 2010 er sendt i posten og har kommet frem til de første adressatene allerede. > Les mer!

[9. november 2010] HAR DU BETALT FOR SEGLUTGAVEN?
Det er fremdeles en del som ikke har betalt for Seglutgaven innen fristen, som opprinnelig var 1. oktober. For å få boken tilsendt til det biblioteket eller statsarkivet nær deg du ville ha den levert til, du betale senest 19. november. > LES MER HER.

[7. november 2010] OPPDATERT DUBLETTLISTE
Vi har slått sammen listene over dubletter som så langt er lagt ut for salg fra biblioteket, og justert for bøker som allerede er solgt. Publikasjonene selges til priser vi har funnet for tilsvarende i antikvariater - men er du medlem av Norsk Slektshistorisk Forening eller DIS-Norge, får du 20 prosent rabatt. > Se listen her!

[7. november 2010] OPPDATERT DUBLETTLISTE
Vi har slått sammen listene over dubletter som så langt er lagt ut for salg fra biblioteket, og justert for bøker som allerede er solgt. Publikasjonene selges til priser vi har funnet for tilsvarende i antikvariater - men er du medlem av Norsk Slektshistorisk Forening eller DIS-Norge, får du 20 prosent rabatt. > Se listen her!

[1. november 2010] TORE VIGERUST ER DØD
En bauta i det slektshistoriske miljøet i Norge falt da Tore Hermundsson Vigerust brått og uventet gikk bort søndag 31. oktober, bare 55 år gammel. > Les mer!

[1. november 2010] HUSK HØSTMØTET 18. NOVEMBER
Vi minner om Norsk Slektshistorisk Forenings høstmøte, som i år finner sted i foreningens nye lokaler i Øvre Slottsgate 2b. Datoen er torsdag 18. november kl 19:00 - les mer i møtekalenderen!

[27. oktober 2010] SALG AV DUBLETTER FRA BIBLIOTEKET
Dataregistreringen av biblioteket i Slektsforskernes hus har avdekket en god del dubletter. Nå legger vi femte bolk av disse ut for salg til priser vi har funnet for tilsvarende i antikvariater - men er du medlem av Norsk Slektshistorisk Forening eller DIS-Norge, får du 20 prosent rabatt. > Se listen her!

[24. oktober 2010] TO NYE LISTER OVER SKIFTEPROTOKOLLER FOR CHRISTIANIA LAGT TIL
Geir Kamsvaag Berntsen har oppdatert de tidligere publiserte listene over skifteprotokoller for Christiania, og supplert med to nye, for 1737-41 og 1741-49. > Les mer

[10. oktober 2010] OPPDATERT LISTE OVER TYSKE INTERNETTRESSURSER
Elin Galtung Lihaug har oppdatert listen over tyske internettressurser for slektsforskere. Tips oss gjerne om andre lenker du mener hører hjemme i oversikten. > Les mer

[10. oktober 2010] SEMINAR I SLEKTSFORSKERNES HUS: RØROSSLEKTER, 5. februar 2011
Norsk Slektshistorisk Forening inviterer til et lørdagsseminar i foreningens nye lokaler 5. februar 2011. Tema er befolkningen ved Røros kobberverk, bergstad og prestegjeld, med hovedvekt på tiden før 1850. For påmelding og mer informasjon: > Les mer i møtekalenderen!

[29. september 2010] BIBLIOTEKET ÅPNER 2. OKTOBER
Vi ønsker tilbake til Norsk Slektshistorisk Forenings bibliotekt etter flyttingen. Adressen er Øvre Slottsgate 2b - og første dag biblitoteket holder åpent for publikum er lørdag 2. oktober! > Les mer!


Slik ser det ut, det nye slektsforskerbiblioteket i Øvre Slottsgate 2 B (Foto: C B Høgenhoff 2010).
 

[27. september 2010] HØSTMØTE I ARBEIDSGRUPPEN FOR EUROPEISKE ANER
Lørdag 6. november kl. 12.00 er det høstmøte i Arbeidsgruppen for europeiske aner. Tema: På jakt etter aner i Hessen - Elin Galtung Lihaug vil gi noen tips om hvordan man kan få en del opplysninger ved å bruke Internett. Sted: Øvre Slottsgate 2b, 1. etasje (møterom "Gerhardsen"). Møtet er åpent for alle. > Les mer i møtekalenderen!

[20. september 2010] BOK OM BERNADOTTE-ETTERKOMMERE
Ted Rosvall har kommet med en ny bok om de kongelige etterkommerne i Sverige.

Hans første bok om dette emnet kom ut i 1992, men nå har han altså utgitt en ny. Han skriver selv i forordet til boken: Ambitionen till den första boken var att presentera alla legitima ättlingar till den första Bernadottekungen, Carl XIV Johan… Att den nya upplagan tillkommar just nu beror givetvis på det 200-årsjubileum av valet av Jean Baptiste Bernadotte till ny svensk tronföljare, som beslutades av Riksdagen i Örebro 21/8 1810.

Boken er nå til salgs fra kontoret til medlemspris kr 250,- pluss porto for medlemmene i Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge. Bestill her (2. post under 'Fra DIS-Norge')!

[15. september 2010] SKIFTEPROTOKOLLER FOR CHRISTIANIA 1692-1737
Geir Kamsvvag Berntsen har ført listene over skifteprotokoller for Christiania fra 1692 til 1737. Listene er organisert under > Kilder og artikler > Oslo/Aker-kilder (se høyre ramme). Les mer!

[15. september 2010] OPPDATERT LISTE OVER TYSKE GENEALOGISKE PERIODIKA I NSFs BIBLIOTEK
Tore Vigerust har oppdatert listene over tyske genealogiske periodika i Norsk Slektshitorisk Forenings bibliotek. Også noen av de øvrige listene som nylig er oppdatert er justert. > Les mer!

[14. september 2010] OPPDATERT LISTE OVER FRANSKE, NEDERLANDSKE, ENGELSKE, SKOTSKE, BELGISKE, TSJEKKISKE, SERBISKE, SLOVAKISKE, SLOVENSKE OG RUSSIKE GENEALOGISKE PERIODIKA I NSFs BIBLIOTEK
Tore Vigerust og Elin Galtung Lihaug har oppdatert listene over ytterligere en del genealogiske periodika i Norsk Slektshitorisk Forenings bibliotek. > Les mer!

[9. september 2010] PRESTEARKIVET SOM EBOK
De 21 mikrofilmrullene i Prestearkivet (se Bastian Svendsen under litteratur i venstre ramme) blir nå digitalisert og lagt ut på www.genealogi.no. etter hvert som de blir klargjort. > Les mer!

[7. september 2010] Norges kulturvernforbund krever grunnstøtte til alle sine medlemsorganisasjoner
Norges kulturvernforbund har 3. - 5. september vært samlet i Bodø. Årsmøtet, med delegater fra 14 av Kulturvernforbundets medlemsorganisasjoner, har vedtatt følgende uttalelse - som også omfatter Norsk Slektshistorisk Forening:

Alle organisasjoner under vår paraply er stiftet på frivillig initiativ, med den hensikt å ta vare på kulturarven og dens mangfold. Ved å etablere disse organisasjonene har det sivile samfunn markert tydelig at kulturarven må tas vare på.

Myndighetene har også et ansvar: Forvaltningen bør foreta en full gjennomgang av det frivillige kulturvernet for å skaffe seg oversikt over all virksomhet på feltet, og frivillige kulturvernorganisasjoner må få tilskudd til grunnleggende organisasjonsdrift. De organisatoriske basisoppgavene må kunne gjennomføres uten at dette går ut over organisasjonenes hovedoppgave: bevaring og formidling av kulturarv.

Gjennomføringen av Kulturminneåret2009 og etableringen av Kulturvernets hus har vist at det er evne og vilje til samarbeid på tvers i kulturvernbevegelsen. Innenfor ulike deler av kulturvernet er det dessuten ratifisert flere chartre og konvensjoner som gir klare retningslinjer for kulturvernarbeid. Vi nevner bl.a. Veneziacharteret av 1964 (bygningsvern), Rigacharteret av 2006 (jernbaner) og UNESCO-konvensjonen av 17. oktober 2003 (immateriell kulturarv). Skal intensjonene i disse internasjonale retningslinjene oppfylles, og det gode samarbeidet mellom organisasjonene videreføres, forutsetter det et solid og handlekraftig frivillig kulturvern. Grunnstøtte er en viktig forutsetning for dette. ”

Norges kulturvernforbund ble stiftet i 1994 og er en paraplyorganisasjon som spenner over 19 landsdekkende foreninger, med til sammen nærmere 200 000 medlemskap. Organisasjonens sekretariat holder til i Kulturvernets hus sentralt i Oslo

[6. september 2010] OPPDATERT LISTE OVER SVENSKE, DANSKE, ISLANDSKE OG SVEITSISKE GENEALOGISKE PERIODIKA I NSFs BIBLIOTEK
Tore Vigerust har oppdatert listen over svenske, danske, islandske og sveitsiske genealogiske periodika i Norsk Slektshitorisk Forenings bibliotek. > Les mer!

[1. september 2010] OPPDATERT LISTE OVER FINSKE GENEALOGISKE PERIODIKA I NSFs BIBLIOTEK
Tore Vigerust har oppdatert listen over finske genealogiske periodika i Norsk Slektshitorisk Forenings bibliotek. > Les mer!

[17. august 2010] NORSK SLEKTSHISTORISK FORENING FLYTTER
Fredag 20. august flytter Norsk Slektshistorisk Forening, DIS-Norge og DIS-O/A og til nye kontorlokaler. I forbindelse med flyttingen er Slektsforskernes Hus stengt onsdag, torsdag og fredag denne uken. Mailer, bestillinger og lignende blir behandlet i uke 34. Vår nye adresse blir:
Øvre Slottsgate 2 B
0157 Oslo
Nytt telefonnummer fra tirsdag 24 august blir: 22 33 30 30

[16. august 2010] NOEN DAGERS RESPONSTID PÅ EPOST
I forbindelse med flyttingen til nye kontorer denne uken, ber vi om forståelse for at det kan oppstå litt forsinkelser i behandlingen av inngående epost. Fra neste uke regner vi med å være i normalt gjenge igjen.

[10. august 2010] FJERNLAGER OG RULLEBIBLIOTEK PÅ PLASS, NÅ ER DET BARE BØKER OG INVENTAR IGJEN
5. august ble fjernlageret flyttet fra Lakkegata, og med det har gamle årganger av Norsk slektshistorisk tidsskrift og Genealogen pluss diverse annet funnet ny lagerplass. Et par dager tidligere ble det nye rullearkivet for biblioteket skrudd sammen i Øvre Slottgate 2b - og dermed er grunnen klar for flyttingen av bøkene. Det skjer lørdag 21. august. Som alltid: Alle hender kommer godt med. Vi var 10 som delte på byrdene da fjernlageret ble flyttet, og dermed var alt gjort på noen timer.

Sektsti prosent av flyttegjengen da fjernlageret ble hentet ned fra 6. etasje i Lakkegata til ny plassering et kvartal bortenfor kontorene i Øvre Slottsgate. Bak fra venstre Elin Galtung Lihaug, Tore Vigerust, Jan Myhrvold, Tore Falch og Per Reidar Christiansen. Foran, Hans Leirvik fra Heraldisk Forening, og bak kamera Carsten Berg Høgenhoff. Ikke tilstede fordi de løftet kasser i Lakkegata da bildet ble tatt, var Rune Nedrud, Anne Cappelen Grandt og Håvard Blom.

Rullearkivet på plass i biblioteket. Nestformann Håvard Blom gjør de siste justeringer før bøkene skal på plass senere i måneden (Foto: Carsten Berg Høgenhoff)

-----------------------

Rullearkivet som inntil nå har vært lagerplass for regnskaper på Lilleaker (øverst) skal heretter huse Norsk Slektshistorisk Forenings boksamling i Øvre Slottsgate 2b. Håvard Blom (t.v.) og Jan Myhrvold fikk gått seg i trapper en ettermiddag og kveld i slutten av juli sammen med Skjoldulf P. G. Lihaug, Elin Galtung Lihaug og fotografen (Foto: Carsten Berg Høgenhoff)

[28. juli 2010] SLEKTSFORSKERNES HUS FLYTTER
Du skal ikke tenke langt tilbake for å huske forrige gang Norsk Slektshistorisk Forening flyttet, fra Ullevålsveien til Lakkegata høsten 2007. Etter knappe tre år på Grønland gjør foreningen igjen sentrumsboer av seg. Håndverkere og dugnadsgjenger gjør klar for innflytting i Øvre Slottsgate 2b like ved Kristiania torv i siste halvdel av august - fremdeles, selvsagt, i godt samboerskap med DIS-Norge og DIS-Oslo/Akershus. Mer informasjon i løpet av august.

[28. juli 2010] MARIT AASENG SKRIVER OM NORGESBESØKET
Vel tilbake i Alexandria har Marit Aaseng skrevet om sine inntrykk etter norgesbesøket med Alt for Norge-far Grant Aaseng og resten av familien tidligere i sommer. > Les artikkelen i Echopress

[16. juni 2010] NASDAQ-NOTERTE ANCESTRY.COM KJØPER GENLINE ABT
Verdens størtse nettbaserte slektsforskningsselskap, Ancestry.com, notert på NASDAQ i New York, kjøper det svenske slekstforskningsselskapet Genline AB, melder www.genline.se.

[3. juni 2010] DE IRSKE FOLKETELLINGENE 1901 OG 1911 PÅ NETT
Minister for Tourism, Culture and Sport, Mary Hanafin, today launched the website containing the full 1901 Census of Ireland Records at the National Archives in Bishop Street, Dublin. The 1901 Census of Ireland Records contains over 4.5 million individual records from the returns made by some 850,000 households on census night in 1901 are now available free of charge for everyone across the world to access. The 1901 Census of Ireland details are available at www.census.nationalarchives.ie > Les mer!

[1. juni 2010] HERALDIKK
NSF har midlertidig startet formidlingen av adelige våpenskjold fra danske og norske våpenbøker fra 1500-, 1600- og 1700-tallet. Det dreier seg om flere tusen våpenbilder, dels malte og dels tegnede, fra Norge, Danmark og Nord-Tyskland (samt noen fra Sverige) fra 1200-tallet og fremover. Prosjektet er i startfasen. Bildene med tekstforklaringer er reservert for medlemmer av Norsk Slektshistorisk Forening - se "Publikasjoner for medlemmer" under "For medlemmer" i toppmenyen (nye nettsider fra 14. mars 2011).

[31. mai 2010] TAKK FOR OSS OG FOR EN HERLIG UKE HER!
Med en anetavle til hver takket Norsk Slektshistorisk Forening for besøket, før Grant og Ruth Aaseng med familie setter kursen for Alexandria i Minnesota 1. juni. Bilder fra norgesbesøket finner du her. Og du - husk å få med deg finalen i "Alt for Norge" torsdag i denne uken, på TV Norge!!! > Les mer!

 [28. mai 2010] Etter besøk hos slekta i Heidal torsdag og på Biri dagen før, vil det Aasengske hjem i Minnesota nok pryde veggene med mange gode minner fra hjembygdene i gamlelandet. Andre gaver var av det mer flyktige slaget som gjør seg bedre på frokostbordet. Her er en kavalkade med Anne Cappelen Grandts bilder fra oppholdet så langt. Siden fylles opp etterhvert som redaksjonen mottar bilder! > Les mer!

Les også et par blogger om Alt for Norge:
Genit og Dag Hoelseth.

[28. mai 2010] «Alt for Norge»-deltakar i Heidal: – Ein draum har vorte oppfylt!
Onsdag var de på Biri og i går i Heidal. Les gd.no om Grant Aaseng og slekta i Heidal! > Les mer!

[25. mai 2010] "ALT FOR NORGES" GRANT AASENG TIL NORGE
Torsdag tapte han kampen om fortsatt deltakelse i "Alt for Norge" og måtte sette kursen for USA, men allerede denne uken kommer Grant Aaseng tilbake til gamlelandet. Han hadde bestemt seg for å møte slekta i Norge, åkke som - og Norsk Slektshistorisk Forening blir med Grant, kona Ruth og de to barna når de bl.a. besøker Gjøvik, Heidal og Oslo. > Les mer!

[21. mai 2010] ÅRSMØTE MED VEDTEKTSENDRINGER
Årsmøtet i Norsk Slektshistorisk Forening ble holdt på Uranienborg skole i Oslo 20. mai. Fra fjorårets årsmøte lå det over endel forslag til vedtektsendringer som da ikke kunne behandles fordi det var færre enn femti medlemmer tilstede. I år ble de samme forslagene behandlet på ny, og i all hovedsak vedtatt med visse justeringer. Men foreningen har fortsatt formann. Forslaget om å endre tittelen til leder falt mot to stemmer. > Les mer!

[20. mai 2010] GENEALOGI.NO SKAL OVER PÅ NY PLATTFORM
Redaksjonen har i en tid arbeidet med å føre foreningens nettsted over på ny plattform, og grunnarbeidet for de nye nettsidene ligger klart i et nytt og moderne publiseringssystem (Drupal). Nå vil vi utvide arbeidsgruppen med flere hender - så vær så god: Meld deg på! > Les mer!

[5. mai 2010] GENEALOGEN OG NST FORSINKET I POSTEN TIL NOEN
Genealogen og Norsk slektshistorisk tidsskrift mangler dessverre i en del postkasser ennå. Tidsskriftene ble levert Posten forrige mandag, og Posten har 3-5 virkedager i sine leveringsbetingelser. Dette betyr at alle medlemmer skulle hatt sine tidsskrifter inkludert innkallingen til årsmøtet senest fredag 30. april. NSF beklager dette, men vi har altså ikke vært årsak til denne forsinkelsen av tidsskriftene. Vi ber om at de som ennå ikke har fått lest årsmøteinnkallingen leser den her:

http://www.genealogi.no/NSF/moter/aarsmote2010.html

Dette kan samtidig ses som en ny oppfordring til å oppgi din epostadresse til foreningen, slik at meldinger som dette kan nå dere på epost om nødvendig. Klikk her eller se venstre ramme for digitalt skjema for adresseendringer osv.

[4. mai 2010] MORMONERNE DIGITALISERER
Det store velvet i Salt Lake City, ”The Granite Mountain Records Vault”, har mer enn mikrofilm i disse dager. En stor innsats for å konvertere mikrofilmruller til digitale filer er i gang i det enorme underjordiske lageret som eies av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. > Les mer!

[3. mai 2010] HAR DU FAMILIE PÅ KONTINENTET?
Arbeidsgruppen for europeiske aner har vårmøte i Slektsforskernes Hus førstkommende lørdag 8. mai kl 12.00. Møtet er åpent for alle som vil. Har du slekt på Kontinentet og søker et miljø med erfaring i slektsforskning rundt om i Europa - ja, da er det bare å komme! > Les mer!

[30. april 2010] Forfall av medlemskontingenten
Det bli gitt litt vel knapp tid på betaling av medlemskontingenten i giroen som ble lagt ved NST og Genealogen; det står 29. april på den, og det er samme dagen de fleste fikk bladene i posten. Skal du delta på årsmøtet den 20. mai ber vi om betaling innen det, og fra andre medlemmer ber vi om innbetaling innen 30. mai.

[29. april 2010] NST og Genealogen i postkassene
Norsk slektshistorisk tidsskrift (bd 42 hefte 1) og Genealogen nr 1/2010 er nylig sendt ut og faller ned i medlemmenes postkasser i disse dager. Saken som vil oppta mange - og som vi virkelig håper opptar alle - er den mer enn 700 sider store Seglutgaven som skal sendes ut i desember. Boken er gratis til medlemmene, men ikke utsendelsen, og det er viktig at alle BESTILLER innen fristen 1. oktober! Les mer om det her, og husk at bare de som bestiller boken, får den!

For øvrig er bladene som alltid fylt opp av godt slektsfaglig stoff; innholdsfortegnelsen for NST finner du her og Genealogen her.

[25. april 2010] Nordgen-møte avholdt på Gardermoen i forbindelse med DIS-Norges landsmøte
Nordgens møte ble avholdt søndag 25. april 2010 på Gardermoen i etterkant av DIS-Norges landsmøte. Tilstede, fra venstre på bildet under, var Roy Sjöblom fra Genealogiska Samfundet i Finland, Olof Cronberg fra DIS-Sverige, Jan Eri og Torill Johnsen fra DIS-Norge, Ruben Højmark fra DIS-Danmark og Rune Nedrud fra NSF. > Les mer om Nordgen-samarbeidet og deltakerorganisasjonene her: www.nordgen.com

[24. april 2010] DIS-NORGE HAR SITT ÅRSMØTE PÅ GARDERMOEN 24. APRIL
Vår gode nabo og samarbeidsforening DIS-Norge fyller 20 i år, og avholder i skrivende stund sitt årsmøte på Gardermoen - her fra DIS-leder Torill Johnsens åpningstale i formiddag, fotografert fra NSF-leder Rune Nedruds plass i salen. Årsmøtet kan du følge i stikkord fra hennes lederblog her.

[23. april 2010] NORGES ELDSTE MANN ER DØD, 109 ÅR GAMMEL
Jørgen Bernhard Rustad, født 12. august 1900, sovnet stille inn på Gjøvik 18. april 2010 kl. 04.22. Han ble født på gården Rustaden i Ringsaker av foreldre Johannes Johannesen og Berte Olsdatter. Lars Ove Wangensteen overleverte en anetavle til Rustad i forbindelse med hans 108-årdag, og lyser fred over hans minne i denne artikkelen. > Les mer!

[21. april 2010] ÅRSMØTE I NORSK SLEKTSHISTORISK FORENING 20. MAI Kl 19.00
Vi minner om årsmøtet i Norsk Slektshistorisk Forening torsdag 20. mai kl 19.00 på Uranienborg skole i Oslo. > Les mer!


Idylliske Dyna Fyr var stedet programskaperne av Alt for Norge valgte for å se det første programmet. Fem fra NSF og DIS-Norge var med på premierefesten (Foto: Carsten Berg Høgenhoff).

[10. april 2010] KNALLSTART FOR"ALT FOR NORGE"
Godt over en halv million nordmenn fulgte det første programmet i TV Norge-serien "Alt for Norge" 8. april. Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge var på premierefesten med TV Norge, Monster og idéskaperne bak realityserien der førstepremien er to meet the family - bare man blir norsk nok til å fortjene dem. > Les mer!


Denne gjengen møter du på TV Norge fra 8. april, hvor Henriette Bruusgaard leder oss til det norskeste norske; nordmenn fra Amerika! Fra venstre: Flannery Good, Deborah Breberg, Clinton Admire, Kari Tauring, Joseph Ruud, Signe Harriday, Doug Miner, Maia Surace, Grant Aaseng, Matthew Lovik og programleder Henriette Bruusgaard (bilde fra TV Norge).

[6. april 2010] 8. APRIL KOMMER "ALT FOR NORGE"
"Gjør deg klar for vårens morsomste program - i Alt for Norge møter du ti norskamerikanere som er alt annet enn gjennomsnittlige. Hvordan takler de konkurransen om å bli den norskeste av dem alle..?" Så skriver TV Norge på sine egne nettsider - og Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge har bidratt til denne serien, som vi selvsagt regner med vil samle det slektsforskende Norge rundt fjernsynsapparatene. Premiere er førstkommende torsdag 8. april. > Les mer på TV Norges nettsider her!


[30. mars 2010] GOD PÅSKE!
Norsk Slektshistorisk Forening ønsker medlemmer og andre en fredfylt, god påske i by, land og fjellheim!

[21. mars 2010] SEFRIANUS KONSTBOG BLANT DIPLOMENE
Svartebøker var noe man helst ikke skulle bli funnet med en gang i tiden. Norsk Folkeminnesamling har oversikt over de man kjenner til her til lands - og da Norsk Slektshistorisk Forenings dugnadsgjeng fortsatte skanningen av innlånte diplomer ved Riksarkivets kildeskriftsamling i går, dukket Sefrianus konstbog fra 1311 (med tillegg!) opp i bunken. Vi fotograferte den raskt før den gikk videre i prosessen sammen med de 4023 andre sidene som ble skannet denne lørdagen, så vær så god: Har du tannpine, vil du bli usynlig, står du foran en rettssak eller vil du vinne i kortspill, finner du råd om det og mangt annet her: > Les e-bok!

[20. mars 2010] CELEBRITETER FINNER SINE RØTTER
Kanskje noe nær en tabloid nyhet dette, men likevel: Who Do You Think You Are? heter serien som nå går på amerikanske NBC. Etterhvert som de sendes på fjernsyn, legges episodene ut på nett hvor de blir liggende til 18. september. Så langt kan du følge skuespillerne Lisa Kudrow og Sarah Jessica Parker samt sportslegenden Emmitt Smith i deres søken etter egne slektsrøtter, og fire nye følger: Brooke Shields, Susan Sarandon, Spike Lee og Matthew Broderick. Som det står i NBCs egen presentasjon på nettet: Who Do You Think You Are? is a unique show that takes a personal look into the family stories of seven celebrities, while helping people everywhere understand what they could discover about their family history. > Se episodene her!

[17. mars 2010] NY PORSJON DUBLETTER FRA BIBLIOTEKET
En ny bolk dubletter fra biblioteket i Slektsforskernes Hus i Lakkegata er lagt ut for salg. Benytt anledningen til å sikre deg litteratur det kan være vanskelig å finne i markedet - og husk at medlemmer av Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge får 20 prosent rabatt på de oppgitte prisene. > Les mer!

nye sider

[17. mars 2010] NY INNPAKNING FOR ARKIVVERKET
Arkivverket har pusset opp nettsidene. De har forandret mye, skriver de i sin egen presentasjon av de nye sidene, men også tatt med mye av innholdet på det gamle hjemmesidene. Men for slektsforskere er mye fremdeles som det var; det gjenstår å integrere Digitalarkivet bedre med resten av etaten. For store deler av det slektsforskende onlinemiljøet blir det dermed ikke de helt store endringene i denne omgang. > Les mer på www.arkivverket.no.

[14. mars 2010] VÅRMØTET I ARBEIDSGRUPPEN FOR EUROPEISKE ANER 8. MAI
Vårens møte i Arbeidsgruppen for europeiske aner blir lørdag 8. mai kl. 12.00 i NSFs kurslokale i Oslo, Lakkegt. 21, 4. etg. Foredrag v/Tore H. Vigerust: Slekten Locke fra Arnstadt/Thüringen. Del 2. Møtet er åpent for alle interesserte. Velkommen!

[12. mars 2010] ÅRSMØTE 20. MAI Kl 19.00
Sett av kvelden allerede nå: Årsmøtet i Norsk Slektshistorisk Forening blir torsdag 20. mai kl 19.00 på Uranienborg skole. Vi kommer tilbake med informasjon om årsmøteforedraget.

[3. mars 2010] GAMLE OSLOBILDER PÅ NETT
Med oslobilder.no som lanseres i dag, ligger 50.000 gamle oslobilder fra 1850-tallet og fremover bare noen tastetrykk unna. Sjekk ut det nye nettstedet som er kommet til i et samarbeid mellom Oslo Museum og Oslo byarkiv. Databasen er bygget opp slik at brukerne i tillegg til å se bildene på nett og bestille dem for bruk, også kan bidra med kommentarer og gi tilleggsopplysninger. > Se nettstedet!

[2. mars 2010] NYE DUBLETTER LAGT UT TIL SALG
Ny dublettliste er på plass, med godbiter vi har dobbelt opp av på biblioteket. Prislisten er som tidligere basert på hva vi mener å ha sett tilsvarende koster i antikvariater, og medlemmer av Norsk Slektshistorisk Forening og DIS-Norge får 20 prosent rabatt på de oppgitte prisene. > Les mer!

[26. februar 2010] DUBLETTLISTENE RENOVERES
Det har dessverre vist seg å være små avvik mellom dublettlistene foreningen har lagt ut til salg, og reelt innhold på biblioteket. Vi tar derfor tilbudet av nettet, og kommer tilbake med nye, gode tilbud så snart vi har gått gjennom listene.

[16. februar 2010] VI TRENGER FLERE RUNDT BORDET PÅ RIKSARKIVET BÅDE 27. FEBRUAR OG 20. MARS
De fleste som nærmer seg Sognsvann i Oslo lørdag 27. februar, setter nok kursen mot Marka med ski på beina og kakao i sekken. Skulle du likevel ha lyst til å tilbringe dagen over gamle brev, minner vi om dugnaden for å skanne innlånte diplomer på Riksarkivet. Les mer om prosjektet her, og send Rune Nedrud (t.v., under forrige dugnad) noen ord om du har lyst til å delta. Neste dugnad etter den igjen blir 20. mars.

[11. februar 2010] J. SANDBERGS REGISTER OVER KVINNENE I OLAI OVENSTADS "MILITÆRBIOGRAFIER" SOM EBOK
I 1961 utgav J. Sandberg et register over de rundt 9000 kvinnene som er omtalt i Olai Ovenstads "Miltærbiografier 1628-1814", med referanse til aktuell post hos Ovenstad. Registeret finner du nå som ebok på genealogi.no > Les mer!

[8. februar 2010] SKANNING AV INNLÅNTE DIPLOMER VED RIKSARKIVETS KILDESKRIFTSAMLING
Norsk Slektshistorisk Forening har i samarbeid med Riksarkivet startet et prosjekt for skanning av innlånte diplomer i Kildeskrift-samlingen. De drøyt 20.000 sidene fra hele landet er forventet publisert på Digitalarkivet i løpet av 2010, trolig også med inngang via genealogi.no. > Les mer!

[19. januar 2010] MECKLENBURGS KIRKEBØKER PÅ NETT
Alle Mecklenburgs kirkebøker fra 1813 til 1918 er nå publisert på nett, leser vi i pressemelding av 18. januar i Ostsee Zeitung. Se også ancestry.de's egne nettsider.

[12. januar 2010] DIS-NORGE FEIRER 20!
Norsk Slektshistorisk Forening gratulerer DIS-Norge så mye med 20-årsdagen tirsdag 12. januar!

[10. januar 2010] DØDSFALL I NORGE BIND 3 PUBLISERT
Tredje og siste bind av Jørgen Gløersens Dødsfall i Norge ble publisert i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift etter hans død i 1975, fra 1983-87. Dette bindet inneholder 15.000 registrerte dødsfall i perioden 1841-1850 - og de tre bindene tilsammen i overkant av 41.000 navn fra 1763-1850. Se også nyheter fra 3. og 8. januar nedenfor. > Les mer!

[8. januar 2010] DØDSFALL I NORGE BIND 2 PUBLISERT
Bind 2 av Jørgen Gløersens Dødsfall i Norge ble publisert i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift fra 1966-1970, og inneholder 13.300 registrerte dødsfall i perioden 1826-1840. Se også nyhet fra 3. januar nedenfor. > Les mer!

[4. januar 2010] HUSK DUBLETTSALGET
Om noen dager legger vi ut ny liste med dubletter til salgs fra biblioteket. Gå gjennom listen fra oktober nå for å se om det er noe her du har lyst på. > Se listen her!

[3. januar 2010] DØDSFALL I NORGE SOM E-BØKER
Jørgen Gløersens Dødsfall i Norge ble publisert i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift i tre omganger, fra 1960-1987. Det første bindet er nå skannet av Berit Gullbekk og publisert som e-bok på genealogi.no. Det inneholder rundt 12.800 navn fra aviser i perioden 1763-1825. (Det står ca 11.000 i forordet, men dette er justert til ca 12.800 navn i forordet for bind 2). De øvrige to bindene kommer også som e-bøker. > Les mer!

[3. januar 2010] TORE VIGERUSTS DEPOSITUM I BIBLIOTEKET
Tore H Vigerust har deponert ca 190 bind i Norsk Slektshistorisk Forenings bibliotek, til medlemmenes allmenne benyttelse. > Les mer!

[25.-27. desember 2009] VA3-8 1634-1843 PUBLISERT
Alle agderbrevene Kristian Fjeldsgård har fotografert er nå publisert - sist Vest-Agder 3-8. Bruk innholdsregisteret foran i hver e-bok eller Fellesregisteret for å finne sidehenvisninger til gårder. > Les mer!

[24. desember 2009] AGDERDOKUMENTER: VA2 1615-1633 PUBLISERT
Vest-Agder 2 1615-1633 er publisert. God jul! > Les mer!

[20. desember 2009] AGDERDOKUMENTER I AVSKRIFT
På lesesalen i Statsarkivet i Kristiansand finnes en samling avskrifter av forskjellige skriftlige aktstykker – diplomer – fra agderfylkene. Kristian Fjeldsgård (t.h.) har fotografert en stor del av disse avskriftene, som etter avtale med Statsarkivet i Kristiansand fortløpende legges ut som e-bøker på genealogi.no fra desember 2009. Lenke til Agderdokumenter i avskrift finner du under /Ressurser/Kilder og artikler/ i høyre ramme > Les mer!

[7. desember 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ ONLINE.NO
"Slektsforsker Marius Hellerud fra Østfold har siden 80-tallet vært aktiv slektsforsker, og i flere år har han vært redaktør av det slektshistoriske tidsskriftet i Østfold, Runar. Og han sprer mer enn gjerne sin entusiasme for våre slekters historie", skriver online.no-redaksjonen i et intervju med Hellerud på Telenors hjemmesider. > Les hele intervjuet her!

[6. desember 2009] BYGDEBOK FOR FRÆNA
Forrige uke kom Bind 1 Bygdebok for Fræna; Bjørnsund. Gårdsnr. 1 og 2 i Fræna kommune, skriver Fredrik Tande Bjordal til oss i en pressemelding. > Les mer!

[2. desember 2009] BLI MED OSS PÅ E-BOKPROSJEKTET
Flip-bøker, web-books, e-bøker - kjært barn har mange navn, men en publiseringsform vi kommer til å bruke fremover, er elektroniske bøker du kan bla i - og ofte også søke i. Navneregisteret for Genealogen har allerede vært på nett en tid, og flere prosjekter er underveis - som Agder-arkivene. Kristian Fjeldsgård har fotografert avskrifter av gamle brev fra gårder i Agder, og vi publiserer etter avtale med Statsarkivet i Kristiansand. Første smakebit får du her, og les samtidig mer om e-bokprosjektet. Vi ønsker oss flere hender til dette prosjektet. Ta kontakt hvis du har lyst til å bli med! > Les mer!


Det første heftet av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (1927) ble trykket i nytt opplag på 70-tallet. Les det her som e-bok!

[1. desember 2009] NÅ ER DET SNART JUL IGJEN!!!
I beit for gode julegaveidéer? Fortvil ikke - som NSF-medlem får du medlemspris på Liv Marit Haakenstads Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825-1930 og Lag slektsbok, årets boknyhet fra DIS-Norge. Bestill i god tid, og gled gode slektsforskervenner med noe de har både nytte og glede av! > Les mer!

[23. november 2009] INTERESSANT NAVNESEMINAR
Over femti personer ankom Jernbaneverkets trivelige lokaler i Oslo lørdag 21. november, og mange kom langveisfra, skriver Lars Ove Wangensteen i sin rapport fra Navneseminaret - der tema var normering av navn i slektsforskersammenheng. > Les mer!

[17. november 2009] BIBLIOTEKET STENGT PÅ LØRDAG
I forbindelse med Navneseminaret og NSFs høstmøte (Stortorvet 7) førstkommende lørdag, er biblioteket i Lakkegata stengt. Samtidig: Fristen for å melde seg på Navneseminaret var onsdag 18. november! > Les mer!

[13. november 2009] LEDIG STILLING: KONTORMEDARBEIDER I SLEKTSFORSKERNES HUS (50 prosent)
Vi søker etter en serviceinnstilt og positiv medarbeider til varierende kontorarbeid i 50% stilling i Slektsforskerne Hus i Oslo. Søknadsfrist: 1. desember 2009. > Les mer!

[12. november 2009] NB: STORTORVET 7 - IKKE STORGATA!
Et lite notabene i forbindelse med Navneseminaret 21. november: Stedet er Stortorvet 7 i Oslo. I kalenderen på side 1 i Genealogen 2/09 har det sneket seg inn en "gate" i stedet for et torg - men det er altså Stortorvet 7, på Jernbaneverkets hovedkontor. I annonsen på side 2 og programmet på side 36 er adressen rett. Påmeldingsfrist er 18. november. > Les mer!

[11. november 2009] NAVNEREGISTERET FOR GENEALOGEN SOM SØKBAR FLIP-BOK
Navneregisteret for Genealogen er nå byttet ut med en søkbar flip-bok. Her finner du, foreløpig én årgang unntatt, alle navn fra første hefte av NSFs "Medlemsblad" i 1987 til og med Genealogen hefte 2 2009, som er i posten til medlemmene i disse dager. > Les mer!

[10. november 2009] ÅPEN DAG PÅ RIKSARKIVET OG STATSARKIVET I OSLO LØRDAG 14. NOVEMBER
Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo inviterer arkiv- og historieinteresserte til Arkivdagen 2009 førstkommende lørdag i Riksarkivbygningen i Oslo. Tema for dagen er Norge i 1743 og Hverdagens kulturminner. > Les mer!

[8. november 2009] NST OG GENEALOGEN I POSTEN
Norsk Slektshistorisk Tidsskrift hf 4 bd XLI har ligget klar en tid, men fordi Genealogen nr 2/09 var like rundt hjørnet, var det hensiktsmessig å sende begge ut samtidig. Medlemmene mottar dem i løpet av noen dager. Blant innholdet i NST denne gangen er fire metodeforelesninger fra middelalderseminaret i januar 2008, og i Genealogen er 25 sider satt av til tema Bergen: Kontrastenes og mulighetenes by.
> Se innholdsliste for NST og Genealogen.

[1. november 2009] NY LITTERATUR PÅ GENEALOGI.NO
Som en del av skanningprosjektet, er følgende litteratur overført fra wangensteen.net til genealogi.no: C. J. Ankers oversikt over generalspersoner 1628 til 1885, Arent Olafsens oversikt over norske sorenskrivere 1591 til 1814, Kjell Tærud Lunds "Han far" - prestehistorie i Vang i Valdres, samt H. Friis Petersens og S. Birket-Smidts oversikter over studenter ved Københavns Universitet for tidsrommet 1479 til 1829.

lag<br />
slektsbok[29. oktober 2009] "LAG SLEKTSBOK" TIL MEDLEMSPRIS
DIS-Norges nye bok "Lag slektsbok - Papir - Multimedia - Internett" er fersk fra trykkeriet. Også som medlem av Norsk Slektshistorisk Forening får du den til medlemspris kr 295,- pluss porto. På omslaget leser vi bl.a.: "Tips og råd gis både for skriving av historien om slekta og for å komme i gang med egen historie. Du trenger altså ikke å ha drevet slektsforskning i mange år for å ha glede av denne boken, alle har jo en historie å fortelle! Boken er bygget opp av frittstående artikler skrevet av ressurspersoner på sine respektive områder. Artiklene er samlet i temaer og i en rekkefølge som kan være naturlig for prosjektet du skal starte på." Vi kommer tilbake med en nærmere omtale av boken. > Se felles bestillingskupong for Slektsforskernes Hus!

[29. oktober 2009] TESTVERSJON FOR SKANNEDE SKIFTER ER KLAR PÅ DIGITALARKIVET
Digitalarkivet la i går ut en testversjon av Skannet skiftemateriale. Tjenesten skal etter planen åpnes i november 2009, skriver de på sine nettsider. Skannet skiftemateriale tilbyr både navigering i og fremvisning av det skannede skiftematerialet, og tar utgangspunkt i det skiftematerialet som er mikrofilmet. Etter hvert vil tjenesten bli utvidet med resten av skiftematerialet, som må skannes fra originalene. > Les mer om den nye tjenesten på digitalarkivet.no

[26. oktober 2009] DUBLETTSALGET ER POPULÆRT - OG SAMTIDIG SLÅR VI ET SLAG FOR ROGALAND
Vi visste det ville bli populært, og du bør følge med på genealogi.no fremover for å sikre deg de godbitene du har lyst på. Samtidig gir du biblioteket midler til nye innkjøp, så her vinner alle! I samme slengen videreformidler vi Rogaland Historie- og Ættesogelags ønske, hvor Tove Solli skriver til oss at de har Sukka-Ætta til kr. 100,-, - og det er langt rimeligere enn du finner boka andre steder. Sjekk www.rogaland-historie.no for bøkene de har til salgs. > Se dagens dublettliste fra NSF her!

[26. oktober 2009] HUSK SLEKTSFORSKERDAGEN PÅ LØRDAG!
Hvis førstkommende helg ikke er planlagt i detalj allerede, har du gode muligheter for en god slektsforskerdag nesten hvor du måtte bo i landet. Vi minner om at Norsk Slektshistorisk Forening stiller med stand på Høgskolen i Oslo, og viser ellers til DIS-Norge for informasjon om de mange gode arrangementene rundt om.

[24. oktober 2009] SALG AV DUBLETTER FRA BIBLIOTEKET
Dataregistreringen av biblioteket i Slektsforskernes Hus har avdekket en god del dubletter. Nå legger vi noen av disse ut for salg til priser vi har funnet for tilsvarende i antikvariater - men er du medlem av Norsk Slektshistorisk Forening eller DIS-Norge, får du 20 prosent rabatt. > Se listen her!

[24. oktober 2009] ANSIKTSLØFTING FOR GENEALOGI.NO
Ikke nye nettsider ennå, men likevel en liten ansiktsløfting før vintermørket setter inn. Norsk Slektshistorisk Forening fikk i sommer ny drakt på brevark, konvolutter og utstillingsmateriell, og nå følger genealogi.no etter. > Les mer!

[15. oktober 2009] NAVNESEMINAR OG HØSTMØTE LØRDAG 21. NOVEMBER
Norsk Slektshistorisk Forening arrangerer navneseminar lørdag 21. november kl. 09.30-16.30. Seminaret finner sted i Jernbaneverkets hovedkontor, Stortorvet 7, ved siden av inngangen til Cubus. Det årlige høstmøtet avholdes samme sted fra 16.30 til 17.30 samme dag. > Les mer!

[14. oktober 2009] BIBLIOTEKET STENGT 31. OKTOBER - BESØK HELLER VÅR STAND PÅ SLEKTSFORSKERDAGEN 2009!
Normalt holder bibliotket i Slektsforskernes Hus åpent lørdager fra 10-14, men lørdag 31. oktober er et unntak. Slektsforskermiljøet i hovedstaden flytter seg til en annen kant av byen, og vi ønsker alle velkommen til vår stand på Høgskolen i Oslo hvor den årvisse Slektsforskerdagen arrangeres i regi av DIS. Og bor du på andre kanter av landet, skjer det noe i nærheten av deg, også: Les mer om Slektsforskerdagen 2009 på DIS-Norges hjemmesider.

[13. oktober 2009] VI TRENGER EPOSTADRESSEN OG TELEFONNUMMERET DITT
Norsk Slektshistorisk Forening har epostadressen til mange medlemmer, men dessverre ikke på langt nær til alle! Bruk det kombinerte adresseendrings-/innmeldingsskjemaet, så får vi deg inn i databasen vår - og for å ha det nevnt: Vi bruker adressene bare til beskjeder fra foreningen til deg! (Send oss gjerne epostadressen selv om du mener foreningen bør ha den allerede - det er ikke sikkert vi har den likevel). Når du først er i gang, er vi forresten glade for telefonnummeret ditt, også! Tusen takk for hjelpen! > Klikk her for skjema!

[13. oktober 2009] NY PDF AV GENEALOGEN-REGISTERET
En oppdatert versjon av pdf-filen med navneregister for Genealogen. De manglende heftene 2/98 samt årgang 2004 legges inn samtidig som registeret oppdateres med hefte 2/09 senere denne høsten. > Les mer!

[5. oktober 2009] ENGEBRET HOUGENS DIPLOMER PÅ GENEALOGI.NO
Engebret Hougen var på gården Bø i Follebu i fjorten dager februar 1954 og skrev av mange av gårdens gamle dokumenter. Avskriftene av nitti diplomer befinner seg på Opplandsarkivet, og Lars Ove Wangensteen har skannet dem. Diplomene som de dekker årene 1598-1876, er ikke publisert tidligere. > Les mer!

[2. oktober 2009] ENGEBRET HOUGENS SIGILLER PÅ GENEALOGI.NO
Engebret Hougen samlet store mengder med notater og avskrifter i sitt arbeid med slekter i Gudbrandsdalsområdet. Nå publiser vi Hougens avtegninger av sigiller fra middelalder og flere hundreår fremover, skannet av Lars Ove Wangensteen. Materialet publiseres som det er, alfabetisk sortert på fornavn og med håndskrevne tekster til - og samtidig inviterer vi til dugnad for å få notatene renskrevet. > Les mer!

[6. september 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ KONTINENTET!
Har du slekt på Kontinentet? Arbeidsgruppen for europeiske aner har høstmøte lørdag 14. november kl 12 i Slektsforskernes Hus, Lakkegata 21 i Oslo (altså én uke senere enn tidligere annonsert!). Sett av datoen allerede nå, og treff andre å dele kontinental slektsforskererfaring med. Møtet er åpent for alle interesserte. > Les mer! > Se møtekalenderen!

[3. september 2009] SVENSKA SLÄKTFORSKARDAGAR I FALKÖPING 22. OG 23. AUGUST 2009
Så var altså årets svensketur unnagjort. Norsk Slektshistorisk Forening stilte på stand ved siden av DIS-Norge og sammen utgjorde vi den norske delen av nabolandets store messe for slektsforskere i 2009. Deltakere fra NSF var Rune Nedrud, Vibeke Sveaas, Jan Myhrvold, Are Gustavsen og Tore Vigerust. > Les mer!

[24. august 2009] 165th Anniversary Celebration at Amund Anderson Homestead

Fra USA har vi fått følgende pressemelding (utdrag) - skulle du være i USA en av de nærmeste dagene: On August 30th, 2009 at 10:30 a.m., East Koshkonong Lutheran Church will host an outdoor worship service at the farm of Ronald and Shawn Anderson, 279 Hwy A, Cambridge, WI 53523. This farm was homesteaded by Amund Anderson (Ron Anderson is a direct descendant), and August 30th, 2009 marks the 165th anniversary of an outdoor worship service at the site, the first service of Word & Sacrament conducted on the Koshkonong Prairie for the Norwegian settlers. There is a large granite monument on the farm, in both Norwegian and English, commemorating the event.

A potluck lunch will be served following worship, and all are invited to attend. Historical or Norwegian dress (like bunads) is welcome and appreciated but not required.

The guest speaker for the day, Walter Sundberg, is Professor of Church History at Luther Seminary, St. Paul, Minnesota. Local legends The Hill Prairie Singers will perform, as will the East Koshkonong Lutheran Church Choir.

Please call East Koshkonong Lutheran Church, 608-423-3017,

www.eastkoshkonong.org with questions.

[4. august 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ KONTINENTET!

Har du slekt på Kontinentet?

Arbeidsgruppen for europeiske aner

har høstmøte lørdag 7. november kl 12 i Slektsforskernes Hus, Lakkegata 21 i Oslo. Sett av datoen allerede nå, og treff andre å dele kontinental slektsforskererfaring med.

Møtet er åpent for alle interesserte.

> Les mer!

> Se møtekalenderen!

[3. september 2009] SVENSKA SLÄKTFORSKARDAGAR I FALKÖPING 22. OG 23. AUGUST 2009
Så var altså årets svensketur unnagjort. Norsk Slektshistorisk Forening stilte på stand ved siden av DIS-Norge og sammen utgjorde vi den norske delen av nabolandets store messe for slektsforskere i 2009. Deltakere fra NSF var Rune Nedrud, Vibeke Sveaas, Jan Myhrvold, Are Gustavsen og Tore Vigerust. > Les mer!

[24. august 2009] 165th Anniversary Celebration at Amund Anderson Homestead
Fra USA har vi fått følgende pressemelding (utdrag) - skulle du være i USA en av de nærmeste dagene: On August 30th, 2009 at 10:30 a.m., East Koshkonong Lutheran Church will host an outdoor worship service at the farm of Ronald and Shawn Anderson, 279 Hwy A, Cambridge, WI 53523. This farm was homesteaded by Amund Anderson (Ron Anderson is a direct descendant), and August 30th, 2009 marks the 165th anniversary of an outdoor worship service at the site, the first service of Word & Sacrament conducted on the Koshkonong Prairie for the Norwegian settlers. There is a large granite monument on the farm, in both Norwegian and English, commemorating the event.

A potluck lunch will be served following worship, and all are invited to attend. Historical or Norwegian dress (like bunads) is welcome and appreciated but not required.

The guest speaker for the day, Walter Sundberg, is Professor of Church History at Luther Seminary, St. Paul, Minnesota. Local legends The Hill Prairie Singers will perform, as will the East Koshkonong Lutheran Church Choir.

Please call East Koshkonong Lutheran Church, 608-423-3017, www.eastkoshkonong.org with questions.

[4. august 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ KONTINENTET!
Har du slekt på Kontinentet? Arbeidsgruppen for europeiske aner har høstmøte lørdag 7. november kl 12 i Slektsforskernes Hus, Lakkegata 21 i Oslo. Sett av datoen allerede nå, og treff andre å dele kontinental slektsforskererfaring med. Møtet er åpent for alle interesserte. > Les mer! > Se møtekalenderen!

[20. desember 2009] AGDERDOKUMENTER I AVSKRIFT
På lesesalen i Statsarkivet i Kristiansand finnes en samling avskrifter av forskjellige skriftlige aktstykker – diplomer – fra agderfylkene. Kristian Fjeldsgård (t.h.) har fotografert en stor del av disse avskriftene, som etter avtale med Statsarkivet i Kristiansand fortløpende legges ut som e-bøker på genealogi.no fra desember 2009. Lenke til Agderdokumenter i avskrift finner du under /Ressurser/Kilder og artikler/ i høyre ramme > Les mer!

[7. desember 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ ONLINE.NO
"Slektsforsker Marius Hellerud fra Østfold har siden 80-tallet vært aktiv slektsforsker, og i flere år har han vært redaktør av det slektshistoriske tidsskriftet i Østfold, Runar. Og han sprer mer enn gjerne sin entusiasme for våre slekters historie", skriver online.no-redaksjonen i et intervju med Hellerud på Telenors hjemmesider. > Les hele intervjuet her!

[6. desember 2009] BYGDEBOK FOR FRÆNA
Forrige uke kom Bind 1 Bygdebok for Fræna; Bjørnsund. Gårdsnr. 1 og 2 i Fræna kommune, skriver Fredrik Tande Bjordal til oss i en pressemelding. > Les mer!

[2. desember 2009] BLI MED OSS PÅ E-BOKPROSJEKTET
Flip-bøker, web-books, e-bøker - kjært barn har mange navn, men en publiseringsform vi kommer til å bruke fremover, er elektroniske bøker du kan bla i - og ofte også søke i. Navneregisteret for Genealogen har allerede vært på nett en tid, og flere prosjekter er underveis - som Agder-arkivene. Kristian Fjeldsgård har fotografert avskrifter av gamle brev fra gårder i Agder, og vi publiserer etter avtale med Statsarkivet i Kristiansand. Første smakebit får du her, og les samtidig mer om e-bokprosjektet. Vi ønsker oss flere hender til dette prosjektet. Ta kontakt hvis du har lyst til å bli med! > Les mer!

a
Det første heftet av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (1927) ble trykket i nytt opplag på 70-tallet. Les det her som e-bok!

[1. desember 2009] NÅ ER DET SNART JUL IGJEN!!!
I beit for gode julegaveidéer? Fortvil ikke - som NSF-medlem får du medlemspris på Liv Marit Haakenstads Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825-1930 og Lag slektsbok, årets boknyhet fra DIS-Norge. Bestill i god tid, og gled gode slektsforskervenner med noe de har både nytte og glede av! > Les mer!

[23. november 2009] INTERESSANT NAVNESEMINAR
Over femti personer ankom Jernbaneverkets trivelige lokaler i Oslo lørdag 21. november, og mange kom langveisfra, skriver Lars Ove Wangensteen i sin rapport fra Navneseminaret - der tema var normering av navn i slektsforskersammenheng. > Les mer!

[17. november 2009] BIBLIOTEKET STENGT PÅ LØRDAG
I forbindelse med Navneseminaret og NSFs høstmøte (Stortorvet 7) førstkommende lørdag, er biblioteket i Lakkegata stengt. Samtidig: Fristen for å melde seg på Navneseminaret var onsdag 18. november! > Les mer!

[13. november 2009] LEDIG STILLING: KONTORMEDARBEIDER I SLEKTSFORSKERNES HUS (50 prosent)
Vi søker etter en serviceinnstilt og positiv medarbeider til varierende kontorarbeid i 50% stilling i Slektsforskerne Hus i Oslo. Søknadsfrist: 1. desember 2009. > Les mer!

[12. november 2009] NB: STORTORVET 7 - IKKE STORGATA!
Et lite notabene i forbindelse med Navneseminaret 21. november: Stedet er Stortorvet 7 i Oslo. I kalenderen på side 1 i Genealogen 2/09 har det sneket seg inn en "gate" i stedet for et torg - men det er altså Stortorvet 7, på Jernbaneverkets hovedkontor. I annonsen på side 2 og programmet på side 36 er adressen rett. Påmeldingsfrist er 18. november. > Les mer!

[11. november 2009] NAVNEREGISTERET FOR GENEALOGEN SOM SØKBAR FLIP-BOK
Navneregisteret for Genealogen er nå byttet ut med en søkbar flip-bok. Her finner du, foreløpig én årgang unntatt, alle navn fra første hefte av NSFs "Medlemsblad" i 1987 til og med Genealogen hefte 2 2009, som er i posten til medlemmene i disse dager. > Les mer!

[10. november 2009] ÅPEN DAG PÅ RIKSARKIVET OG STATSARKIVET I OSLO LØRDAG 14. NOVEMBER
Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo inviterer arkiv- og historieinteresserte til Arkivdagen 2009 førstkommende lørdag i Riksarkivbygningen i Oslo. Tema for dagen er Norge i 1743 og Hverdagens kulturminner. > Les mer!

[8. november 2009] NST OG GENEALOGEN I POSTEN
Norsk Slektshistorisk Tidsskrift hf 4 bd XLI har ligget klar en tid, men fordi Genealogen nr 2/09 var like rundt hjørnet, var det hensiktsmessig å sende begge ut samtidig. Medlemmene mottar dem i løpet av noen dager. Blant innholdet i NST denne gangen er fire metodeforelesninger fra middelalderseminaret i januar 2008, og i Genealogen er 25 sider satt av til tema Bergen: Kontrastenes og mulighetenes by.
> Se innholdsliste for NST og Genealogen.

[1. november 2009] NY LITTERATUR PÅ GENEALOGI.NO
Som en del av skanningprosjektet, er følgende litteratur overført fra wangensteen.net til genealogi.no: C. J. Ankers oversikt over generalspersoner 1628 til 1885, Arent Olafsens oversikt over norske sorenskrivere 1591 til 1814, Kjell Tærud Lunds "Han far" - prestehistorie i Vang i Valdres, samt H. Friis Petersens og S. Birket-Smidts oversikter over studenter ved Københavns Universitet for tidsrommet 1479 til 1829.

[29. oktober 2009] "LAG SLEKTSBOK" TIL MEDLEMSPRIS
DIS-Norges nye bok "Lag slektsbok - Papir - Multimedia - Internett" er fersk fra trykkeriet. Også som medlem av Norsk Slektshistorisk Forening får du den til medlemspris kr 295,- pluss porto. På omslaget leser vi bl.a.: "Tips og råd gis både for skriving av historien om slekta og for å komme i gang med egen historie. Du trenger altså ikke å ha drevet slektsforskning i mange år for å ha glede av denne boken, alle har jo en historie å fortelle! Boken er bygget opp av frittstående artikler skrevet av ressurspersoner på sine respektive områder. Artiklene er samlet i temaer og i en rekkefølge som kan være naturlig for prosjektet du skal starte på." Vi kommer tilbake med en nærmere omtale av boken. > Se felles bestillingskupong for Slektsforskernes Hus!

[29. oktober 2009] TESTVERSJON FOR SKANNEDE SKIFTER ER KLAR PÅ DIGITALARKIVET
Digitalarkivet la i går ut en testversjon av Skannet skiftemateriale. Tjenesten skal etter planen åpnes i november 2009, skriver de på sine nettsider. Skannet skiftemateriale tilbyr både navigering i og fremvisning av det skannede skiftematerialet, og tar utgangspunkt i det skiftematerialet som er mikrofilmet. Etter hvert vil tjenesten bli utvidet med resten av skiftematerialet, som må skannes fra originalene. > Les mer om den nye tjenesten på digitalarkivet.no


[26. oktober 2009] DUBLETTSALGET ER POPULÆRT - OG SAMTIDIG SLÅR VI ET SLAG FOR ROGALAND
Vi visste det ville bli populært, og du bør følge med på genealogi.no fremover for å sikre deg de godbitene du har lyst på. Samtidig gir du biblioteket midler til nye innkjøp, så her vinner alle! I samme slengen videreformidler vi Rogaland Historie- og Ættesogelags ønske, hvor Tove Solli skriver til oss at de har Sukka-Ætta til kr. 100,-, - og det er langt rimeligere enn du finner boka andre steder. Sjekk www.rogaland-historie.no for bøkene de har til salgs. > Se dagens dublettliste fra NSF her!

[26. oktober 2009] HUSK SLEKTSFORSKERDAGEN PÅ LØRDAG!
Hvis førstkommende helg ikke er planlagt i detalj allerede, har du gode muligheter for en god slektsforskerdag nesten hvor du måtte bo i landet. Vi minner om at Norsk Slektshistorisk Forening stiller med stand på Høgskolen i Oslo, og viser ellers til DIS-Norge for informasjon om de mange gode arrangementene rundt om.

[24. oktober 2009] SALG AV DUBLETTER FRA BIBLIOTEKET
Dataregistreringen av biblioteket i Slektsforskernes Hus har avdekket en god del dubletter. Nå legger vi noen av disse ut for salg til priser vi har funnet for tilsvarende i antikvariater - men er du medlem av Norsk Slektshistorisk Forening eller DIS-Norge, får du 20 prosent rabatt. > Se listen her!

[24. oktober 2009] ANSIKTSLØFTING FOR GENEALOGI.NO
Ikke nye nettsider ennå, men likevel en liten ansiktsløfting før vintermørket setter inn. Norsk Slektshistorisk Forening fikk i sommer ny drakt på brevark, konvolutter og utstillingsmateriell, og nå følger genealogi.no etter. > Les mer!

[15. oktober 2009] NAVNESEMINAR OG HØSTMØTE LØRDAG 21. NOVEMBER
Norsk Slektshistorisk Forening arrangerer navneseminar lørdag 21. november kl. 09.30-16.30. Seminaret finner sted i Jernbaneverkets hovedkontor, Stortorvet 7, ved siden av inngangen til Cubus. Det årlige høstmøtet avholdes samme sted fra 16.30 til 17.30 samme dag. > Les mer!

[14. oktober 2009] BIBLIOTEKET STENGT 31. OKTOBER - BESØK HELLER VÅR STAND PÅ SLEKTSFORSKERDAGEN 2009!
Normalt holder bibliotket i Slektsforskernes Hus åpent lørdager fra 10-14, men lørdag 31. oktober er et unntak. Slektsforskermiljøet i hovedstaden flytter seg til en annen kant av byen, og vi ønsker alle velkommen til vår stand på Høgskolen i Oslo hvor den årvisse Slektsforskerdagen arrangeres i regi av DIS. Og bor du på andre kanter av landet, skjer det noe i nærheten av deg, også: Les mer om Slektsforskerdagen 2009 på DIS-Norges hjemmesider.

[13. oktober 2009] VI TRENGER EPOSTADRESSEN OG TELEFONNUMMERET DITT
Norsk Slektshistorisk Forening har epostadressen til mange medlemmer, men dessverre ikke på langt nær til alle! Bruk det kombinerte adresseendrings-/innmeldingsskjemaet, så får vi deg inn i databasen vår - og for å ha det nevnt: Vi bruker adressene bare til beskjeder fra foreningen til deg! (Send oss gjerne epostadressen selv om du mener foreningen bør ha den allerede - det er ikke sikkert vi har den likevel). Når du først er i gang, er vi forresten glade for telefonnummeret ditt, også! Tusen takk for hjelpen! > Klikk her for skjema!

[13. oktober 2009] NY PDF AV GENEALOGEN-REGISTERET
En oppdatert versjon av pdf-filen med navneregister for Genealogen. De manglende heftene 2/98 samt årgang 2004 legges inn samtidig som registeret oppdateres med hefte 2/09 senere denne høsten. > Les mer!

[5. oktober 2009] ENGEBRET HOUGENS DIPLOMER PÅ GENEALOGI.NO
Engebret Hougen var på gården Bø i Follebu i fjorten dager februar 1954 og skrev av mange av gårdens gamle dokumenter. Avskriftene av nitti diplomer befinner seg på Opplandsarkivet, og Lars Ove Wangensteen har skannet dem. Diplomene som de dekker årene 1598-1876, er ikke publisert tidligere. > Les mer!

[2. oktober 2009] ENGEBRET HOUGENS SIGILLER PÅ GENEALOGI.NO
Engebret Hougen samlet store mengder med notater og avskrifter i sitt arbeid med slekter i Gudbrandsdalsområdet. Nå publiser vi Hougens avtegninger av sigiller fra middelalder og flere hundreår fremover, skannet av Lars Ove Wangensteen. Materialet publiseres som det er, alfabetisk sortert på fornavn og med håndskrevne tekster til - og samtidig inviterer vi til dugnad for å få notatene renskrevet. > Les mer!

[6. september 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ KONTINENTET!
Har du slekt på Kontinentet? Arbeidsgruppen for europeiske aner har høstmøte lørdag 14. november kl 12 i Slektsforskernes Hus, Lakkegata 21 i Oslo (altså én uke senere enn tidligere annonsert!). Sett av datoen allerede nå, og treff andre å dele kontinental slektsforskererfaring med. Møtet er åpent for alle interesserte. > Les mer! > Se møtekalenderen!

[3. september 2009] SVENSKA SLÄKTFORSKARDAGAR I FALKÖPING 22. OG 23. AUGUST 2009
Så var altså årets svensketur unnagjort. Norsk Slektshistorisk Forening stilte på stand ved siden av DIS-Norge og sammen utgjorde vi den norske delen av nabolandets store messe for slektsforskere i 2009. Deltakere fra NSF var Rune Nedrud, Vibeke Sveaas, Jan Myhrvold, Are Gustavsen og Tore Vigerust. > Les mer!

[24. august 2009] 165th Anniversary Celebration at Amund Anderson Homestead
Fra USA har vi fått følgende pressemelding (utdrag) - skulle du være i USA en av de nærmeste dagene: On August 30th, 2009 at 10:30 a.m., East Koshkonong Lutheran Church will host an outdoor worship service at the farm of Ronald and Shawn Anderson, 279 Hwy A, Cambridge, WI 53523. This farm was homesteaded by Amund Anderson (Ron Anderson is a direct descendant), and August 30th, 2009 marks the 165th anniversary of an outdoor worship service at the site, the first service of Word & Sacrament conducted on the Koshkonong Prairie for the Norwegian settlers. There is a large granite monument on the farm, in both Norwegian and English, commemorating the event.

A potluck lunch will be served following worship, and all are invited to attend. Historical or Norwegian dress (like bunads) is welcome and appreciated but not required.

The guest speaker for the day, Walter Sundberg, is Professor of Church History at Luther Seminary, St. Paul, Minnesota. Local legends The Hill Prairie Singers will perform, as will the East Koshkonong Lutheran Church Choir.

Please call East Koshkonong Lutheran Church, 608-423-3017, www.eastkoshkonong.org with questions.

[4. august 2009] SLEKTSFORSKNING PÅ KONTINENTET!
Har du slekt på Kontinentet? Arbeidsgruppen for europeiske aner har høstmøte lørdag 7. november kl 12 i Slektsforskernes Hus, Lakkegata 21 i Oslo. Sett av datoen allerede nå, og treff andre å dele kontinental slektsforskererfaring med. Møtet er åpent for alle interesserte. > Les mer! > Se møtekalenderen!

[31. juli 2009] T-SKJORTER OG PINS!
Nå er de her: T-skjorter og pins med Norsk Slektshistorisk Forenings logo. Den koksgrå t-skjorta i bomull er din for 199 og pin'en får du for 50 kroner pluss porto. Selges selvsagt også direkte fra Slektsforskernes Hus i Lakkegata i Oslo. > BESTILL HER!

[31. juli 2009] SNART ER HØSTJAKTA I GANG
Kontoret i Slektsforskernes Hus har som vanlig vært stengt gjennom sommeren, og slektsforskere flest har forhåpenligvis hatt noen gode sommerdager mellom regnbygene. Nå er det snart tid for høstjakt i arkivene og litteraturen igjen. Biblioteket i Lakkegata 21 i Oslo holder åpent i NSF/DIS Norges kontortid - og kontoret åpner igjen etter sommeren mandag 3. august. > LES MER OM BIBLIOTEKET HER!

[29. mai 2009] MED GENEALOGEN PÅ PENSUMSPLANEN
Studiet i slektsgranskning ved Høgskulen i Volda går videre. Det søkes gjennom lokalt opptak, og utvidet søknadsfrist for høsten 2009 er 15. juni. Studieåret 2008-09 gikk 35 studenter gjennom studiets 1. del (SLG101, 7,5 studiepoeng) i høstsemesteret, og rundt 15 er i ferd med å avslutte 2. del (SLG102, 7,5 studiepoeng), rapporterer fagansvarlig lærer Arnfinn Kjelland på Digitalarkivets brukerforum. Studiet er utviklet i et samarbeid mellom Høgskulen i Volda og DIS-Norge. > Les mer på høyskolens nettsider.

[25. mai 2009] SLEKTSHISTORISK DAG I BYARKIVET I OSLO I MORGEN 26. MAI
26. mai er det slektshistorisk dag i Byarkivet. Det blir foredrag om personhistoriske kilder for nybegynnere og viderekomne slektsgranskere. På lesesalen, som holder åpent til klokka 19.00 denne dagen, er det muligheter for å få personlig veiledning i slektsforskning, samt anledning til å studere historisk kildemateriale. > Les mer på Byarkivets nettsider!


Rune Nedrud, Morten Rasch og Dag T. Hoelseth (Foto: C B Høgenhoff)

[24. mai 2009] RUNE NEDRUD NY FORMANN I NSF
I det nye styret som ble valgt 19. mai ønsker vi to nye navn velkommen med vararepresentantene Morten Rasch (midten) og Dag T. Hoelseth (t.h.). Foreningens gamle nestleder Rune Nedrud (t.v.) overtar som formann, mens Håvard Blom bytter rolle med ham og går videre som nestformann. Vibeke Sveaas ble valgt for en ny periode, og Jan Myhrvold fortsatte som styremedlem etter en tid som varamann. Ut av styret trådte mangeårig medlem Terje Gudbrandson og vararepresentant Kristian Hunskaar. > Finn hele det nye styret her!


Are Gustavsen holdt foredraget under NSFs årsmøte 2009 (Foto: C B Høgenhoff)

[19. mai 2009] ÅRSMØTET ER AVHOLDT
40 medlemmer fant veien til Uranienborg skole i Oslo tirsdag 19. mai, til et årsmøte med høyere temperatur i debattene enn på lenge. Som vanlig kommer årsmøtereferatet på genealogi.no - men helt ferdigskrevet er ikke det ennå. Are Gustavsen avsluttet årsmøtet med et interessant innblikk i middelalderslekter i Vestfold - og hvordan litteratur som bygger på tynt grunnlag fort videresiteres som definerte sannheter - i foredraget Litterære lurerier - fra en 1800-talls skivebom av P.A. Munch til et fullstendig nytt perspektiv på biskop Øystein Aslakssons ætteforhold. Vi har en interessant artikkel i NST eller Genealogen i vente om en stund!

[11. mai 2009] «ANBYTARFORUM ÅTER FRITT» ...
... melder norgesvennen Ulla Bagge (Malmö) i debatt 69760 på Digitalarkivets brukerforum i dag 11. mai 2009. Et klikk på lenken Ulla har lagt inn viser til følgende pressemelding på Rötter (http://www.genealogi.se/):

«Det är nu åter fritt att skriva och delta i diskussioner om släktforskning och närliggande ämnen på Anbytarforum. Det blir dock fortfarande obligatoriskt med användarkonto. I stort sett alla forum har användarkonto och för att undvika anonyma inlägg vill vi ha kvar dessa. Även den arbetsgrupp som utvärderat avgiften på förbundsstyrelsen uppdrag förordar att användarkonton bör vara kvar. Förbundsforum blev fritt redan i maj 2008.»

[8. mai 2009] FORELØPIG GENEALOGEN-REGISTER I PDF-FORMAT PÅ GENEALOGI.NO
Noen få hefter mangler, og det søkbare registeret er under bearbeiding - men her finner du en foreløpig pdf-versjon av navneregisteret for Genealogen. > Les mer!

[6. mai 2009] HUSK ÅRSMØTET 19. MAI
Vi minner om årsmøtet i Norsk Slektshistorisk Forening tirsdag 19. mai på Uranienborg skole i Oslo. > Les mer!

[6. mai 2009] EUROPEISKE ANERS VÅRMØTE 7. MAI
Arbeidsgruppen for europeiske aner har sitt vårmøte i Slektsforskernes Hus i Lakkegata 21 torsdag 7. mai. Møtet er åpent for alle, og tema for foredraget denne gangen er Italia. Se møtekalenderen for mer.

[6. mai 2009] GENEALOGEN 1 2009
Genealogen nr 1 2009 falt ned i medlemmenes postkasse for noen dager siden. > Les mer!

[16. mars 2009] INNFØRING I NORSK OG SVENSK SLEKTSGRANSKNING - seminar på Norsk Utvandrermuseum
Ennå mulighet for deg som vil delta på Interregs seminar rettet mot Hedmark og Värmland: Innføring i svensk og norsk slektsgransking.
Sted: Norsk Utvandrermuseum lørdag 18. april 2009. Påmeldingsfrist 14. april - men da blir det uten lunsj. > Les mer!

[16. mars 2009] WHO DO YOU THINK YOU ARE? (TM)
BBC one har siden 2004 sendt den populære tv-serien “Who do you think you are ?”, som nå er inne i 6. sesongen med seks nye programmer, ut over de 40 som tidligere er sendt. Her følger vi en kjent person i jakten på aner. SVT 1 starter sendingen 24. mars 2009 (kl 20) med det første av 6 programmer i den svenske versjonen av “Vem tror du att du är?” > Les mer!

[16. mars 2009] NST ER NORDENS FØRSTE REGISTRERTE VITENSKAPELIGE GENEALOGISKE TIDSSKRIFT
Norsk Slektshistorisk Tidsskrift er nå også inne på den danske autoritetslisten over vitenskapelige tidsskrifter. > Les mer!

[2. mars 2009] AD FONTES - FOREDRAG 7. MAI 2009 I SLEKTSFORSKERNES HUS
Torsdag 7. mai inviterer Arbeidsgruppen for europeiske aner igjen til foredrag åpent for alle interesserte. Antoni Pisani forteller om sine studiereiser til Italia og erfaringer fra arbeidet med å rekonstruere den norske Pisani-slektens familiehistorie. Les mer i møtekalenderen!

[28. februar 2009] VI ER FIRE, MEN VIL BLI FLERE!
Fra tre til fire på en uke er en start - men vi blir gjerne flere i registergruppa! Vi gjentar oppfordringen fra 22. februar, og håper på flere eposter til webredaksjon@genealogi.no:

[22. februar 2009] ER VI MANGE NOK, BLIR DET BARE LITT PÅ HVER. Eller: GOD, GAMMEL DUGNAD FÅR TINGENE UNNA!
Etterspørselen etter nye tilbud på genealogi.no er er stor og gledelig, og oppgavene er mange. Indekseringen av Genealogen er igang, og det skal legges et søkbart register på nettsidene på linje med det for NST. I dag er vi tre i arbeidsgruppen, men vi trenger flere. Vi ønsker også litt hjelp til NST-registeret for bind 41 som snart er komplett, og NST-registeret online skal utvides med det siste tiåret. Dette er fine oppgaver for alle som vil delta i foreningslivet - og du gjør det aller best hjemme i stua. Ta tak i din lille taustump og hjelp til! > Les mer!

[11. februar 2009] Utgivelse av odelsjordebøker fra 1600-tallet: INVITASJON TIL OPPSTARTSMØTE 2. MARS I SLEKTSFORSKERNES HUS
Odelsjordebøkene fra 1615–17 og 1624–26 er sentrale eldre norsk slektshistorie og i nær sagt alle norsk gårds. Og lokalhistorie. Utallige forfattere og interesserte han anvendt kildene i sine arbeide. Det er på tide at disse jordebøkene utgis på trykk slik at de kan komme til enda bedre anvendelse. Tore Vigerust i NSF inviterer til oppstartsmøte for et bokprosjekt i Slektsforskernes Hus 2. mars kl 17.00. > Les mer!

[2. februar 2009] OVENSTADS MILITÆRBIOGRAFIER PÅ NETT
Norsk Slektshistorisk Forening har besluttet å legge Olai Ovenstads to bind av "Militærbiografier: den norske hærs officerer fra 18. januar 1628 til 17. mai 1814" på nett. De to bøkene ble utgitt i 1948 av Norsk Slektshistorisk Forening i et nært samarbeid mellom pensjonert stabsfanejunker Olai Ovenstad og NSF. Samtidig har NSF behov for å kommentere og klargjøre noen forhold som har vært heftig debattert på Digitalarkivets brukerforum den siste tiden.
> Les mer!

[16. januar 2009] NST PÅ NETT
Vi ønsker å gjøre mer av vårt skattkammer tilgjengelig på genealogi.no for medlemmene. I første omgang skal vi digitalisere de ti første bindene av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift. > Les mer!

[14. januar 2009] NYTT NUMMER AV NORSK SLEKTSHISTORISK TIDSSKRIFT ER SENDT UT!

Bind XLI hefte 3 av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift er nylig sendt ut til foreningens medlemmer, med følgende artikler: Torkel Rønold Bråthen: Tosten på Dyrdal i Sande og hans etterslekt (s. 138-146); Odd Arne Helleberg: En bygdematador og slekta hans (s. 147-176); samt Erik Lie: Staal Christopherssøn i Trondheim og hans etterslekt (s. 177-198). Heftet er også til salgs fra foreningen for kr 125,- til ikke-medlemmer. Se kontaktinformasjon i spalten til venstre. > Les mer!

[9. januar 2009] Køhler-saken: AVISENE SPEKULERER – GENEALOGEN DOKUMENTERER

De av leserne som har fulgt med på de omfattende Køhler-debattene på Digitalarkivets Brukarforum, har de siste dager vært vitne til at nå later til å gå mot gravåpning av Alexander Hugo Køhlers grav i Kristiansand. Gravåpning er sjelden kost her til lands.

Anført av Jan Frode Johansen, har arvingene etter Køhler nå tilsynelatende fått adgang til å åpne Køhlers grav for å ta DNA-prøver.

I denne forbindelse er slektshistoriker Oddbjørn Johannesen heldigvis med på å skape litt balanse i sakens mediadekning. I et intervju med NRK Sørlandet sier han: «Dette DNA-forsøket er det siste halmstrå for å redde en utopi». Johannesen kan nemlig ikke se at det skal være grunnlag for at kirkesjefen i Kristiansand skal tillate en slik gravåpning.

Johannesen underbygger dette ved å påpeke at det er få ikke-offentlige personer i Norge som er såpass godt dokumentert fra «vogge til grav» som Hugo Køhler, og viser i denne sammenheng til Rigmor Waler Iversens grundige artikkel om Køhler i Genealogen 1/2008 (s. 16–31). Oddbjørn Johannesen poengterer at det ikke er rom for noe identitetsskifte slik vi kjenner Køhlers livsløp.

 

«Erkehertug eller livsløgner» er tittelen på intervjuet.
Se videoklippet på NRK her!

symbol [4. januar 2009] PUBLISERING AV ELDRE SLEKTSLITTERATUR PÅ GENEALOGI.NO: REDAKSJONEN ØNSKER KONTAKT MED OPPHAVSMENN ELLER DERES ARVINGER
Norsk Slektshistorisk Forening har publisert slektshistorisk materiale i mer enn 80 år. Alt er lett tilgjengelig både ved vårt eget bibliotek i Oslo og på biblioteker rundt om i landet. Mange etterlyser mer direkte tilgang til publikasjoner fra foreningen her på genealogi.no, et ønske redaksjonen deler. Egetutgitt materiale som er falt i det fri gjøres tilgjengelig fortløpende - dvs. artikler skrevet av forfattere som har vært døde i minst 70 år. Internett er etter forholdene et nytt fenomen, og naturlig nok ikke noe man tidligere la inn i avtalene mellom skribenter og NSF. For artikler og bøker som ikke er falt i det fri er redaksjonen opptatt av korrekt opptreden overfor rettighetshavere, og vi ønsker ikke å publisere verker på internett uten etter nærmere avtale med disse. Vi ser gjerne at rettighetshavere som vil at vi skal publisere artikler fra Norsk Slektshistorisk Tidsskrift eller andre publikasjoner fra foreningen tar kontakt med redaksjonen for avtale om nettpublisering. Dette gjelder både nålevende forfattere og arvinger som etter åndsverksloven har slike rettigheter. Les mer!

 Eldre nyhetssaker